SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Haldokló gyerekek vallomásai: dolgok, amik boldoggá tették őket az életben

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-02-08
Egy dél-afrikai orvos, Alastair McAlpine megelégelte, hogy folyamatosan csak negatív kiírásokkal találkozik a Twitteren. Ha valaki, akkor ő tudja, mi a szomorúság, hiszen egy végstádiumú halálos beteg gyerekeket ápoló intézményben dolgozik.
Ezek a gyerekek pedig, akiknek fájdalmasan kevés jutott az életből, úgy tűnik, tisztán látják, melyek azok a dolgok, amelyekért mégis érdemes volt megszületniük.
Haldokló gyerekek vallomásai: dolgok, amik boldoggá tették őket az életben

McAlpine doktor a BBC-nek mesélt arról, mi inspirálta arra, hogy megossza, amit a kis páciensektől hallott. A gyermekhospice részlegen, ahol a napjait tölti, gyakran van lehetősége arra, hogy megkérdezze a betegeket, mit szerettek a legjobban az életben, és mi az, ami aggasztja őket.

A technika újdonságait egyikük sem tartotta fontosnak.

EGYIKÜK sem mondta, hogy bárcsak több tévét nézett volna.
EGYIKÜK sem mondta, hogy bárcsak több időt töltött volna a Facebookon.
EGYIKÜK sem gondolta, hogy többet  kellett volna verekednie.
EGYIKÜK sem érezte jól magát a kórházban.

Ezzel szemben a gyerekek gyakran említették az állataikat:

"Szeretem Buksit, a vicces ugatásával  mindig megnevettet"
"Imádom, amikor Cirmi hozzám bújik éjjel és dorombol"
"Akkor voltam a legboldogabb, amikor Szilajon lovagoltam a tengerparton"


Többen kérdezték az orvostól, hogyan képes megőrizni a józan eszét egy ilyen szomorú munkahelyen. McAlpine doktor azonban nem tagadja, hogy szereti a munkáját. 2017 májusa óta dolgozik a gyermekhospice részlegen, és azóta sokat fejlődött emberileg.


"A munkám legjobb része az, hogy találkozhatok ezekkel a különleges gyerekekkel és a szüleikkel. Együtt mehetünk végig az úton. És bár a gyermekhalál mindig rettenetes, amennyire lehet, igyekszünk méltóságteljessé és fájdalommentessé tenni. Ha egy kicsit is megkönnyíthetem ezt nekik, már megérte. Ez visz előre" - vallotta az orvos a BBC-nek. Azt is hozzátette, hogy gyermekük elvesztése után sok szülő még keresi a kapcsolatot a kezelőorvossal, amit szintén elismerésként él meg.

A gyerekek nem csak a múltbéli örömeiket, hanem a jelen szorongásaikat is megosztják vele. Többségük nem is a saját halála miatt aggódik, hanem amiatt, hogy ez elszomorítja a szüleiket.

"Remélem, Anyával minden rendben lesz. Most nagyon szomorúnak tűnik"
"Apának nem kellene aggódnia. Hamarosan újra találkozni fogunk"
"Isten vigyázni fog Anyára és Apára, amikor elmegyek"


A gyerekek jó része azt is bánta, hogy túl sokat adott mások véleményére - főleg azzal kapcsolatban, hogy a kemoterápia következtében kihullott a hajuk. Megtanulták értékelni az igazi barátokat, akik minden körülmények között kitartottak mellettük:

"Az igazi barátaim nem bánták, hogy kihullott a hajam"
"Jane eljött hozzám a műtét után, és nem is ijedt meg tőlem!"


Család, barátok, állatok, könyvek, fagyi. Jókedv, nevetés, kedves hozzáállás - úgy tűnik, ezek azok a dolgok, amelyeket a gyerekek visszatekintve igazán értékelnek.
Az orvos ezért ezt tanácsolja mindenkinek: "Légy kedves. Olvass sok könyvet. Tölts időt a családoddal. Viccelődj. Menj strandra. Öleld meg a kutyádat. Mondd el a számodra fontos embereknek, hogy szereted őket. A gyerekek ezekre mondták, hogy többet szerettek volna kapni belőlük az életben. A többi részletkérdés. Ja... és egyél fagyit."

Indexkép: Twitter

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja