SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sírás nélkül 2. - Körömvágás sírás nélkül? Így csináld!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-13
Még hozzá se értél az ollóval a körméhez, csak a kezedbe vetted és ő már akkor elkezd nyafogni, sírni, kér, hogy tedd le, vidd innen. Ha pedig megpróbálsz levágni egy darabot, azonnal elrántja a kezét, ellenkezik, úgy üvölt, mint akinek világfájdalma van. Sok anyukának ismerős ez a jelenet. Ahogy az is, hogy a körömvágást nem lehet csak úgy elkezdeni, Neked is fel kell készülnöd rá lelkileg, hiszen Téged is megvisel ez a hiszti. Összeállítottunk egy listát arról, hogyan tudod ezt a kínszenvedést megváltoztatni.
Sírás nélkül 2. - Körömvágás sírás nélkül? Így csináld!

Babakorban általában könnyen és gyorsan megy a körömvágás. Akár alvás közben, akár ébrenléti időszakban végzed, babád valószínűleg észre sem veszi, oda sem figyel. Ráadásul pár hónapos korban még nem olyan aktív a mozgása, így Te is könnyebben meg tudod oldani a műveletet. Ahogy azonban egyre nagyobb lesz, és egyre inkább próbálja érvényesíteni az akaratát, a körömvágás egyenesen rémálommá válhat. Nézed, nézed, hogy milyen hosszú már a körme és le kéne vágni, de tudod, hogy milyen mérhetetlen nagy üvöltéssel jár ez az egész, ráadásul lefogni sem tudod őt rendesen. Jó, ha fél nap alatt 10 körömmel végezel. A lábán pedig majd egy másik nap próbálkozol. A következő tanácsok segíthetnek azon, hogy a körömvágás elviselhetőbbé, vagy netalántán kedvelt tevékenységgé váljon.
 

1. A megfelelő eszköz kiválasztása

Természetesen használhatsz közönséges körömvágó ollót is, vagy kifejezetten babáknak szánt lekerekített babaollót is. Ha azonban nagyon izeg-mozog a gyereked és félsz hogy megszúrod, akkor kipróbálhatod a körömcsiptetőt is. Azzal próbálkozz, amelyikkel gyorsan és hatékonyan tudsz vágni, és amelyikkel le tudod kötni a kicsi figyelmét is. A körömcsiptetőt például ő kézbe veheti, nézegetheti.
 

2. Játékosan: játékbabával, mesélés, vagy éneklés közben

Próbáld játékosan levágni a körmét. Ha van babája, akkor ő is megpróbálhatja a baba körmét levágni. Beszélgessetek közben arról, hogy szerinte mit érez a játékbaba, miközben vágjátok a körmét. Fáj-e neki, miért nem szereti, stb. Ha pedig mondod Neki, hogy a játékbaba sem sír, szépen tartja a kezét, akkor lehet, hogy ő is jobban fogja viselni, ha hozzáérsz az ollóval.

Ugyanígy működhet az is, ha olyan mesekönyvet olvastok, amelyik a tisztálkodásról szól. Nekünk például sokat segített a Scolar mini sorozat Pisilés, fogmosás, fürdés című könyve, amelyben a körömvágásról is szó esik. A képen lévő kisfiú az apukája ölében ül nyugodtan körömvágás közben. Ráadásul azt is elmagyarázza a könyv, hogy azért kell levágni a körmünket, mert összegyűlik alatta a kosz, és hosszú körömmel akár meg is sérthetjük magunkat.

Ha a gyereked szereti a dalokat és mondókákat, akkor körömvágás közben ezzel is próbálkozhatsz. Sok olyan mutogatós mondóka van, amelyik kifejezetten az ujjak mozgatására épül, például egy, megérett a meggy…, vagy ez elment vadászni…esetleg dombon állt egy házikó…
 

3. Időzítés

Mindenképp olyan időpontra időzítsétek a körömvágást, amikor nyugodt a gyermeked. Ha az ébrenléti időben sehogy sem megy, hiába próbáltál ki minden trükköt, akkor próbáld meg alvás közben. Ha ügyes vagy és elég mélyen is alszik, nyert ügyed van. Ha viszont több alkalommal is felébred rá, akkor muszáj egy olyan ébrenléti időpontot találnod, amikor a legnyugodtabb. Ha álmos vagy éhes, akkor semmiképp ne kezdjetek bele!
 

4. Családi körömvágás

Sokat segíthet, ha nem Te vagy az egyetlen, aki ezzel bajlódik. Próbáljátok ki, hogy apa ölbe veszi és ő vágja, lehet, hogy Neki nem fog ellenkezni.

Ismerek egy olyan családot, ahol úgy csinálják, hogy apuka magának vágja a körmét egy tálba, a kisfia pedig nézi közben, valahogy nagyon érdekesnek találja. Az anyuka ezalatt gyorsan levágja a kisfiú körmét, szinte észrevehetetlenül.

Ahol pedig van nagyobb testvér, ő is beszállhat. Ha látja a kicsi, hogy testvére milyen szépen tartja a kezét és milyen nyugodtan ül közben, akkor ő is szeretné majd idővel utánozni. Így a nagytestvér jó példát mutathat a kisebbnek.
 

5. Türelem

Ne feledd, idő kell ahhoz, hogy megszokja, és ne sírjon. Ezért legyél mindig nagyon türelmes! Ha nagyon mozgékony a gyereked, akkor haladhatsz vele lassabb tempóban is: vágd le részletekben! Itt elcsíped egy-egy körömre, ott elcsíped őt. Mindig csak egyet-egyet vágj le, idővel engedni fogja majd egyben is.

Ha fél, akkor sokat segíthet az is, ha ölbe veszed, érzi a tested közelségét, nyugtatod közben. Ha sehogy sem tudod nyugton tartani, mert mindig megszökik, elrántja a kezét, kapálózik, akkor keress egy olyan alkalmat, amikor egyébként is ül. Lehet ez a babakocsi, etetőszék, autósülés, stb.
 

6. Nézegetheti, ő is megtanulhatja

Ha megmutatod Neki, hogy működik az olló (természetesen csak lekerekített ollót add a kezébe, és azt is felügyelet mellett), vagy a körömcsiptető, talán ő is kedvet kap hozzá. Nézegesse, próbálja odatenni a Te kezedhez, lábadhoz, mutasd meg Neki, hogy kell kinyitni, mire való. Beszélgessetek sokat a körömvágásról, mondd el, hogy miért van rá szükség, milyen lenne a körmünk, ha sosem vágnánk le. Papírfecnik összevágását is gyakorolhatja.
 

7. Gyűjtsétek tálba!

Ha egy tálba vágjátok a körmöket, akkor azokat utána megnézegetheti, kézbe veheti, ezzel is csökkenhet a feszültsége a körömvágással kapcsolatban. Utána pedig ő maga viheti kidobni a kukába.

Olvasd el cikksorozatunk első részét is: 

Sírás nélkül 1.-Hajmosás sírás nélkül

Valamint a hamarosan megjelenő további cikkeket!

Sírás nélkül 3.-Fogmosás sírás nélkül

Sírás nélkül 4.-Hajvágás sírás nélkül

Sírás nélkül 5.-Öltözetés! A Te babás is utálja?

Sírás nélkül 6.-Pelenkacsere: Lehet ezt egyáltalán sírás nélkül?

Fotó: a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja