A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyes anyagok egy Magyarországon is forgalmazott étkészletben

Családinet - 2019-07-09
Határérték feletti formaldehid és melanim-kioldódást mértek egy kínai étkészletben, amely hazánkban a Müller Drogériában is kapható.
Veszélyes anyagok egy Magyarországon is forgalmazott étkészletben

Termék neve Bamboo Fibre Products – bambusz rostot tartalmazó konyhai eszközök
Probléma jellege: Határérték feletti formaldehid és melamin kioldódás

Tányérok
 

Részletek:

Kereskedelemben történt hatósági ellenőrzés során a német hatóság határérték feletti formaldehid és melamin kioldódást mért bambusztálkákból. A kínai eredetű termékből hazánkba is érkezett, a Müller Drogéria üzletibe. A Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

Bamoo Fibre

A termékek adatai:

A termékek márkája: Bamboo Fibre Products

  • SUNNY flamingó motívumos 20 cm-s bambusz tányér - Tételazonosító: 81601
  • SUNNY kerek bambusz tálca 30 cm-s – Tételazonosító: 81594
  • SUNNY flamingó motívumos 14 cm-s bambusz salátástálka - Tételazonosító: 81604
  • SUNNY flamingó motívumos 20 cm-s bambusz salátástálka - Tételazonosító: 81605

Bamboo tányér

RASFF referenciaszám: 2019.2417

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Mivel a termékből formaldehid és melamin oldódhat ki, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a fenti azonosítókkal ellátott tálkával, ne használja azt!

Bamboo csomagolás


A melaminról

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő. További információk a melaminról a Nébih tudástárában olvashatóak.


A formaldehidről

A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Forrás és képek: nebih.gov.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja