SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sírás nélkül 1. - Hajmosás sírás nélkül

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-13
Visítva kapálózik, ha sampont raksz a fejére, hát még akkor, amikor le szeretnéd öblíteni. Leeszi vagy összehomokozza a haját és tudod, hogy ma muszáj megmosni, de még szóba hozni se mered. Minden hajmosás egy rémálom, üvölt, hisztizik, sír, és a végeredmény az, hogy Te is csuromvizes leszel. Összegyűjtöttünk pár praktikát, amelyek segíthetnek megszerettetni a hajmosást akár kislányod, akár kisfiad van.
Sírás nélkül 1. - Hajmosás sírás nélkül

Sok gyerek egyenesen irtózik a hajmosástól. Többnyire babakorban semmi probléma nincs, sőt kifejezetten élvezi a kicsi, ahogy a kis fejecskéjét simogatod a mosdókesztyűvel és gyengéden mosod a hajacskáját. Egy-másfél éves korban, vagy akár még később azonban hirtelen minden megváltozhat. A hajmosás egy szenvedés, harc, küzdelem, és lehetetlen küldetésnek érzed sírás nélkül megúszni. Biztos sok mindennel próbálkoztál már, de nézd meg és próbáld ki a következőket! Persze minden gyerek más, mindenkinél más módszer segíthet.
 

1. Fürdés játékbabával

Ha kislányod van és van hajas babája is, akkor játszhattok vele hajmosást. Önts egy lavórba vagy a kiskádba vizet, tegyetek sampont a játékbaba hajára és engedd, hogy ő mossa, majd öblítse le a fejéről. Beszélgessetek közben arról, hogy miért nem kell félni a hajmosástól, és miért is van rá szükség. Ha gondolod, egy éles hajmosásnál is bevetheted a babát: amíg Te a kislányod haját mosod, addig ő a babáét.

Egyébként kisfiúknál is működik: az én 2 éves kisfiam imádja mosni a játékbabák haját.

2. A sampon kiválasztása

Olyan sampont vegyetek, amelyik nem csípi a szemét, kifejezetten gyengéd, babasampon. Én például a mai napig fürdetőkrémmel mosom a testét és a haját is, élvezi, ahogy kinyomja a tubusból és ő maga kenheti rá. De ragaszthattok a flakonra kedvenc mesefigurás matricákat is, vagy a sampont elnevezhetitek varázssamponnak, csillámpornak, stb.
 

3. Törölköző a szeme elé

Sokat segíthet, hogy amikor behabozod a fejét, vagy akár csak a hajmosás végén, az öblítéskor egy törölközőt teszel a szeme elé. Ez felszívja a víz egy részét, így nem megy a szemébe. Mielőtt odatennéd az arcára a törölközőt, kicsit bohóckodhatsz is vele, kukucs játékot játszva, hogy könnyebben elfogadja.
 

4. Időzítés

Ezen is sok múlhat. Lehet, hogy este már nagyon fáradt, nyűgös. A hajmosást megpróbálhatjátok egy vidám reggeli ébredés utánra is időzíteni, természetesen reggeli utánra. Vagy előre hozhatjátok az esti fürdést, amikor még nem olyan fáradt, legfeljebb utána még lesz egy kis pizsama party.
 

5. Mese a hajmosásról

Próbáld ki, hogy az esti elalvás előtt esti meseként fejből mesélsz Neki egy történetet, amivel megszeretteted vele a hajmosást. Úgy a legjobb, ha a történet főszereplője ugyanannyi idős, mint ő, és ugyanolyan nemű. Hasonló legyen a neve, de ne pont ugyanaz. Nekem például Bendegúzom van, így a mese főszereplője Bence lett. Bence nem szerette, ha anyukája megmosta a haját, ilyenkor mindig sírt. Anyukája ezért nagyon szomorú lett….stb. A többit a Ti képzelőerőtökre és találékonyságotokra bízom!
 

6. Hajmosás közösen

  • Próbáljátok ki, hogy apával együtt fürdik. Engedjétek meg, hogy megmossa apa haját. Utána egy vödörrel le is locsolhatja a fejét. Közben jókat fogtok nevetni. Utána próbálja meg saját magának megmosni a haját. Öblítéshez használhattok bababoltban kapható hajmosó pántot is, ami olyan kint egy kalap karimája, nem folyik be a víz.
     
  • Vegyétek viccesre! Állítsd fel a haját a habbal, csinálj belőle kakastaréjt, vagy bármi vicceset, aztán mutasd meg Neki a tükörben. Természetesen apa vagy anya hajából is lehet formázni ilyeneket közben.

  • Nézze végig egyszer, ahogy anya a kád fölé hajol és megmossa a haját. Utána le is rajzolhatjátok és átbeszélhetitek.
     

7. Beszélgessetek róla sokat!

Hajmosás közben, mialatt üvölt, szinte hiába mondod Neki, hogy nem is fáj, nem kell félnie, mindjárt kész vagytok. Jobb ezt olyankor átbeszélni, amikor nyugodt körülmények között vagytok. Mondja el, hogy mi zavarja a hajmosásban és kérdezd meg, hogyan tudsz Neki segíteni abban, hogy ne sírjon közben. Mondd el Neki, hogy miért van szükség a rendszeres hajmosásra, és hogy milyen következménye lehet annak, ha nem mossátok meg.

Ha kerüli a témát és nem hajlandó róla beszélni sem, akkor próbáld meg a bábjátékot. Ha van két kesztyűbábod, akkor bújj a kanapé mögé és bábozz Neki! Ha nincs bábotok, akkor két plüssállat is tökéletesen megfelel a célnak. Beszéljenek a bábok a gyerekedhez a hajmosásról és kérdezzenek a bábok, helyetted. A legtöbb gyerek szereti kibeszélni a félelmeit, bánatát bábok segítségével, az én kisfaimnál ez például mindig beválik.
 

8. Lásson más gyerekeket hajat mosni!

Bár most a jelenlegi vírushelyzet ezt nem teszi lehetővé, ha a jövőben lesz rá lehetőségetek, menjetek el uszodába, ahol láthat más gyerekeket zuhanyozni és hajat mosni. Ha megtapasztalja, hogy milyen könnyen, gyorsan és sírásmentesen megy Nekik a hajmosás, talán később ő is szívesebben vehető rá erre.

Hamarosan megjelenik cikksorozatunk többi része is, sírás nélkül témában! Olvasd el ezeket is!

Sírás nélkül 2.-Körömvágás sírás nélkül

Sírás nélkül 3.-Fogmosás sírás nélkül

Sírás nélkül 4.-Hajvágás sírás nélkül

Sírás nélkül 5.-Öltözetés! A Te babás is utálja?

Sírás nélkül 6.-Pelenkacsere: Lehet ezt egyáltalán sírás nélkül?

Képek forrása: Scozzygridkid és amyelizabethquinn képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja