SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hat praktika, hogy kisgyerekes szülőként túléljük az őszi-téli ruhamizériát

Családinet [cikkei] - 2023-10-27
Az elmúlt hetekben megtapasztalhattunk gyakorlatilag egyetlen nap leforgása alatt hármat a négy évszakból. Reggelente már csípős hidegek fogadtak minket, délelőttre azonban tavaszias időjárás köszöntött bennünket, hogy aztán a koradélutáni órákban az indián nyarat élvezhessük. Ember legyen a talpán, aki kilogisztikázza ilyenkor a gyermekek öltözködését. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógusnak azonban erre is vannak jól bevált praktikái.
Hat praktika, hogy kisgyerekes szülőként túléljük az őszi-téli ruhamizériát

„Az öltözködés ősszel nehéz és gyakran stresszes. Emellett – valljuk be – fárasztó is. A gyerekeknek túl sok döntést kell hozniuk a ruhadarabokkal kapcsolatban és azt is meg kell tanulniuk, hogy mi az oka annak, hogy reggel kabátban megyünk el otthonról, délután pedig pólóban jövünk haza” – magyarázza a szakértő. Hozzáteszi, a tapasztalás ilyenkor is nagy segítségünkre lehet.

gyerek őszi öltözködése

Így oldjuk fel az öltözködés okozta problémákat ősszel

 1. Lépjünk ki a teraszra, vagy nyissuk ki az ablakot, hogy megtapasztalják, milyen az aktuális időjárás. Ezt követően nézzük meg az előrejelzést, hogy hány fok várható a nap folyamán. Magyarázzuk el, hogy a hőingadozás réteges öltözködést igényel.
   
 2. Tanítsuk meg a gyermekünknek a réteges öltözködés alkalmazását. Reggel, amikor elindul a napunk, fázni fogunk, ezért felveszünk egy melegebb nadrágot, egy rövid ujjút, egy hosszú ujjút, egy pulóvert és egy kabátot. Ha melegünk lesz, leveszünk egy réteget, ha fázunk, visszavesszük.
   
 3. A sapka használata kritikus pont szokott lenni. Fontos, hogy a gyermek saját testén keresztül szemléltessük azt, mikor kell felvenni és mikor nincs rá szükség. A testünkből a hó a talpunkból és a fejünk tetejéből tud távozni, ha bebugyoláljuk, nem fogunk fázni. A kicsiknél érdemes azt mondani: ha hideg a füled, kell a sapka, ha meleg, még nem kell felvenned, nincs rá szükség.
   
 4. Mindannyian eltérő hőérzettel és hőháztartással rendelkezünk, éppen ezért nem érdemes az alapján öltöztetnünk a gyermekünket, hogy mi mit érzékelünk. Ilyenkor különösen nagy szerepet kap a gyermekbe vetett bizalom, azaz az, hogy el tudjuk-e hinni, hogy melege van vagy éppen fázik.
   
 5. Ha fázós a gyermekünk, ne lepődjünk meg azon, ha az átlagosnál jóval több ruhát szeretne ilyenkor magára venni. Elképzelhető, hogy harisnya, nadrág, zokni, trikó, rövid és hosszú ujjú póló, pulóver, sapka, sál, kabát számára az ideális viselet. Ha ismeri a réteges öltözködés szabályait, le fog venni ezekből a nap során többet is, ha melege van.
   
 6. Ha kevésbé fázós a gyermekünk, elegendő lehet számára egy vékony zokni, egy laza melegítő, egy póló és majd viszi a kezében a kabátot, hogy felvegye, ha fázik, a sapkája pedig a zsebében lóg. Ő ugyanúgy fel fog venni több réteg ruhát akkor, ha úgy érzi, szüksége van rá.

gyerek őszi öltözködése

Képek forrása: Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja