SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az idegrendszer éretlenségének jelei

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-09
Először az tűnik fel a szülőknek, hogy túl sokat sír ez a baba. És mintha a kortársai már a fejüket is tartanák. Bár csábító lehetőség legyinteni az egészre, mondván, minden csecsemő másképp fejlődik, túl sok gyanújel esetén érdemes mielőbb szakembert felkeresni, az idegrendszer megkésett érése ugyanis kezelhető.
Az idegrendszer éretlenségének jelei

Az agy magzati és kora gyermekkorban fejlődik leggyorsabban. Ebben a szakaszban programozódik be az az érési folyamat, amelynek eredményeképpen felnőttkorra kialakul a teljesen jól működő központi idegrendszer. Ha ebben a szakaszban porszem kerül a gépezetbe, még jóval később, iskolás korban is éreztetheti a hatását.
 

Az éretlen idegrendszer rizikófaktorai

Sokszor terhesség alatt vagy a szülés folyamán történik olyan esemény, amely negatívan befolyásolja az agy érési folyamatát. A várandósság alatti fertőzések, az anya dohányzása, a kezeletlen cukorbetegség és a magas vérnyomás, de még a vészes hányás is mind megnövelik a későbbi problémák megjelenésének kockázatát.

A legnagyobb veszélynek a koraszülöttek vannak kitéve: Griffel Tibor reflexológus elmondta, hogy a betöltött 26. hét előtt született babák 60 százalékánál figyelhetőek később az éretlen idegrendszer tünetei. Ezek leginkább mozgásfejlődési rendellenességekben, agyi eredetű izomgyengeségben, tanulási- és magatartásproblémákban jelentkeznek.

A komplikált szülés vagy a csecsemőkori súlyos betegségek (magas láz, sokkos állapot) szintén negatívan befolyásolhatják az idegrendszer későbbi fejlődését.
 

Az idegrendszeri éretlenség korai tünetei

Az éretlen idegrendszer bizonyos tünetei már 1-2 hónapos korban jelentkeznek. A szülőknek érdemes gyanakodni, ha az alábbi jelenségek közül egyet vagy többet észlelnek gyermekükön:

  • Nem tartja a fejét
  • Túl feszes vagy túl laza az izomzata
  • Túl sokat sír vagy éppen soha nem hallani a hangját
  • Aluszékony vagy ellenkezőleg, nagyon keveset alszik
     

Későbbi tünetek

Az éretlen idegrendszer markánsabb tünetei óvodás- és iskoláskorban jelentkeznek. A probléma rendkívül szerteágazó, a teljesség igénye nélkül a következő jelekre érdemes odafigyelni:

  • Ügyetlen mozgás, a gyerek nem tud bukfencezni, mászókázni, ugrani
  • Rendkívül gyenge kézügyesség
  • Nem képes egyedül felöltözni, nem tud megtanulni cipőt kötni
  • 5 éves kor után még mindig bepisil éjszaka
  • Autóban, buszon, hajón rosszul lesz
  • Fényre, hangokra, érintésre túl érzékeny
  • Hiperaktív és kimerült pillanatok váltogatják egymást
  • 8 évesen még mindig nem tudja a bal és jobb kezét megkülönböztetni.
     

Az idegrendszeri éretlenség kezelése

A gyanús tüneteket először érdemes a védőnővel és a gyermekorvossal megvitatni, ez utóbbi küldhet tovább a gyermekneurológiára. Az idegrendszer éretlensége valamilyen gyógytornával – TSMT, Alapozó terápia, Ayres-terápia – rendszerint sikeresen orvosolható.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Oksana Kuzmina / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja