SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nincs rossz, ügyetlen vagy buta gyerek: Ayres-terápia, az észrevétlen gyógytorna

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-27
Néhány nappal ezelőtt írunk a szenzoros integrációs zavarról, amely egy rendkívül komplex és igen gyakori rendellenesség. Az alábbiakban a probléma kezelésére szolgáló terápiáról, az Ayres-módszerről lesz szó.
Nincs rossz, ügyetlen vagy buta gyerek: Ayres-terápia, az észrevétlen gyógytorna

Anne Jane Ayres (ejtsd: írisz) az 1970-es években dolgozta ki módszerét. Véleménye szerint nincs rossz, ügyetlen vagy buta gyerek: a viselkedési problémákért, a megkésett fejlődésért vagy akár a társas kapcsolatok sikertelenségéért az idegrendszer éretlensége a felelős, amelyen a megfelelő területek ingerlésével lehet javítani.

A szenzoros integrációs zavar lényege, hogy az agy nem reagál bizonyos ingerekre, vagy éppen ellenkezőleg, túlérzékeny azokra. A tünetek változatosak lehetnek: agresszió, túlmozgás, megkésett beszéd- vagy mozgásfejlődés, túlérzékenység (tipikus jel, ha a gyereket idegesíti a ruhájában maradt címke), szorongás.

Az Ayres-terápia vagy más néven szenzoros integrációs terápia a következő módokon fejti ki fejlesztő hatását:

  1. Vesztibuláris ingerlés: az egyensúlyérzékelést fejleszti, főként hintázás segítségével. A gyerek önállóan is beleülhet a hintába, de a terapeuta maga is hintáztatja.
  2. Taktilis ingerlés: a tapintáson alapuló fejlesztés. Civilizált világunkból sajnos szinte teljesen eltűnt a mezítláb járás szokása, pedig rendkívül hasznos az egészséges fejlődés szempontjából. Itt foglalkozás során a gyerekek cipő nélkül, a talpukkal érzékelhetnek különböző anyagokat: tüskés gumilabdát, lencsét, meggymagot.
    (Kapcsolódó cikkünk: Miért kellene minél többet cipő nélkül sétálnunk a nyáron? - A mezítlábas lét kevésbé ismert hatásai)
  3. Percepció: testérzékelés a nagymozgások által. Mélyre ható ingerek érik az izmokat és az inakat például trambulinozás, labdafürdő segítségével.

A „terápia” kifejezés ne ijesszen meg senkit, nem kellemetlen gyógytornáról van szó. A terem inkább egy gondosan megtervezett játszószobára hasonlít, ahol gyerekközpontúan, az ő belső motivációja által irányítva történik a foglalkozás a terapeuta segítő közreműködésével. Bár minden egyes eszköznek megvan a maga speciális szerepe, és a szakember a neki személy szerint leghasznosabbak felé terelgeti a gyereket, a kicsi ezt nem kényszerként éli meg. Semmit nem kötelező elvégeznie, amit nem szeretne, és otthon sincsenek kötelezően gyakorolandó mozdulatsorok.


Kinek ajánlott a terápia?

A szakember szerint gyakorlatilag minden gyerek profitálhat belőle. Manapság egyre kevesebb mozgásformát van lehetőségük a gyerekeknek spontán módon gyakorolni, az Ayres-foglalkozásokon így eddig ismeretlen élményekben lehet részük. Különösen hasznos lehet nagycsoportos óvodásoknak az iskolakezdésre való felkészülés részeként.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor azonban mindenképpen indokolt lehet a terápia megkezdése, akkor is, ha diagnózis felállítására egyébként nincs szükség:

  • problémás terhesség és szülés
  • csecsemőkorban nyugtalanság, sok sírás, rossz alvás
  • agresszió
  • megkésett beszéd- és mozgásfejlődés
  • feltűnő ügyetlenség
  • túlérzékenység
  • a társas kapcsolatok nehézségei
  • tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, stb.)
  • hiperaktivitás

A terápia akár egy napos újszülötteknél is elkezdhető és 12 éves korig tart, de leginkább a 3-7 éves korosztály profitál belőle.

Fotó: Republica / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja