SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ráérős történetmesélés - 1. rész

- 2011-06-03
"A ki-rály-nak ti-zen-egy fi-a volt meg egy kis-lá-nya. Mos-to-há-juk gyű-löl-te ő-ket. Meg-a-kart sza-ba-dul-ni tő-lük. E-lő-ször a csepp kis-lányt űz-te el a ház-tól..."
Ráérős történetmesélés - 1. rész

Diafilmet nézek, mesét. Január végi névnapomra kaptam egy pompás kis diafilmnéző masinával együtt. Épp hogy első osztályos vagyok, így a képek alá írt ismeretlen szöveget szótagolva silabizálom. (Szüleim részéről lehetett némi pedagógiai célzatosság ebben az ajándékban.) A győri lemezárugyár egyszerű szerkezetű dianézőjével viszont könnyebben boldogulok. Hamar rájöttem, a perforált szélű celluloid filmet úgy kell a vékony gumihengerek közé illesztenem, hogy a rajzolt figurák feje meg az aláírt szöveg fejjel lefelé legyen, s a mondatkezdő nagybetűk a jobb kezem felől álljanak. Az persze minden ügyeskedésem mellett is előfordul, hogy a kicsit ferdén befűzött film sarka leszakad, sőt beszakad hosszan.

Nagyszerű találmány ez az energia-takarékos nézőke, mert villanyáram, ventillátort pörgető kismotor nélkül működik, csak némi külső fény szükségeltetik a műélvezethez. Meg persze egy fehér kartonlapocska alul, ami visszaveri a rávetülő fényt - a ferdén föléje hajló filmen át - a lencsére. Ez a lelke: egy alumíniumcsőbe rejtett, simára csiszolt kis üvegdarab. Foglalatából kihúzva-betolva szabályozhatom vele a kép élességét. (Tiszta fizika, csak ezt még nem tudom.) Mint az órásmesterek fél szemre tolható nagyítója, olyan. Szemhez közel tartva biztosítja a külvilágot kirekesztő, önfeledt kukkolást. Mindenhová magammal cipelhetem, mindenütt nézegethetem: Vacsora után a viaszos vászonnal letakart konyhaasztalon a gyér fényű, csupasz villanykörte alatt; vagy sámlin ülve, térdemre téve délutánonként; máskor meg sietősen, állva az udvarra nyíló konyhaajtó négy üvegszeme előtt. Úri kényelmemben még az udvar végében álló budin is… Csontszínű tekerőgombjával magam szabályozhatom a nézgelődés tempóját. Hosszú percekig is elidőzhetek egy-egy képkockánál, de vissza is tekerhetem, ha már elfelejtettem az előzményeket.

A vad hattyúk életemnek első, saját olvasású diafilmje a dán meseíró, Andersen meséje nyomán - Rónai Éva átírásában, Friedrich Gábor rajzaival. Nemcsak a szomorkásan szép történet, de a negyvennégy színes képkocka számtalan rajzrészlete is bevésődött emlékezetembe. Tanév végére már jól olvastam, s hamarosan kisebb diafilm-gyűjteményre tettem szert. Mégis egyre ritkábban kaptam kézbe a diafilmnézőt. Talán a jó idő, a nyár, a mindig izgalmas kertvégi garád kincsei, a mindent összerágó, szarvacskáikat nyújtogató csigák vagy a málnabokrok alján undorral piszkált lótetűk meg a rémisztő, kövér varangyos békák miatt. Vagy másért inkább. Filmjeimet magamban nézni és némán olvasni kicsit unalmas volt már. Ha meg hangosan tettem, családom érdeklődőbb tagjai nem láthatták a szebbnél szebb, élénk színű képeket. Kézből kézbe adogatni pedig nem volt valami szórakoztató. Így lassan megfeledkeztem róla. Már jobban érdekeltek a mesekönyvek.

Másodikos elemista koromban beiratkoztam a városi gyermekkönyvtárba. Önálló könyvkölcsönző lettem. Kezdetben Nemtudomka csodálatos kalandjai varázsoltak el. Az orosz író, Noszov virágvárosának uborka nagyságú, fura emberkéi között csetlett-botlott, rosszalkodott, és persze mindig mindent megbánt ez az óriási kalapot viselő picike fiúcska, akivel jó volt azonosulni olvasás közben. Aki egyre csak azt hajtogatta hol dacosan, hol meg bocsánatkérőn: - Nem tudom, nem tudom! Így lett Nemtudomka.

„A gonosz mostoha a királyfiakat vad hattyúkká változtatta, s szélnek eresztette őket, gondoskodjanak magukról. Erzsike, a kishúguk szép nagylány lett, de a testvéreit nem felejtette el. Az erdőben találkozott egy jóságos öregasszonnyal, aki tudta, hogy a lány bátyjai a messzi tengerparton élnek. Napszálltakor emberi alakot öltenek, de napkeltekor visszaváltoznak hattyúvá. A rontást, a gonosz varázslatot csak az venné le róluk, ha egy jólelkű valaki csípős csalánból inget szőne nekik…”



De hisz ezt a történetet már olvastam régebben, sőt láttam is. Ez nem a Nemtudomka csodálatos kalandjainak egyike! Akkor meg hogyan került újra elő? Harmadikos voltam már, és karácsonykor egy nagyobbacska csomag várt a fenyőfa alatt. Bontogatása közben asztalos nagyapám műhelyéből ismerős szag csapta meg az orromat: frissen fűrészelt lécek, furnérlemezek meg diófapác illata. Hát sok mindenre, de arra nem számítottam, amit a durva, barna csomagolópapírban találtam. Egy fából készült, jobban mondva egy fa-fém hibrid, sötétbarnára pácolt vetítőgépet: egy diafilmvetítő-gépet tartottam a kezemben. Az általam már megunt, félretett lemezárugyári dianézőt ezermester nagyapám titokban beépítette egy maga készítette „gépházba”, fadobozba. Komoly kisiskolássá váló unokája igényéhez (meg hát a hattagú család pénztárcájához) igazította ezzel a diafilmnézés már nem óvodás szintű élvezetét. És a vetítőm – mint a bolti igaziak – már villannyal működött, jó teljesítményű égő biztosította benne a színeket fölragyogtató fényt, a teljesebb moziélményt. Nem kellett többé egy szemmel kukucskálni, félrevonultan. A hokedlira állított diavetítőből a falra, pontosabban a konyha és a csöpp hálósufnink közti, a fallal együtt fehérre meszelt tapétaajtóra került a látvány. A vetített kép méretét a hokedli tologatásával szabályoztam, majd élesítettem a képet a lencse csavargatásával. Csak arra kellett nagyon vigyáznom, hogy egy filmnél többet gyors egymásutánban ne akarjak levetíteni, mert a fadoboz az erős izzótól hamar átforrósodott. Bizony, tűzveszélyes volt. Hűtést szolgáló ventillátort meg kis motort – fából! - nem tudott eszkábálni az én lehetetlent nem ismerő, sok-sok bútorgyári újítást kitaláló nagyapám se.

A mesekönyvek meg az iskolában rendszeresen megvásárolt Pajtás Újság olvasása után esténként újra, szívesen fűztem be egy-egy diafilmet. Csodálkozva fedeztem föl a kivetített képeken olyan részleteket, amelyek kicsiben vizslatva a dianézőben föl sem tűntek. A szöveggel nem kellett már birkóznom, s hallgatóságom, nézőtársam is akadt. Meleg nyári estéken az is megesett, hogy mozijegyeket rajzoltam-írtam, és szabadtéri vetítést rendeztem a családomnak. A villanyvasaló csatlakozójának közbeiktatásával meghosszabbított, konyhaablakba állított vetítőgép a szőlőlugasra fellógatott lepedővel kokettált. Ilyenkor, a mozigépész és narrátor bonyolult feladatának ellátása közben roppantul élveztem a molylepkék és szúnyogok őrült táncát a sötét udvaron keresztüllövellő fénypászmában, bizarr árnyékukat a földön, a szőlőleveleken és persze a lepedőn.  

Édesanyám, apám, nagyapám nagy érdeklődést mutatva követték – a nővéreim már sokkal kevésbé – a kanyargós mesetörténetet, az újra kedvencemmé lett vad hattyú-fiúk és egyetlen lánytestvérük romantikával tompított családi drámáját:

„Egy erdőben vadászgató ifjú király meglátta a csaláningeket szövő Erzsikét, s egyből feleségül kérte.  Ő boldogan kezét nyújtotta, de volt egy bökkenő: A titokzatos és jóságos öregasszonynak megígérte, hogy addig néma marad, míg mind a tizenegy csaláninggel el nem készül. Amíg hattyúvá lett bátyjait ezekkel meg nem szabadítja a varázslattól. Férje, az ifjú király nem tudta mire vélni Erzsike hallgatását, különös szokásait. Boszorkányságot gyanított a dologban, és tömlöcbe vetette feleségét.”

Fotó: Heinz-Hasselberg, Steinfurt: 273. Der Bildbetrachter 

Ráérős történetmesélés - 2. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja