SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi a különbség a tekintélyelvű és a következetes nevelés között?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-24
A köznyelvben gyakran összemosódik a tekintélyelvű és a következetes nevelési stílus, pedig a gyakorlatban rengeteg különbség van köztük. A legfontosabb: míg az egyik az egészséges fejlődés alapja, a másik egy életre megnyomoríthatja a gyermeket.
Mi a különbség a tekintélyelvű és a következetes nevelés között?


A négyféle nevelési stílus

Diana Baurmind amerikai pszichológus az 1960-as években száz, óvodás gyermeket nevelő család megfigyelése és kikérdezése után sorolta be a szülői attitűdöket a következő három csoportba: tekintélyelvű, következetes és engedékeny. Újabban a szakértők egy negyedik típust, a közömbös szülői hozzáállást is hozzáadták ehhez a csoportosításhoz. Előző írásunkban az engedékeny (szabadelvű) stílust jártuk körül, most a tekintélyelvű és a következetes módszerek közti különbséget tesszük tisztába.
 

A tekintélyelvű nevelésről

A tekintélyelvű családokban minden hatalom a szülőé. Gyermekeik felé nagy elvárásokat közvetítenek, ugyanakkor fukarkodnak a pozitív visszajelzésekkel. Úgy tartják, a gyerek feladata az engedelmesség minden körülmények között, ezért magyarázat nélkül várják el az utasítások követését. Gyakoriak a kimondatlan szabályok: amikor nem mondják el pontosan, mit várnak a gyerektől, mivel feltételezik, hogy ezeket magától is tudnia kellene.

Ezekben a családokban hideg a légkör: rengeteg a kritika és kevés a gyengédség. A határok világosak, alkudozásnak helye nincs. A szülők gyakran folyamodnak helytelen viselkedés esetén a megszégyenítéshez: „Hát ennyire sem vagy képes?” „Hányszor kell elmondanom ugyanazt, amíg felfogod végre?”

Az ilyen családokban felnőtt gyerekek viselkedése nem feltétlenül jobb az átlagnál. Alkat kérdése, hogy a túlzott szülői szigorra félénkséggel vagy agresszióval válaszolnak-e: igen gyakori, hogy az otthon elnyomott gyerek az iskolában, a társai között engedi ki a gőzt. Mivel nem tanulják meg gyerekkorban, hogyan kell döntéseket hozni, felnőttként is nehézségeik lesznek ezen a téren. Önbizalmukon pedig helyrehozhatatlan károkat ejt a ridegtartás.
 

A következetes nevelés

A következetes szülői nevelési attitűd első ránézésre nem sokban különbözik a tekintélyelvűtől: ebben az esetben is alapozhatunk a szülői tekintélyre, léteznek betartandó szabályok, ezek megsértése esetén következménnyel kell számolni. Mindezek módja azonban gyökeresen eltérő az előzőtől.

A következetes szülő ugyanis főleg abban különbözik a tekintélyelvűtől, hogy döntéseit megmagyarázza. Fontos számára, hogy gyermeke ne vakon engedelmeskedjen, hanem értse is, min alapulnak az elvárások. Egyik célja, hogy a gyerek önállóan is képes legyen megállni a helyét, ezért támogatja és segíti az önálló döntéshozatalt, ugyanakkor irányítja is azt, hogy a gyerek ne rohanjon fejjel a falnak.

Ha büntetésre kerül sor, az soha nem öncélú vagy megalázó. A következetes szülő számára egyértelmű az is, hogy pozitív megerősítésre is szükség van, ezért nem fukarkodik a – megérdemelt! – dicsérettel. Így a gyerek önbizalma valóban fejlődik, de nem válik önteltté.
 

Egy szemléltető példa

Tegyük fel, hogy két gyerek meglopja az osztálytársát. Egyiküknek következetes, másikuknak tekintélyelvű szülei vannak, akik különbözőképpen reagálnak a történtekre:
A következetes szülő a tett súlyával arányos büntetést alkalmaz. A gyereknek vissza kell vinnie az eltulajdonított tárgyat a gazdájának, elnézést kell kérnie tőle, emellett pedig két hétre eltiltják őt a számítógépezéstől. A szülő elbeszélget a gyerekkel arról, hogy vajon mit érezhetett az osztálytárs, amikor mindez történt vele, és reméli, hasonló eset a jövőben nem fog előfordulni.

A tekintélyelvű szülő eközben hosszan üvöltözik a gyerekkel, esetleg el is veri, anyja büntetésként napokig nem szól hozzá. Ugyanakkor nem beszélgetnek el vele arról, miért volt helytelen a viselkedése, nem mutatnak mintát arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan kellett volna másképp csinálnia. Így a gyerek legfeljebb annyit tanul az esetből, hogy legközelebb ügyesebben kövesse el ugyanezt a cselekedetet, hogy a szülei lehetőleg ne tudják meg.

A tekintély, a szabályrendszer és a helyesen alkalmazott szigor önmagában nem szitokszó. Azonban könnyen azzá válhatnak, ha visszaélünk velük.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: mohamed_hassan / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja