SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Élvezd a kilátást! - Egy fa tanácsai, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-05-16
A Fa tanácsait jónéhány óvoda választotta nevelési programja mottójának, hiszen ez az egyszerű és szép megfogalmazás teljesen lefed minden területet, melyre az óvodának hatása lehet. A fa tanácsai a gyökértől a lombozatig mindent magukba foglalnak, ez a pár sor a teljes életünket felöleli. A fa tanácsai a nevelés minden küldetését összefoglalják, és jövőképet tárnak az olvasó elé.
Élvezd a kilátást! - Egy fa tanácsai, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Egy fa tanácsai:

Igyál sok vizet!
Emlékezz a gyökereidre!
Légy képes a megújulásra!
Légy hálás a gondoskodásért!
Állj büszkén, egyenes derékkal!
Kínáld gyümölcsödet önzetlenül!
Légy elégedett azzal, amivel a természet megáldott!
Élvezd a kilátást!


1. Igyál sok vizet!

A fának ez a bölcs tanácsa az egészséges életmódra hívhatja meg a gyerekeket. Az egészséges életmód témája messzire vezethet, környezetünk megismerése, megértése és segítése is beletartozik ebbe, egyúttal rengeteg jó beszélgetés témája is lehet. A természet ajándékainak elfogadása és tisztelete az óvodás időszak fontos eleme, de a környezet megismerése akár jövőképet is nyújthat a gyereknek. Ezen a területen sok lesz még az emberiség tennivalója, itt találhat magának feladatot, későbbi hivatást is a kisgyermek.


2. Emlékezz a gyökereidre!

A kisgyerek számára ezt a tanácsot úgy érdemes tolmácsolni, hogy soha ne felejtse el honnan jött, milyen kultúrát hozott magával, és kinek a gyermeke, unokája. A fa gyökerének látványa csodálatos, olyan erős, hogy még az aszfaltot is fel tudja nyomni, és bár láthatatlan, gyökér nélkül nem lennének lombok, és nem lenne gyümölcs sem. A felnőttek is családfának hívják azt a képet, melyen a felmenőiket tudják megjeleníteni. Készítsünk ilyet együtt!


3. Légy képes a megújulásra!

A fa üzenete: legyetek nyitottak az újra, a változásra! Ne féljetek nőni, új ágakat hozni, terebélyesedni! Figyeljük meg a gyerekkel együtt, hogy a változás az ágakban belülről, belső igényre történik, a fa alkalmazkodik a környezetéhez, és minden helyzetben újra a fény felé hajol. A fa azt súgja nekünk, ne essünk a sérüléseink fogságába, növesszünk mindig új ágakat, és minél zordabbak a körülmények, annál több gyümölcsöt teremjünk!


4. Légy hálás a gondoskodásért!

Óvodás korban kell megtanulni, hogy a jóra mindig jóval kell válaszolni, és hogy mindig meg kell köszönni azt, amit kapunk.


5. Állj büszkén, egyenes derékkal!

Minden gyerekben tudatosítani kell azt, hogy őt várták és akarták a szülei, örülnek neki, és hogy fontos feladata van a világon. Legyen büszke a sikereire, és induljon reményekkel az új feladatoknak!


6. Kínáld gyümölcsödet önzetlenül!

A kisgyermekek ebben az időszakban fogékonyak arra, hogy az odaadás, ajándékozás, megosztás élményét megtapasztalják. Erre lehetőséget kell adni, sőt, tanítani kell őket erre. Az önzetlenség tanult viselkedésforma, amire a felnőtteknek kell rávezetni a gyereket.


7. Légy elégedett azzal, amivel a természet megáldott!

A fának ez a tanácsa az önelfogadásról szól, arról, hogy a kisgyermekek keressék és találják is meg magukban az értékeket.


8. Élvezd a kilátást!

Biztonságban, örömben és lelki békében éljék az életüket, olyan kiegyensúlyozott állapotban, akár egy gyümölcseit kínáló fa. A kilátás élvezése a megállásról, a pihenés szükségességéről, a feltöltődésről is szól.

 

A fa tanácsai nem véletlenül kapnak helyet az óvodák falain. A fa teljes lényével a beteljesedést, a naggyá válást szimbolizálja, de azért ne felejtsük el, hogy „A reggel ültetett fa estére még nem vet árnyékot…"

Indexkép: miroslavkaclik / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja