SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Digitális Nevelés Szülői Klub

Tóth Dániel [cikkei] - 2023-01-10
Bár a "digitális nevelés" egy új keletű fogalom, mégis egyre több szülő érzi, hogy elkerülhetetlen foglalkozni ezzel a digitális világgal, a kütyük, internet, képernyő világával. Pszichológusként 2005-ben kezdtem kutatni a témát, és minél jobban beleástam magam, annál jobban láttam, hogy mennyi a kérdőjel, vagy éppen a fals, téves elképzelés vagy előítélet az emberek fejében ezzel kapcsolatban. Ezért elhatároztam, hogy ismeretterjesztő tevékenységbe kezdek, hogy segítsek a szülőknek tisztán látni a digi világgal kapcsolatban.
Digitális Nevelés Szülői Klub

Leginkább hiánypótlóként szoktak hivatkozni arra az ismeretterjesztő munkára, amit Pszichológus Pasi alkotói néven évek óta végzek. Eddig cikkek, videók, iskolai előadások formájában tettem ezt, majd tavaly megjelent a Digitális Nevelés: útikalauz az internet videójátékok és okoskütyük útvesztőjéhez c. könyvem, amit - ha kérik -  idén továbbra is minden oktatási intézménynek ajándékba adok e-book formájában. Ám úgy éreztem, hogy az iskolák mellett a szülők számára is jól jönne valami extra segítség, ezért idén új szintre léptünk.

Digitális Nevelés ebook

Generációs szakadék

Évek óta megfigyelhető jelenség, hogy míg a napról napra érkező technikai újdonságok fényében az idősebb generáció tagjai napról napra egyre inkább lemaradtak, addig a fiatalabb generáció képviselői napról napra egyre inkább magukra maradtak a digitális dzsungelben, és nem ritkán annak farkastörvényei szerint mauglisodtak, egymással digitális „legyek urát” játszottak. A Digitális Nevelés egyik legfontosabb alaptörvénye, hogy nem szabad magukra hagyni a gyerekeket a digitális vadonban. A szülőnek jelen kell lennie itt is. Ezt azonban könnyebb mondani, mint kivitelezni. Az a része a szülőknek, aki megpróbálja, sokszor maga is eltéved, összezavarodik, belegabalyodik a megannyi kérdésbe.

Mikor, hogyan, mennyit lehet? Miért (nem)??

A gyermekükkel törődő szülőket egy egész sor kérdés emészti: nézhet-e mesét? Mikor kaphat okostelefont? Mennyit játszhat? Oldalakat tölthetnénk meg csak a kérdésekkel. Mivel teszek jobbat: ha tiltom és megpróbálom képernyőmentesen nevelni a gyerekem vagy ha hagyom, nehogy valami hátrányt szenvedjen kortársaihoz képest? Aztán ha őszinték magukkal, eljutnak az elkerülhetetlen felismeréshez, hogy nem rendelkeznek kellő ismerettel, gyermekkori neveltetésük nem készítette fel őket erre a feladatra. A problémák zöme abból ered, hogy a mai szülőknek ma egy egész sor olyan kihívással kell szembenéznie, amivel felmenőinknek nem kellett. Nincs rá minta.

Digitális Nevelés könyv

Frissíteni kell a szülői szoftvert

Ha fellapozzuk a történelemkönyveket vagy megfigyeljük a természeti népeket, jól látható, hogy amíg a technológia nem lépett be ilyen szinten az emberi életbe, jól működött, hogy generációról generációra örökítették a szükséges tudást. Legyen szó vadászatról vagy földművelésről, ezek évszázadokon át vajmi keveset változtak. Ehhez képes ma pár évente megváltozik az egész életünk, lásd, számítógép, internet, okostelefonok, Facebook stb. Ennek következményeképp a régi metódus már nem működik.

Egyszerűen arról van szó, hogy ma már nem lehet azzal a repertoárral (tudás-eszköztárral) egészséges boldog gyereket nevelni, amivel minket neveltek.

Gondoljunk csak bele: senki se használna ma már számítógépén Windows 95-öt. A nevelésben mégis olyan szülői operációs rendszert akarnak használni sokan, ami ennél is régebbi. Csoda, hogy akadozik, gondok vannak vele? Felelős szülőként venni kell a lapot, és bizony időről időre frissíteni kell a fejünkben lévő „szülői szoftvert”.

Ám míg egy számítógép frissítéséhez viszonylag könnyű ma egy informatikában kellőképpen járatos embert találni, a digitális nevelésben valóban járatos szakember ma ritka mint a fehér holló. Külön nehezíti a történetet, hogy itt nem egy egyszeri eseményről van szó, ráadásul a szülőknek a saját digitális szokásaikkal legalább annyira foglalkoznia kell, mint a gyermekével.

Tóth Dániel portré

Telefonból fel(se)nézve nem lehet hitelesen kevesebb xboxozásra felszólítani a gyereket.

Ezt ne csináld, azt ne csináld

Egy felelősségteljes szülőnek ma így párhuzamosan kell foglalkoznia magával, saját digitális szokásaival, bővíteni a digitális világgal kapcsolatos ismereteit, és a gyereke számára megfelelő kereteket, hátteret biztosítani, felkészítve őt a digitális világ veszélyeire, esetleg visszahozni őt kicsit elvadult maugli állapotából. Megértem, hogy ez nagy falat, amibe sokaknak beletörik a foga. Sokan kiégnek, feladják, vagy önostorozásba kezdenek, ahogy a netről próbálják meg összevadászni, hogy mit is kéne csinálniuk. „Ezt ne csináld”, „azt ne csináld” olvassák a gyakran egymásnak is ellentmondó cikkeket. A folyamat vége csak az lehet, hogy megállapítják magukról, hogy „elrontottam”, „rossz szülő vagyok”, és kétségek közt hánykolódva folytatják, vagy feladják.

Egyedül nem megy, szükség van némi segítségre, tisztánlátásra, támogatásra, megerősítésre. Ezért indítottam el a Digitáils Nevelés Szülői Klubot. Ez egy zárt online közösség, egy amolyan szülői akadémia, önfejlesztő kör vagy elit szülői klub, aminek elsődleges célja, hogy hétről hétre a Digitális Nevelés (internet, videó játékok, kütyük stb.) kihívásaiban támogassa a szülőket, akiknek kérdéseik vannak vagy fejlődni szeretnének ebben. Legyen akár kicsi vagy nagy, egy vagy több gyereke valakinek, de még akkor is, ha csak készül erre a szerepre és érdeklődik, szívesen látjuk itt, sőt személy szerint emelem a kalapom mindenki előtt, aki időt, energiát szán arra, hogy fejlődjön.

Tóth Dániel portré

A klub az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/groups/554829729531940

A klub az alábbi kérdőív kitöltése után féláron próbálható ki:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe7T37IBKs7cwWb4iXD8R3t4fyCX51UjdTn7o7V2Xoun342Xg/viewform

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja