SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válasszuk ki a tökéletes ajándékot a gyerek számára?

Családinet [cikkei] - 2022-12-04
Az ajándékvadászat az ünnepi időszakban sokszor nehéznek bizonyul, de egy bögre forralt bor vagy forró csoki kíséretében, hangulatos karácsonyi zenéket hallgatva igazán ünnepivé varázsolhatjuk ezeket a pillanatokat is. Szívhez szóló meglepetéseket találni felnőtt ismerőseinknek viszonylag könnyű, hiszen ismerjük őket, tudjuk milyen hobbijaik vannak, miket szeretnek - azonban a gyerekekkel már valamivel nehezebb a helyzet.
Hogyan válasszuk ki a tökéletes ajándékot a gyerek számára?

Milyen a tökéletes ajándék?

A felnőttek esetében alapvetően azok az ajándékok mondhatóak tökéletesnek, melyeknek az ajándékozott nagyon örülne, magának mégsem vásárolná meg. Ilyen lehet például egy különleges kávé, egyedi ruhadarab vagy márkás parfüm. A legideálisabb meglepetés kiválasztásának képlete azonban a gyermekek esetében nehezebben meghatározható.

Mivel még aprók, ezért személyiségük folyamatosan fejlődik, ízlésük pedig állandó változás tárgya. Amit tavaly még nagy örömmel fogadtak, az nem biztos, hogy idén is elnyeri tetszésüket vagy egyszerűen csak kinőttek belőle. Akár egyik pillanatról a másikra is megeshet, hogy a Disney-s ajándékok helyett már a Harry Potter-ajándéktárgyak között kell válogatnunk. Fontos tehát, hogy beszélgessünk a gyermekekkel, mérjük fel jelenlegi érdeklődési köreiket, ismerjük meg szívük legmélyebb vágyát, hogy ne fogjunk mellé a választásnál!

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

A gyermekek őszinte és boldog mosolya az egyik legszebb látvány a világon, mely a karácsonyi ajándékok bontogatása közben ragyog a leginkább. Ha már ismerjük az ízlésüket, a legfontosabb kulcs a kezünkben van, azonban néhány lényeges szempontot így is szem előtt kell tartanunk. Nézzük melyek ezek!

Korosztály

Ahogy korábban említettük, a gyermekeknél még folyamatos a fejlődés, így a korcsoportjuknak, fejlődési szintjüknek megfelelő ajándékok közül kell válogatnunk. Ha például tudjuk, hogy a gyermek szereti a kirakósokat és korábban már könnyedén kirakott egy 100 darabos verziót, akkor lehetséges, hogy most már egy 500 darabos puzzle izgalmasabb lesz számára. Szerencsénkre a legtöbb játékon már fel van tüntetve az ajánlott korcsoport, valamint az ajánlott nem is, így némiképp megkönnyítik a játékvilágban való eligazodást számunkra.

Játékosok száma

Habár fontos, hogy a gyermekek egyedül is el tudják foglalni magukat egy bizonyos kor felett, a megfelelő szocializálódást sem szabad figyelmen kívül hagynunk. A csemeték számára elengedhetetlen a különböző impulzusok átélése, hiszen ezek a hatások fejlesztik a készségeiket. A közös játék igen nagy hatással van például a problémamegoldó képességre, a türelmi szint növelésére és az empátiára is, de ezek mellett számos apró jellemváltozást is megfigyelhetünk általuk.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy innentől csak és kizárólag társasjátékokkal bombázhatjuk a gyermekeket, csupán figyelnünk kell arra, hogy páros vagy többszemélyes játékok is legyenek a birtokukban. Ha például a lurkót Star Wars-os fénykarddal lepnénk meg vagy a Harry Potter-ajándéktárgyak varázspálcáival szemezgetünk, vásároljunk két darabot, hogy párbajozni is tudjon a gyerkőc valakivel, hogyha szeretne.

Közös programok szervezése

Ha közös programot szervezünk a gyermekekkel az több szempontból is segítheti a tökéletes karácsonyi ajándék kiválasztását. Amellett, hogy sokat beszélgethetünk velük, megfigyelhetjük azt is, hogy milyen színekre mondják azt, hogy tetszik nekik, milyen játékokat néznek ki maguknak vagy hogy milyen ruhadarabok nyerik el a tetszésüket. Ha megállnak a Harry Potter-ajándéktárgyaknál vagy egy vagány versenyautós felsőt néznek éppen, az biztos, hogy jelent valamit. A közös szórakozás így hasznos információkkal is szolgálhat számunkra, melyeket érdemes észben tartani!

Fő a biztonság

Habár nagyon fontos, hogy a gyermekek örüljenek annak, amit kaptak, a biztonság a legfontosabb. Sokszor a felnőttek is könnyedén megsebesítik magukat, a gyermekekre pedig ez hatványozottan érvényes. Mindenképp figyelembe kell vennünk tehát ezen a téren is a korosztályt. A kisgyermekek az apró tárgyakat könnyedén lenyelhetik, de megeshet az is, hogy a játék túl nehéz, esetleg éles, hegyes részei is vannak, így balesetveszélyesek lehetnek a nem megfelelő korcsoport számára. Elektronikai eszközök esetén feltétlenül meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a megfelelő tanúsítványokkal rendelkeznek, valamint a textíliák esetén az antiallergén verziókat érdemes választanunk.

Az ínycsiklandozó vacsora végeztével, a családias ajándékozás során garantált lesz a móka és a kacagás, ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük a gyerkőcöknek való ajándékválasztás során. Az örömteli kacajoknál semmi nem is teheti szebbé az ünnepeket, ugye?

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja