SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismeretlen, félelmetes érzések hálójában: a testvérféltékenységről

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-12
Az első gyerek születése nagy megpróbáltatás a fiatal párnak, a második azonban még ennél is jobban felforgatja a megszokott dinamikát. Ekkor ugyanis már nem csak két felnőtt, érett embernek, hanem egy alig néhány éves kisgyereknek is azzal kell szembesülnie, hogy az élete soha többé nem lesz már ugyanolyan, mint korábban volt.
Ismeretlen, félelmetes érzések hálójában: a testvérféltékenységről

A régi tanmese szerint egy férj egyszer azzal állított haza, hogy beszerzett egy másik feleséget. „Ugye, milyen jó lesz? – kérdezte az asszonyt. – Végre lesz, akivel beszélgethetsz egész nap, és aki segít neked a háztartásban. Most már ő is a család része, szeretned kell nagyon, de ne izgulj, téged továbbra is ugyanúgy szeretlek, mint őt.”
Csoda, hogy az asszony, finoman szólva, nem fogadta kitörő örömmel a jövevényt?


A trónfosztott elsőszülött

Hasonlóan érzi magát az a 2-3 éves gyerek is, akihez hirtelen kistestvér érkezett. Talán nem olyan váratlanul történt, mint a fenti történetben, talán beszélgettek róla sokat korábban, bevonták az előkészületekbe – a sokk azonban akkora, hogy erre nem lehet felkészülni.

A gyerek, aki eddig a szülei szeme fénye volt, az egyetlen, akinek senkivel nem kellett a szereteten osztozkodnia, most hirtelen elveszíti ezt a pozícióját. A kicsi lefoglalja anyja legtöbb idejét, nem szabad miatta hangoskodni, mert alszik, órákig szoptatják, és még bántani sem szabad, mert pici, gyenge és szeretni kell.

Az ilyenkor fellépő féltékenység és düh teljesen természetes jelenség. A féltékeny kisgyermek teste megfeszül, keze ökölbe szorul, az arcán düh és elszántság tükröződik. Nagyon oda kell figyelni, hogy egy pillanatra se maradjon kettesben a kicsivel, mert komoly kárt tehet benne, ha például ráfekszik vagy hozzávág valamit.

Előfordul, hogy a nagy látszólag szereti a kicsit, a viselkedése ennek ellenére megváltozik. Mindennaposak ebben a helyzetben az evés- és alvászavarok, a szülők és a kortársak felé megnyilvánuló agresszió. Ez utóbbit soha nem szabad hagyni, mert bár megszokott, de mindenképp problémás viselkedés!
 

Joga van az érzéseihez

Horányi Eszter gyermekpszichológus szerint fontos, hogy a tetteket elválasszuk a cselekedetektől. A gyereknek joga van az érzéseihez, bármilyenek legyenek is azok. Ha bosszantja a kicsi, és ő ezért megcsapja, a konkrét cselekedetet kell bírálni. Azt mondhatjuk, hogy „Nem szabad megütni a másikat”, az olyan mondatokat azonban, hogy „Ne legyél rá dühös, még olyan kicsi!” inkább kerüljük.

Sok testvérkapcsolat fullad az állandó rivalizálásba és az ennek folyamán kialakuló egyenlősdibe. Persze igyekeznünk kell kiegyensúlyozott viszonyt kialakítani a testvérek között, de ez nem vezethet oda, hogy stopperral kell mérni, ki mennyi időt tölt Anya ölében, vagy hogy ha valamelyiküknek veszünk valamit, muszáj legyen a másiknak is. Túró Rudiból nyugodtan kaphatnak mindketten, de ha az egyikük kinőtte a cipőjét, nem kell a másiknak is újat venni, csak azért, hogy elkerüljük a konfliktust.
 

Néha legyen minden úgy, mint azelőtt!

A nagy dühös. Ez természetes. Vágyik vissza az elveszett Édenbe, és azt hiszi, ha megszabadul a kicsitől, minden újra olyan lesz, mint azelőtt. És bár meg nem szabadulhatunk tőle, azért tehetünk pár dolgot, hogy ne higgye, végleg elveszítette a szeretetünket:

  • Igyekezzünk minél kevésbé felborítani a napi ritmusát! Az újszülött még könnyen alkalmazkodik. Bár olykor-olykor minden családban előfordul, próbáljunk minél ritkábban olyan helyzetbe kerülni, hogy a baba miatt nem megyünk le például a játszótérre.
  • Soha ne mondjuk, hogy „Te már nagy vagy”, legalábbis ne olyan szövegkörnyzeteben, amikor valamilyen viselkedést várunk el tőle. Ő nem nagy. Ugyanakkora, mint volt. Csupán az elvárások változtak meg körülötte.
  • Töltsünk vele minden nap egy kis időt kettesben. Lehet ez egy kis ölben simogatás, közös játék a baba alvásidejében, esetleg közös séta. Bármi, ami közben csak rá figyelünk.
  • Néha nagyon nehéz, de próbáljunk meg empatikusak lenni vele szemben. Talán ez az első komoly próbatétel, amit le kell győznie. Bármilyen nehéz is néha nekünk, emlékeztessük magunkat arra, hogy neki még sokkal nehezebb.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Free-Photos / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja