SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csicseriborsó, de no bab és no lencse

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-26
A címmel arra is szeretnék utalni: hol van az előírva, hogy bizonyos ételeket csak meghatározott évszakokban lehet főzni-enni? Hogy van téli étek, meg nyári? Ugyan! A csicseriborsó például e tekintetben kifejezetten semleges.
No és világhódító agyserkentő, nevével megegyező módon valóban borsóféle (bár igen hasonlatos a babhoz), méghozzá igen ízletes, és egyike a legegészségesebbeknek is.
Csicseriborsó, de no bab és no lencse

  A mediterrán vidékről származik. Tudományosan szólva: alacsony a glikémiás indexe. Vagyis hamar teltségérzést biztosít, nem maradunk utána éhesek. Ez jó hír a fogyózóknak. És a vegák is örülhetnek, mert igen magas proteintartalma miatt kiváló vegetáriánus alapanyag. A benne lévő fehérje, akárcsak a tönköly esetében, többet ér, mint az állati eredetű. Sok létfontosságú aminosav jut általa az agyba, káliumtartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, a benne rejlő magnézium pedig fontos szerepet játszik az izmok és idegek működésében. Relatív magas vastartalma révén több oxigénhez juttatja sejtjeinket, rostanyagai jótékonyan hatnak bélrendszerünkre. Kalcium-, magnézium, vas-, cink-, mangán-, réz-, króm-, folsav-, E-vitamin, B-vitaminok adják értékét. Szeléntartalma említésre méltó. Közreműködhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések, közöttük a szívinfarktus rizikójának csökkentésében.

Kedvező élettani hatások

Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin szintet. A csicseriborsó csökkenti az étkezés utáni hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést, mindkét típusú cukorbetegség esetén, így az étkezés utáni azonnali inzulinszükségletet is. Mindez pektintartalmának tulajdonítható.
A csicseriborsó készítésekor egy fontos dolgot ne felejtsünk el: akárcsak a lencse esetében, néhány órára, vagy akár egész éjszakára áztassuk vízbe, majd öblítés után kezdjük el főzni! De nem érdemes az áztatásával vacakolni, mert konzerv formában is kapható. Elfogadható az ára. Elkészítési módjai sok variációs lehetőséget rejtenek, tehát a kreatív konyhatündérek kedvence. A múltban - évezredekre visszamenően - az egyik legnépszerűbb, az élelmezési gondokat megoldó növény volt a csicseriborsó. Napjainkban - nyilván a fentebb említettek miatt - ismét egyre közkedveltebb.

Jó érzés enni

Az arab konyha igen népszerű alapanyagával állunk szemben, melyről a kutatók állítják: az ókori Mezopotámia termékeny földjén elsőként termesztett növények egyike volt. Táplálkozási előnyeivel magyarázzák  az ottani és akkori civilizáció fejlettségét. Kerem és munkatársai vad csicseriborsót (Cicer reticulatum) gyűjtöttek be, és összehasonlították a tápértékét a termesztett változatokéival. Őseinknek minden bizonnyal jó okuk volt arra, miért tartottak ki a termesztése mellett 11000 évvel ezelőtt.
Kerem szerint ez az ok a triptofán aminosav, a szerotonin nevű idegingerület-átvivő anyag előanyaga. A triptofán megnövekedett mennyisége az étrendben valószínűleg javítja a stresszhatás alatt mutatott agyteljesítményt. A triptofán serkenti a peteérést is, ami szintén előny volt az emberi terjeszkedés idején. A termesztett csicseriborsó háromszor annyi triptofánt tartalmaz, mint a vad rokonai. Kerem professzor úgy okoskodik, hogy a történelem előtti emberek tisztában voltak a csicseriborsó tápláló voltával, „valószínűleg jól érezték magukat a fogyasztása következtében” – állítja.
Régen sokakat mentett meg az éhhaláltól. Magyarországon Lippai János „Veteményes kert” című munkájában az olaszok által termesztett és szívesen fogyasztott növényként említi. A népi orvoslás vércukor-, várnyomás-és koleszterinszint-csökkentőnek véli.

Konzerv formában kényelmesebb

De ne historizáljunk, süssünk-főzzünk csicseriborsót!
Íme egy nyárias alaprecept: kell hozzá 25 dkg csicseriborsó, 10 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, fél fej vöröshagyma, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl natúr joghurt vagy főzőtejszín, petrezselyem és lestyánzöld, snidling, só, őrölt bors, egy kisebb kígyóuborka, 1 - 2 db kemény paradicsom
 A csicseriborsót (ahogy a babot és a lencsét) előző nap beáztatjuk, majd másnap a kockára vágott burgonyával, hagymával, fokhagymával, a citrom héjával, a lestyánzölddel, sózva, borsozva puhára főzzük. Ha konzervből készítjük, sokkal jobban járunk…A citrom héját kivesszük, majd az egészet összeturmixoljuk, belekeverjük a citrom levét, a joghurtot vagy a főzőtejszínt. Tálaláskor megszórjuk a vékony csíkokra vágott uborkával, a kockára vágott paradicsommal, a finomra vágott snidlinggel és petrezselyemzölddel.
Hidegen kínáljuk akár önmagában, de enyhén pirított kenyérrel is finom.



Paradicsomos-cukkinis csicseriborsó

Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 30 dkg burgonya, 2 db cukkini, 3-4 szem paradicsom, póréhagyma, fokhagyma, olívaolaj, zöldséglé
Elkészítése: a beáztatott, leöblített csicseriborsót tegyük fel hideg vízbe főni! (A konzervet nyilván nem kell) A megmosott, megtisztított burgonyát és cukkinit egy kevés zöldséglevesben pároljuk meg, majd adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, a finomra vágott fokhagymát, végül pedig a héjától és magjaitól elválasztott paradicsomot. Tálalás előtt keverjük hozzá a csicseriborsót!
A csicseriborsó egyszerű köretként is kitűnő: süssünk akár csirkét, pulykát, halat, megfelelő ízesítéssel - zöldfűszerekkel, balzsamecettel - remek köret válik belőle.


Egytálas csirkével

Hozzávalók: 2 konzerv csicseriborsó, 3 fej hagyma, 1 konzerv paradicsomszósz, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csésze olívaolaj, 1csésze lé a csicseriborsó konzervből, só, bors, 1 teáskanál szárított rozmaring, csirkemell (ízlés szerinti mennyiségben)
Elkészítés:
A megpucolt és félbevágott hagymát felszeleteljük, majd egy kicsi olajban és vízben jó puhára pároljuk. Közben leszűrjük a csicseriborsókat, és ebből 1 csésze levet félreteszünk.
Majd a levet, a csicseriborsót, a rozmaringot, sót, borsot, paradicsomszószt és a maradék olajat beletesszük egy jénaiba, és jól összekeverjük. A megpuhult hagymát beletesszük a felkockázott csirkemellekbe és fehéredésig sütjük, és ha már majdnem kész, belenyomjuk a 2 gerezd fokhagymát és pár pillanatig együtt sütjük, csak meg ne égjen! Majd ahogy kész, szépen ráhalmozzuk a hagymás húst a csicseriborsós keverékre. Végezetül sózzuk a tetejét. 
Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb.1-1 és negyed órát sütjük! A lényeg, hogy a nedvesség az aljáról teljesen elpárolódjék a hagyma pirosas legyen.

A keleties falafel

A falafel elkészítése meglehetősen egyszerű, főleg ha a gyorsabb verziót választjuk. És még egy jó hír: az elkészített falafel-pürét nyersen lefagyaszthatjuk. Akkor a mélyhűtőből kivéve, felolvasztás nélkül tegyük a forró olajba.
250 g száraz csicseriborsó (a konzervesből 225 g felel meg 100 g száraznak), 1 vöröshagyma, apróra vágva, 2 fokhagyma gerezd, átnyomva, 1/2 csokor koriander, felaprítva, 1/2 tk. kömény, 1/2 tk. szegfűbors, 1-2 ek. citromlé, só, feketebors, olaj a sütéshez.
Leöntjük a csicseriborsó levét, majd majd finomra daráljuk.  A többi alapanyagot is hozzáadjuk, majd a masszát alaposan összekeverjük. A masszából diónagyságú golyócskát formázunk. 190 fokon sütjük. Vagy fritőzben, vagy serpenyőben, de ez utóbbi legyen magasabb falú. Ez esetben kb. 2 cm legyen az olaj, melyben sütjük. 3-4 perc elegendő. A hőmérséklet ne legyen a maximumon, azonban az olaj legyen forró. Egyszerre csak 5-6 darabot süssünk. Konyhapapíron lecsepegtetjük, és azonnal tálalhatjuk. Csinálhatunk hozzá párolt rizst, és/vagy salátát, de magában is finom.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja