Padlizsános zöldségleves – Könnyű és tápláló egytálétel
Családinet [cikkei] - 2025-03-24
A padlizsános zöldségleves tökéletes választás, ha egy könnyű, mégis ízletes és tápláló fogásra vágysz. A padlizsán, a paradicsom és a friss zöldségek kombinációja egy gazdag, vitaminokban bővelkedő levest eredményez, amely akár önmagában is megállja a helyét egy vegetáriánus ebédként.
Recept: Padlizsános zöldségleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 db közepes padlizsán (felkarikázva, majd kockázva)
- 2 db paradicsom (felkockázva) vagy 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 db sárgarépa (karikázva)
- 1 db sárga kaliforniai paprika (felcsíkozva)
- 1 szár zeller (apróra vágva)
- 1 fej vöröshagyma (aprítva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál szárított bazsalikom vagy oregánó
- ½ teáskanál füstölt paprika (opcionális)
- 1 teáskanál só (ízlés szerint)
- ½ teáskanál frissen őrölt bors
- 1,5 liter zöldségalaplé vagy víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
- Zöldségek előkészítése: A padlizsánt vágd fel, és sózd meg, majd hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a kesernyés levét. Öblítsd le és szárítsd meg.
- Alap elkészítése: Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Zöldségek párolása: Add hozzá a sárgarépát, a kaliforniai paprikát és a zellert, majd párold pár percig.
- Fűszerezés: Keverd bele a köményt, a bazsalikomot és a füstölt paprikát, majd add hozzá a padlizsánt és a paradicsomot.
- Főzés: Öntsd fel zöldségalaplével, forrald fel, majd közepes lángon főzd 20-25 percig, amíg minden zöldség megpuhul.
- Tálalás: Frissen vágott petrezselyemmel megszórva, melegen kínáld.
Miért egészséges?
- Padlizsán: Rostokban gazdag, segíti az emésztést és antioxidánsokat tartalmaz.
- Paradicsom: Tele van likopinnal, amely védi a sejteket és erősíti az immunrendszert.
- Zeller: Természetes vízhajtó, támogatja a szervezet méregtelenítését.
- Sárgarépa: Gazdag A-vitaminban, amely a szem egészségét segíti.
Érdekesség:
A padlizsános ételek világszerte népszerűek, de a mediterrán és közel-keleti konyhában különösen gyakran használják. Ez a leves egy könnyed változata a klasszikus ratatouille-nak vagy a török imam bayildi-nak, de mégis teljesen egyedi ízvilágot képvisel!
Próbáld ki ezt a laktató, mégis könnyű levest, és élvezd a friss zöldségek természetes ízét!
Kép: Depositphotos
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Vöröslencse-leves (Dal) – Egyszerű, tápláló és fűszeres
LEGOLVASOTTABB
Felfoghatatlan tragédia: egy hatéves fiú okozta egy újszülött halálát a kórház szülészeti osztályán
Egy hatéves kisfiú felügyelet nélkül kószált egy francia kórház neonatológiai osztályán, ahol halálos baleset történt: leejtett egy koraszülött babát, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A kórház, a család és a hatóságok most próbálják feltárni, hogyan történhetett meg mindez.
Dráma a horvát aquaparkban: tragédia egy vízi csúszdán
Egy békésnek induló családi nyaralás végzetes tragédiába torkollott a horvátországi Rab szigetén, amikor egy 21 hónapos kislány kicsúszott édesapja karjaiból egy vízi csúszdán.
Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?
A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.
A szájüregi szűrés is fontos lehet méhnyaki HPV-fertőzés esetén
Több mint kétszer nagyobb eséllyel található meg a HPV a szájüregben is azoknál a nőknél, akik a méhnyakukon már fertőzöttek - derül ki a Semmelweis Egyetem friss nemzetközi kutatásából. A vizsgálat szerint minden nyolcadik, méhnyaki HPV-pozitív nő orálisan is fertőzött volt, ami növeli a szájüregi daganatok kockázatát.
Közösségi hozzászólások: