SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem vették fel a gyerekemet az óvodába/iskolába?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-07-10
Ezt a kérdést sok szülő tehette fel a múlt hónapban, amikor az értesítéseket kézhez kapták.
Miért nem vették fel a gyerekemet az óvodába/iskolába?

Bizonyára sok gondolat fordult meg mindenki fejében ezzel kapcsolatban, azonban arra csak kevesen látnak rá, mi a valódi ok: nincs, aki tanítsa a gyerekeket.
 

Óriási bajban van a magyar közoktatás

...és ez most nem a "sürgős módosításra van szükség, melynek eredményeit majd 10 év múlva meglátjuk" típusú baj, ettől sokkal égetőbb a probléma.

Amikor egy gyermek nem fér be egy közösségbe, a szülők fejében sok minden megfordul, attól kezdve, hogy biztos valaki jobban szerepelt a felvételin, egész odáig, hogy biztos valami csókosát vette fel az igazgató. Ezek a mögöttes indokok azonban csak az esetek elenyésző részében igazak. Főként az idei tanévben az az igazság, hogy ténylegesen nincs hely.
Ez sok éve probléma, főként a fővárosban jellemző, hogy nincs elég intézmény, mely képes lenne befogadni az összes helyi gyermeket. Most azonban akkor is bajban lennénk, ha varázsütésre minden településen kinőne a földből néhány plusz iskola és óvoda. Elég körülnézni a kozigallas.gov.hu-n - ez a közalkalmazottak állásportálja, melyre kötelező feltölteni minden megüresedett státuszt -, hogy észrevegyük, milyen mértékű a vészhelyzet. Ha ugyanis rákeresünk a különböző pedagógus állásokra, a következőt találjuk:

  • 817 óvodapedagógus állás (ebből 120 Budapesten)
  • 673 tanítói állás (ebből 152 Budapesten)
  • 2435 tanári állás (ebből 534 Budapesten)

betöltetlen.


Azaz több mint 400 óvodai csoport, közel 700 kisiskolás osztály, és meg sem határozható, hány felsős és középiskolai osztály áll jelenleg pedagógus nélkül.

Ha kivonjuk az átfedéseket (pl. tanító-földrajz szakos tanárt is keresnek) ezek akkor is rettenetesen nagy számok - és a közalkalmazotti állásportál még csak nem is tartalmazza a magánintézmények álláshirdetéseit, ezek pusztán az állami szférában lévő üres álláshelyek. Ha valamennyi, az idén végzett friss diplomás pedagógus munkába áll szeptemberben, talán sikerülne betölteni az űrt, azonban ez várhatóan nem így lesz, hiszen a számok hónapok óta csak nőnek.
A helyzet tehát az, hogy számos településen és fővárosi kerületben fizikai hely van a gyermekek számára, azonban - jelen állás szerint - üresen fognak kongani a tantermek, óvodai csoportszobák, hiszen nincs szakember, aki el tudná indítani az adott osztályt/csoportot.

Bár sok éve "fogy a magyar", a jelek szerint a jövő generációjának nevelői még gyorsabban fogynak. A nyugdíjba menők helyét nem veszik át a fiatalok, és nagyon sok a pályaelhagyó is. Emögött számos ok húzódhat meg:

  • Eleve kevesebben vállalkoznak erre a pályára:
    A gyermekekhez és sokszor a szülőkhöz is igen nagy türelem szükséges, ami a mai, rohanó világban felnövő fiatalokból egyre jobban hiányzik. Ráadásul a pályához nem társul magasra ívelő karrier vagy csillagászati fizetés lehetősége, így vajmi kevéssé vonzó az ambiciózus ifjúság számára.
     
  • El sem kezdik a munkát a frissen végzett pedagógusok:
    Sokan elvégzik ugyan a főiskolát/egyetemet, azonban a diplomát követően azonnal külföldre indulnak, más irányú tapasztalatot szereznek és azon a területen ragadnak. Mások egyszerűen szembesülnek vele, hogy hazánkban mennyi fizetést kapnának tanárként és mennyit egy multinál, vagy akár egy élelmiszerüzletben, és a kedvezőbb mellett döntenek.
     
  • Sokan hagyják el idő előtt a pályát, mikor rájönnek, mire vállalkoztak:
    Bár a fejekben számos romantikus elképzelés él arról, hogy pedagógusnak lenni álommunka hatórás műszakokkal és három hónap fizetett szabadsággal, a valóság természetesen nem erről szól - ha tényleg így lenne, tumultus lenne a pályán, nem kétségbeejtő munkaerőhiány.
    Valójában a jelenlegi előírások olyan mennyiségű adminisztrációval terhelik a pedagógusokat - még az óvodapedagógusokat is -, amit még 8-10 óra alatt is képtelenség elvégezni. A dolgozatok emellett nem javítják ki magukat és a kartonpapír bábok sem öltenek alakot önerőből.
    A 10-12 órás tényleges munkaidő, mely felőrli a pedagógust és családját is - nem beszélve a kötelező minősítési rendszer embert próbáló mivoltáról -, hamarabb juttatja el a kiégéshez a fiatal tanárokat és óvó néniket/bácsikat, mint régen.


Az index.hu szerint olyan hirdetés is van, mely "bármely" szakos tanári állást kínál

Némely kistelepülésen gyakorlatilag egész tantestületeket keresnek. Országosan nagyon sok intézményben hiányos a csatársor, és ha minden így marad, remény sincs rá, hogy az összes hely betöltésre kerül szeptemberig, tehát az idei tanévkezdés izgalmas lesz és sajnos nem pozitív értelemben.

Indexkép: pixabaycoyot

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja