SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az elért sikereink nem az eredményben mérhetők, hanem az útban, a tanulási pontokban - Az évtervezésről, évértékelésről pszichológus szemmel

Petrusán-Molnár Dalma [cikkei] - 2024-01-04
Év végén, év elején ösztönösen végig gondoljuk mindazt, ami történt velünk az elmúlt 365 napban, számot vetünk az eseményekkel, az év jeles pillanataival. Mindez keretezi az elmúlt időszakot, segíti a visszatekintést, az összegzést, valamint előkészíti a tervezést is.
Az elért sikereink nem az eredményben mérhetők, hanem az útban, a tanulási pontokban - Az évtervezésről, évértékelésről pszichológus szemmel

Fontos, hogy megkeressük az év jó történéseit, és meg tudjuk látni, a sikerünk nem feltétlen az elért célban mérhető, sokkal inkább az ahhoz vezető útban, annak tapasztalásaiban, tanulási pontjaiban. Mindezen pedig nem csak az óév lezárásában, hanem az újév indulásában is a segítségünkre lehet.

A szokások ösztönös igénye és hozadéka

A hagyományoknak, a szertartásoknak a szerepe, belülről fakadó igénye egyidős az emberiségével. Bár rohanó világunkban sokszor kikopni látszanak az elődök tradíciói, mégis megfigyelhetjük, milyen nagy jelentőséggel bírtak és bírnak a mai napig a közösséget összekovácsoló szertartások. Megfigyelhetjük, hogy a legtöbb hagyományra igaz a ciklikusság, az elődöktől tanult forgatókönyv utódról utódra való tovább örökítése, valamint az ilyen módon való spirituális kapcsolódás. Legyen szó akár egy születésnapról, évzárásról, vagy bármely egyéb, saját hagyományról.

Az eseménytől függetlenül, minden rítus fontos szereppel bír. Ezek által jobban tudunk egymáshoz, a közösséghez és magunkhoz is kapcsolódni, valamint ilyen módon a világ sokszor kiszámíthatatlan történései kontrollálhatóbbá, befogadhatóbbá válnak. Egy egy jeles esemény fontos mérföldkővé tud válni, ami akár fontos referenciapontot is jelenthet az életünkben.

Bár a rítusok hozadékát sokszor alábecsüljük, mégis, napjainkban is komoly segítséget jelenthetnek a kapcsolódásban, az elmélyülésben, vagy akár csak saját biztonságérzetünk megteremtésében. Az emberiségnek természetes igénye van hagyományainak a megélésére. Teremtsük meg tudatosan magunknak is a lehetőséget, hogy minél elmélyültebben tudjuk megélni az egyéni és közösségi ünnepeket (pl. születésnap, egyházi ünnepek, stb.). Ez a faja keretezés, ritmus és ciklikusság pedig nagyban hozzá tud járulni testi-lelki jólétünkhöz.

Az óév elengedése az újév köszöntése

A természet körforgása, ciklikussága születésünktől fogva jelen van az életünkben: változnak az évszakok, a hét napjai. A természet ritmusának pedig mi magunk is a részesei vagyunk, elég, ha csak egy pillanatra megállunk, és megfigyeljük saját légzésünk, szívdobogásunk ütemét.
A kezdete, a vége és a fordulópontja pedig még ennek a folytonosságnak is megfigyelhető.

A szilveszteri hagyományok is ezt a lezárást és újrakezdést szimbolizálják. Segítenek az óév folyamatainak lélektani keretezésében, a búcsúzásban, valamint az újév előkészítésében és újult erőforrásokkal való elindításában. Az éves visszatekintés egy jó alkalom arra, hogy megtanulhatjuk úgy szemlélni az elmúlt időszakot, hogy a kihívások ellenére is képesek legyünk észrevenni a pozitív történéseket.

Felidézhetjük, miért lehetünk hálásak, mi mindent tanultunk az esetlegesen elkövetett hibáinkból, és sokszor egy-egy váratlan helyzet kreatív megoldásával saját erőforrásainkat is új oldalról ismerhetjük meg.

A siker mindenkinek mást jelent

Bár a külvilágból jövő ingerek, a közösségi média által sugallt tartalmak elbizonytalaníthatnak abban, mit is nevezhetünk sikernek, én magam elérem-e a sikeresség küszöbét, fontos, hogy meg tudjunk állni egy pillanatra és őszintén befelé tudjunk figyelni. Nem az a fontos, hogy a környezetünkben ki milyen eredményeket ért el, hanem hogy mi magunk meg tudjuk fogalmazni saját sikereinket: legyen szó egy új szokás kialakításáról, munkahelyi eredményekről, mosolygósabb reggelekről, vagy akár csak arról a felismerésről, hogy milyen sok energiát fektettem abba, hogy elkezdjem tanulni máshogy szemlélni a világot. Mindnyájan el tudunk érni sikereket, de fontos, hogy azt meg is lássuk.

Mindezen folyamatokat Pilinszky János csodálatosan összegzi és teszi kézzel foghatóvá, melynél kiválóbb zárszót nehezen tudnék elképzelni. Egy vers, egy gondolat, ami többet tud mondani száz szónál is: „Szilveszterkor lépjük át az új év küszöbét, s az elmúlás szomorúságán átragyog az újrakezdés mosolya.”

Az év végi áttekintésben kiváló társunk lehet a KidSpirit ingyenesen letölthető évértékelő füzete, ami segít a lehorgonyzásban, saját erőforrásaink felsorakoztatásában, a pozitív visszatekintésben, reális célkitűzésben. Letöltés: ÉVTÉRKÉP

Felhasznált irodalom:
J. G. Carrier (1993). The rituals of christmas giving.
R. E. Watson-Jones és mtsai (2016). The Social Functions of Group Rituals, 2023. 12. 17.

Petrusán-Molnár Dalma


Petrusán-Molnár Dalma
tanácsadó szakpszichológus, autogén tréning és szimbólumterápiás gyakorlatvezető, dinamikus szenzoros integrációs terapeuta

Elérhetőségeim:
Email: fejlesztohaz@kidspirit.hu
Honlap: https://kidspirit.hu/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KidSpirit/
Telefonszám: 06-30/242-9778
Cím: 1123 Budapest, Kék Golyó u. 10.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja