SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A lekvárok lekvárja: a baracklekvár

Talán Katalin [cikkei] - 2012-07-11
Abban - azt hiszem - egyetértünk, hogy a befőzés baracklekvár nélkül elképzelhetetlen. A klasszikustól a "megbolondítottig" minden jöhet, úgy gondolom, egy kötet kijönne a különféle receptekből.

Annak idején egy egész napos, hosszú műszak volt, mert 30–40 kilót tettünk el. Természetesen meleg volt, ahogy párolgott a forrázó víz a konyhában, még melegebb, ahogy kapkodtuk a forrázott barackot és húztuk a héját, vagy ahogy forráztuk az üvegeket és borogattuk le a patyolat abroszra száradni, ahogy a dunyhába raktuk a forró üveget és másnap délután a langyos lekvárokat raktuk ki büszkén!

A meghűlt lábas faláról a kicsit bőrös lekvárt kikapargattuk, a világ legjobbja! A tűző napra tettük a magokat, hogy jól kiszáradjon, és aztán feltörtük. Fogalmunk nem volt, hogy nem szabad megenni, csak azt mondták a szülők, hogy ne sokat együnk belőle! Nosztalgikus!

Most már persze nem ilyen adagokban készítem, 5–6 kilónál többet nem veszek, így gyorsan, maximum 2 óra alatt megvagyok vele, és inkább többször kevesebbet, így nem fáradok bele. Az üvegeket már nem forrázom, hanem a mosogatógépben mosom el. Jól megpakolom üvegekkel – csak ez legyen benne –, aztán lefordítom tiszta konyharuhákra, így a héten végig van tiszta üvegem.

A klasszikus, ahogy én tanultam a nagymamától:

A sárgabarackot megmossuk, egy ötliteres lábasban vizet forralunk, majd 20 másodpercre kis adagokban beledobjuk a barackot, szűrőkanállal kivéve, még melegen lehúzzuk a héját. Kimagozva egy nagy lábasba tesszük, 5 kg tiszta gyümölcsre 1,8 kg cukrot szórunk és egy-két óra múlva a levet eresztett gyümölcsöt elkezdhetjük főzni. Ahogy melegszik, szorgalmasan keverjük, nehogy leégjen. Minél tovább főzzük – csak kicsit rotyogjon –, annál simább lesz a lekvár, mert teljesen szétfő a gyümölcs. Ha úgy ítéljük meg, hogy a sűrűség megfelelő, töltsük tiszta üvegekbe, az üvegekre tegyünk egy lap befőző celofánt, erre a tartósítószert (szalicil vagy NaBe) és zárjuk le. Gyorsan tegyük pokrócok közé, hogy lassan hűljön ki, majd másnap a helyére pakolhatjuk.

Ahogy manapság készül nálam:

Megmosom a gyümölcsöt és kimagozom. Egy nagy lábasban 2 dl vízzel és 1 kg cukorral szirupot főzök. Amikor kristálytiszta, gyöngyöző és egyúttal nagyon forró a cukorszirup, beleteszem az 5 kg gyümölcsöt és leégetem a héját – illetve a forró cukor megteszi ezt helyettem. Kevergetve 15-20 perc alatt befőzöm. Lehúzva a tűzhelyről gyümölcskocsonyásítót adok hozzá, részemről almapektint a bioboltból. Üvegekbe töltöm, ráteszem a celofánra a tartósítószert, lezárom és megy a száraz dunsztba.

Amikor megbolondítjuk a lekvárt:

Ezeket az ízesített lekvárokat mindig kis üvegekbe tegyük el, jobban tudjuk majd felhasználni.

Elkészítek egy alap baracklekvárt az előbbiek szerint 5 kg-ból, majd egyharmad részébe levendulaszirupot teszek és így rakom el forrón a száraz dunsztba, a másik harmadba rózsavizet keverek, így már van is két illatos lekvárunk. A harmadik részbe tehetünk ugyanolyan súlyú őszibarackot és főzzük tovább egy kis ideig egy kis darab gyömbérrel – pikáns lekvár lesz. De rakhatunk bele sárgadinnyét is, akkor 2,5 kg lekvárba 0,5 dl rumot teszünk – fánkok igazi kísérője lehet.

Fontos, hogy a lekvárokat címkézzük fel, mert később nem tudjuk, melyik milyen! Tárolásnál érdemes egy kis figyelmet fordítani rájuk: tegyük úgy a polcra, hogy ne érje a fény, akkor sokáig szép marad a színe, nem oxidálódik a baracklekvár. Figyelmesen pakoljuk az üvegeket, ne döntögessük, hogy ne érjen a lekvár a tetejéhez, így nem romlik meg.

Gáztűzhelyen használjunk lángelosztót, csak vastag talpú, falú vagy hibátlan zománcú lábasban érdemes főzni, s tegyünk el egy fakanalat is erre a célra. Kisebb adag lekvárt egy hűtőtáskában is kidunsztolhatunk, ott is lassan hűl majd ki.

Dolgozzunk figyelmesen, mert a lekvár nagyon forró tud lenni!

Aztán télen gyűjtsük be a dicséreteket, hogy milyen finomat készítettünk!
 

Fotó: Susan Morgan

Kapcsolódó cikkek:
Receptek Levendula felhasználásával
Itt az ideje kovászolni!
Szezonja van: a meggy!

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja