SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Időzavar a fürdőszobában - egy apa szélmalomharca a fiával a zuhanyért

Faragó Tamás [cikkei] - 2018-03-05
Én ettől kész vagyok. Ül a kádban, jobb kezében a zuhany, a ballal átfogja a zuhanyrózsát (milyen egy hülye szó ez), és folyatja a vizet. Egy szem gyerekem, akit rendszeresen matek-és nyelvtan versenyekre küld az osztályfőnöke, már hosszú percek óta mered kifejezéstelen arccal a semmibe, a szája nyitva, még csak nem is pislog; a víz meg csorog a lefolyóba literszám.
Időzavar a fürdőszobában - egy apa szélmalomharca a fiával a zuhanyért

A kép illusztráció

- Balááázs... - szívom fel magam (utálom a pazarlást, kaját se dobok ki soha: nem romlik rám, erre kínosan ügyelek)Semmi válasz, én meg nézem, hogy a munkával megkeresett forintjaim hogy tűnnek el feleslegesen elfolyt vízként a lefolyóban.

Sok helyzetben bele tudom magam élni egy gyerek helyébe (vannak dolgok, amikben én is inkább gyerekként gondolkodom), de ezt nem fogom tudni megérteni. Mert ha bele akarna ülni a kádba és teleereszteni vízzel, az oké - hiszen nem fegyház ez, hogy hetente egyszer van tusolás -, azt meg szoktam engedni időnként, nyilván persze nem minden nap - kisebb koromban én is szerettem a kádban ráncosra áztatni tenyeremet-talpamat, amikor meg kezdett hűlni a víz, akkor belepisilni, mert annyival is melegebb lesz, ugyebár -, de ezt nem fogom fel ésszel, hogy ebben mi a jó, hogy a markába folyatja a vizet. Ha legalább a hátára csorgatná, hát aszondom, oké, mert az tényleg katartikus, de hogy annak mi értelme, hogy a tenyerébe folyik, azt nem értem.

A magyarázat nyilván az, jutott eszembe kínomban a sokadik ilyen eset után egyszer - miután hiába festettem le a legszörnyűbb képet a világszerte szomjazó emberekről és lassan kiszáradó erdőkről -, hogy a kádnál extra erős a gravitáció, de csak forró vízre aktivizálódik; ha ott ülünk benne, akkor sokkal lassabban telik a mi relatív időnk, mint a környezetünk ideje. Érdemes lenne ráuszítani a brit tudósokat a témára.
Egyszer gonosz voltam, és a feje fölött benyúlva áttoltam a csap szabályzóját hidegre, na, az használt, és én is megnyugodtam, hogy a gyerekem normális és a fürdések alkalmával mégsem veszíti el a kapcsolatot a külvilággal és megérti, milyen fontos a rezsicsökkentés.

- Balááááááááázs, légy szíveees - nyújtom ezúttal hosszabbra és mondom hangosabban. Semmi reakció. Vagy tényleg nem hallja, vagy eszméletlen jó színész.
- Hééé! - emelem meg a hangom. - Hagyd már ezt abba, kezdj el mosakodni végre, légy szíves!

- Jó - tér magához, majd egy pillanat alatt visszazuhan abba az önkívületbe, amibe akkor kerül, ha beül a kádba és az első csepp meleg víz hozzáér a testéhez.
- Balázs - kezdem a példabeszédet a pazarlásról -, ezerszer beszéltünk már arról, hogy mekkora érték az édesvíz, meg hogy nincs azzal gond, ha alkalmanként több vizet használsz az indokoltnál, de ez túlzás. Pl. fütyimosás volt már?
- Tessék...? - kérdez vissza tíz, végtelennek tűnő másodperc múlva olyan hangon, mint aki most ébred.
- Balázskám, lecsutakoltad a szerszámodat?

- Igen.
- Szuper, akkor szállj ki.
- Ja, még nem mostam meg!
- Akkor csináljad, légy szíves.
Ahogy az lenni szokott, ettől vagy eközben pisilnie kell - legalábbis ezt szokta kitalálni.
Be is jelenti.
- Mindjárt megmosom, csak pisilek előtte.
- Nagyon kellhet... - sóhajtok - már legalább negyed órája nem pisiltél.
Mivel mindig elmegy fürdés előtt WC-re - vagy eleve ezzel kezdi, mikor beszáll a kádba, mert milyen jó az, ha másfél méterről beletalál a lefolyóba -, erőlködnie kell, hogy kijöjjön két csepp. Feszül a hasa, vörösödik a feje és remegnek az izmai, hogy kipréseljen magából legalább annyit, amennyi már szabad szemmel is látható, hogy bebizonyítsa: tényleg kellett neki.
- Fenekedet is megmostad? - húzom fel az egyik szemöldököm.
Nem mintha nem láttam volna, hogy megmosta, de nem szóltam, mert kíváncsi voltam, hogy emlékszik-e rá.
- Ööö... nem tudom.
- Akkor mosd meg.
- Ja, még nem mostam meg.
- Dehogynem. Na, pattanj ki, mert már húsz perce ülsz ott.
- Csak a biztonság kedvéért mosom meg még egyszer - mondja és tényleg csinálja, amit kivétel nélkül úgy végez, hogy hanyatt vágja magát, amitől a feneke mögött felgyűlt víznek nincs más választása, mint csattanva kiömleni a földre. Ahogy általában, úgy most másodszorra sem csinálja alaposabban, mint amit az előbb pár centivel előrébb mosott, de mivel más vágyam sincs, hogy én is zuhanyozhassak végre, ezúttal nem szólok rá - ez már úgyis a második volt -, legalábbis emiatt nem, de mivel tudom, hogy egy pillanat múlva beáll az önhipnózis, és az idők végezetéig csorgatná a megmarkolt zuhanyrózsából az ujjai között a vizet a lefolyóba, megint megemlítem neki, hogy ugyan, legyen már olyan kedves, és engedje oda az apját is.
- Apa, a fülemet elfelejtettem megmosni.
- Nem volt rá időd, mi?

Végül aztán csak kiszáll és viszonylag rövid idő alatt felveszi a pizsamáját úgy, hogy a törölközés után csak a háta maradt vizes. Ez egész jó arány, mondom magamban, miközben türelmetlenül, a zuhanyzás gyönyörének kézzelfogható közelségébe kerülve állok egyik lábamról a másikra a fürdőszobaszőnyegen.
Kinyitom a csapot, és bevizezem magam: először a bal karomat, aztán a jobbat, majd mindenhol máshol. Kicsit persze én is áztatom magam, a meleg víz a világ egyik legjobb dolga, megérdemlem; elvégre nem a katonaságnál vagyunk, hát de nem? Természetesen jó példát mutatok a gyereknek - aki menő énekesnek képzelve magát a tükör előtt áll, és a vizes kezével az égnek borzolt hajában gyönyörködve dalol valamit teljes hangerővel -, és nem használok sok vizet. Oké, szappanozás megvolt, jöhet a lemosás, "Balázs, mosd a fogad, ja, még ne mosd, még nem ettünk!", nem sietek, de nem is folyatom a vizet, hiszen nem pazarlunk, nemde? Azért még egy picit melegítem magam, nehéz napom volt, nekem ez most jár, és kész, "Balázs, megcsináltam a vacsorát, ott van az asztalon, kezdd el, mindjárt megyek én is, jó?"
Kiszállok, megtörölközöm, "Balázs, halkabban egyél egy picit, kérlek", csak úgy megszokásból megnézem a telefonomat, és - micsoda? Tizenhét percig tusoltam?! Azt a ku... lturálatlan jelzőkkel illetett életbe, ez meg hogy lehet? Csak pár perce szálltam be a kádba, komolyan nem értem, hogy ment el ott ennyi idő...

Indexkép: flickrJulija Rauluševièiūtė

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja