SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Káosz helyett önfeledt szórakozás - Így éld túl az esküvőszezont kisgyerekkel

Családinet [cikkei] - 2022-05-13
Egy esküvőn való részvétel rendkívül megterhelő egy kisgyermek számára, hiszen felborul a napirendje, számos kötelező programon kell részt vennie és olyan szabálykövető magatartást várnak el tőle a szülei, amelyek nem csak felborítják a napirendjét, de még életkori sajátosságok miatt is hatalmas kihívás. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu szerint azonban, ha egy gyermek a hétköznapokban is jól van, fel van töltődve testileg, lelkileg és szellemileg is, az esküvőn is néhány egyszerű praktikával jól tudja magát érezni.
Káosz helyett önfeledt szórakozás - Így éld túl az esküvőszezont kisgyerekkel

Megélni az élményt

- Legyen szó három év alatti, vagy óvodás korú gyermekről, a legfontosabb az, hogy összehasonlítsuk a délutáni napirendjét az esküvő menetrendjével. A kulcs ugyanis abban van, hogy biztosítsuk számára az alvási lehetőséget akár otthon, a kötelező programok előtt, akár a babakocsiban, akár hordozókendőben. Ha ugyanis a pihenést nem tudjuk számára garantálni, egész nap nyűgös, fáradt lesz – magyarázza a Montessori pedagógus.

A szakértő szerint a gyermekek alapszükségleteit ki kell elégíteni ahhoz, hogy együttműködő legyen az esküvői forgatagban is. Így fontos, hogy mindig legyen nálunk egy kis harapni való, egy kulacs víz, meg kell tudnunk oldani a mosdóhasználat-kérdését is és lehetőséget kell teremtenünk a mozgásra is, hogy két kötelező, nyugalmat és figyelmet elváró program között megmozgathassuk a gyereket.

- Alapvetően egy esküvőre nem viszünk magunkkal játékot, hiszen a cél az, hogy a gyermek ott érezze jól magát, ráhangolódjon az eseményekre és ott foglalja el magát. Ehhez pedig arra van szükség, hogy folyamatosan előrevetítsük számára azt, hogy mi fog történni. Ezt pedig már az esküvő előtt napokkal megkezdhetjük.


Tíz tipp a kisgyermekek esküvőre hangolásához

  1. Meséljünk arról, hogyan zajlott a saját esküvőnk
  2. Engedjük, hogy maga válassza ki az ünnepi ruháját és hagyjuk, hogy döntsön a frizurájáról is.
  3. Tegyünk el váltás szép ruhát, készüljünk fel minden eshetőségre.
  4. Beszéljük meg előre a programot, tudja a gyermek, mikor mi fog történni és erre rendszeresen emlékeztessük is.
  5. Ne támasszunk irreális elvárásokat a gyermek elé, ne keltsünk benne feszültséget feleslegesen!
  6. Mi magunk is öltözzünk úgy, hogy a gyermeknek lehetősége legyen a szokásos bújásra, ölelésre, puszira.
  7. A sok, számára ismeretlen embernek mi mutassuk be őt, ha nem akar válaszolni a kérdésekre, tegyük meg mi helyette, majd tereljük el a beszélgetést más irányba. Így a gyermek nem érzi majd azt, hogy kényszerűen produkálnia kell magát.
  8. Adjuk meg neki a szabad mozgás lehetőségét minden kötött program közötti időszakban!
  9. Ha folyamatosan jönni-menni szeretne a vacsora ideje alatt is, adjunk rá neki lehetőséget, de úgy, hogy ne zavarja vele az esküvőt. Menjünk ki vele, sétáljunk egyet, majd folytassuk a vacsorát!
  10. Szabjunk határt a szórakozásnak, ne várjuk meg, míg a gyermek teljesen kimerül, hanem időben induljunk haza.

- Ahhoz, hogy a fenti praktikák a gyakorlatban is működhessenek nélkülözhetetlen egyrészről, hogy a hétköznapokban is tudatosan gondolkodjunk a gyermeknevelésről, másrészről pedig, hogy szülőként előre lefektessük a szabályokat – mutat rá B. Szirtes Dóra. Úgy véli, érdemes felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy a mennyasszonyhoz és a vőlegényhez nem mehet oda folyamatosan, az esküvői ruhát is érdemes inkább a szemével megcsodálnia.  

A kulcs azonban a gyermek igényeinek folyamatos figyelembevételében és az állandó kommunikációban van, így a gyermekek is nyugodtan, önfeledten tudják megélni az esküvő legszebb pillanatait.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja