SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Úticsomagok vámkorlátozásokkal

Németh Ági [cikkei] - 2004-07-06

Megkezdődött a nyaralási szezon. Ismerkedjünk meg a vám-és pénzügyőrség uniós utazással kapcsolatos tájékoztatójával. Jó tudni, hogy miből mennyit vihetünk és hozhatunk be magunkkal az országba, uniós vagy tengerentúli utazásaink alkalmával.


Úticsomagok vámkorlátozásokkal

A nyaralási szezon közeledtével nem árt tudni, hogy milyen csomagot vihetünk magunkkal, illetve hozhatunk haza uniós vagy tengerentúli utazásokról. Az EU-ban közösségi szabályok rendezik a harmadik országból érkező személyi poggyász vámmentességét. A közösségen belüli utazások alkalmával a jövedéki termékek kivitelének és behozatalának a korlátozására számíthatunk.

 

A vám- és pénzügyőrség uniós utazással kapcsolatos tájékoztatója értelmében korlátozások nélkül léphetünk ki és be az Unióba a személyi poggyásszal, feltéve, hogy az nem kereskedelmi jellegű.

Személyi poggyásznak nem csak azokat a holmikat kell tekinteni, amit az utazás alkalmával éppen magunkkal viszünk, hanem az előre elküldött, vagy utólag továbbított csomagot is, ha a feladáskor - dokumentálhatóan - kísérőpoggyászként regisztrálták azokat.

Nem kereskedelmi jellegű az csomag, melyeket kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatra, illetve ajándékozási célra szánnak, alkalmi jellegű behozatalról van szó és a csomag jellege és mennyisége sem utal kereskedelmi célú felhasználásra - áll a hivatkozott közleményben.

 

A jövedéki termékek, parfümök, gyógyszerek uniós behozatala továbbra is korlátozáshoz kötött.

 Az alábbi mértéket meghaladó áruk - mennyiségük folytán - kereskedelmi jellegűnek minősülnek és nem mentesülnek a vámkezelés alól:

          200 db cigaretta vagy

          100 db szivarka (egyenként legfeljebb 3 gramm súlyú szivar), vagy

          50 db szivar, vagy

          250 gramm cigaretta-, pipadohány, vagy

          a fenti termékekből vegyesen összeállított arányos mennyiségek .

Az alkoholos italok esetében:

          22%-ot meghaladó erősségű alkoholtartalmú égetett italok és párlatok; valamint 80%-os vagy azt meghaladó alkoholtartalmú denaturálatlan etilalkohol: egy liter, vagy

          párlatok és szeszesitalok, bor vagy egyéb alkohol-alapú aperitifek, tafia, szaké vagy azokhoz hasonló italok, melyeknek alkoholtartalma nem haladja meg a 22%-ot; pezsgőborok, likőrborok: egy liter, vagy

          több tétel esetében részarányosan megfelelő mennyiség és ezeken felül

          két liter csendes bor.

 

 

 

Vámmentes személyi poggyász, vámmentes keret

 

Parfümből legfeljebb 50 gramm, kölnivízből pedig legfeljebb 0,25 litert hozhatunk vámmentesen. A gyógyszerek az adott személy szükségletei mértékében mentesülnek a vámkezelés alól.

Egyéb, fent fel nem sorolt áruk esetén személyenként 175 euró a személyi poggyász vámmentességének értékhatára. Két vagy több tétel behozatala esetében a mentesség addig az összegig jár, ameddig a termékek az egyedi értékük alapján, elkülönítve mentességet élveznének, de egy tétel értéke nem osztható fel. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményt nem lehet igénybe venni az olyan termékekre, amelyek egyedi értéke a 175 eurót meghaladja. Az ennél olcsóbb áruk esetén azonban a kedvezmény szabadon érvényesíthető. Nem lehet azonban a személyhez kötött kedvezményt összevonni együtt utazók, családtagok esetében sem.

Több tétel vásárlása esetén a 175 euróhoz kapcsolódó mentesség érvényesítése szempontjából az adott termékek külön-külön megállapított egyedi értékének van jelentősége. 175 euró egyedi érték alatti vásárlásoknál a kedvezmény 175 euró összértékig jár. Ez azt jelenti, hogy egy 100 euró és egy 85 euró értékű árucikk vásárlása esetén a vámkedvezmény mindkét termék után jár (mivel mindkettő egyedi értéke az értékhatár alatt van). A két áru összértéke 185 euró, amelyből 175 euró a vámmentesség határa, az ezt meghaladó 10 euró után vámot kell fizetni. Másként alakul a vámfizetés, ha a termék egyedi értéke a 175 eurót meghaladja. Ha például egy 250 és egy 100 eurós terméket vásárolunk, akkor a 100 eurós termék esetében e kedvezmény érvényesíthető, míg a 250 eurós termék esetében nem, így összevonásra nem kerülhet sor. A 100 eurós termék mentesül a vámfizetés alól, míg a 250 euró után teljes egészében meg kell a vámot fizetni. 

A fenti kedvezményes szabály (175 euró + több tétel összevonása) alapján 500 gramm kávét vagy 200 gramm kávékivonatot és -eszenciát, illetve 100 gramm teát vagy 40 gramm teakivonatot és -eszenciát hozhatunk be közteher megfizetése nélkül. A mennyiségi korlátot meghaladó, de nem kereskedelmi célú kávé, tea behozatal esetén, a vámmentesség megmarad, de a többletet áfakötelezettség terheli. 

 

Utazás az Unión belül

Az EU-n belüli utazások esetén - letelepedés kivételével - a tagállamok harmonizált nemzeti szabályai érvényesülnek. A magyar jövedéki törvény előírásai értelmében a magánszemély adómentesen hozhat be a közösség másik tagállamából:

          800 darab cigarettát,

          200 darab szivart,

          400 darab szivarkát,

          1 kg fogyasztási dohányt,

          110 liter sört,

          20 liter köztes alkoholterméket,

          10 liter alkoholterméket,

          bort és pezsgőt együttesen 90 litert (ebből pezsgő legfeljebb 60 liter),

          motorbenzinből a gépjármű üzemanyagtartályán kívül 40 litert,

          egyéb benzinből 20 litert,

          petróleumból 50 litert,

          gázolajból a gépjármű üzemanyagtartályán kívül 100 litert,

          biodízelből 100 litert.

A jövedéki törvény indokolása szerint a magánszemélyek magáncélú beszerzése esetén a vásárlás helyén kell az ottani mérték szerint a jövedéki adót megfizetni, a magánszemélynek a saját tagállamában további adófizetési kötelezettsége nincs. A beszerzés magánjellegének a megítéléséhez nem csak a mennyiséget, hanem a birtokban tartás indokát, a szállítás módját, a birtokban tartás, tárolás helyét, és a termék bizonylatait is vizsgálni kell.

Az adómentesség nem vonatkozik a folyékony tüzelőanyag behozatalára - a kereskedelmi mennyiség alatti mértékben is - valamint a kereskedelmi mennyiséget meghaladó üzemanyag behozatalára, ha azt nem a gépjármű gyárilag kialakított üzemanyagtartályában, kiegészítő üzemanyagtartályában szállítják belföldre. 

A fent említett korlátozásokon túl minden egyéb termék szabadon behozatható az országba. Kereskedelmi tevékenység esetében azonban a behozatalhoz, speciális áfa szabályok kapcsolódnak. 

 

A VPOP tájékoztatása szerint a fenti rendelkezések az Európai Unió szabályozásához igazodó harmonizált szabályoknak tekinthetők, így - a dohánytermék kivételével.

A közösségi állampolgárok mennyiségi korlátozás nélkül vihetnek dohányterméket hasonló korlátozások érvényesülnek a Magyarországról más tagországba történő kivitel tekintetében is. Más tagállamba, de az újonnan csatlakozó országokból, így Magyarországról származó dohánytermékek behozatalát a tagállamok 2008 végéig korlátozásokhoz köthetik.

 A VPOP közleménye értelmében Dániába, Finnországba, Németországba, Svédországba és Nagy-Britanniába az utasok jelenleg fejenként 200 szál cigarettát vihetnek adómentesen.

 

Forrás:www.origo.hu

 

  

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja