A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha a gyermek kórházba kerül

Családinet - 2014-05-27
Az egész családnak nagy megrázkódtatás, ha gyermekük bármilyen betegség, vagy kivizsgálás céljából kórházba kerül felvételre. Abban, hogy a gyermek hogyan tűri a kórházat, a családi környezet hiányát, a betegségen kívül az életkor, az értelmi és az érzelmi fejlettség, illetve az is közrejátszik, hogy milyen a szülő és a gyermek viszonya.
Ha a gyermek kórházba kerül

Fontos, hogy amennyiben módunk van rá a kórházi felvétel előtt gyermekünket kellő időben és megfelelő alapossággal készítsük fel. Több lehetőség kínálkozik erre, azonban mindig tartsuk szem előtt gyermekünk életkorát, testi és lelki alkatát és ennek megfelelő módszert válasszunk. Kisebb gyermekek esetében javasolható, hogy játszunk a gyermekkel "orvosos, kórházas" szerepjátékot. Életkorának megfelelően el kell magyarázni neki, hogy miért kell kórházba mennie, hogyan is néz ki a kórház. Az a szülő cselekszik helyesen, aki őszintén előkészíti gyermekét, mi fog vele történni. A gyermeknek is könnyebb elviselni az előre tudott kellemetlenséget, fájdalmat, mint a szorongást, a bizonytalanságot, félelmet.

Ha előre tudjuk, hogy a gyermekünknek kórházba kell mennie, már néhány nappal előbb beszéljünk neki róla. Fontos, hogy a gyermek tudja: ott kell maradnia, és ott is kell aludnia! Beszélgessünk vele, mondjuk el neki, hogy lesznek ott más gyerekek is. Mondjuk el, hogy a doktor néni, vagy doktor bácsi meg fogja vizsgálni, a nővérkék fognak rá vigyázni, és mindenben fognak neki segíteni. Együtt készítsük össze a holmiját, amire a kórházban szüksége lehet.

Ha váratlanul, sürgősséggel kell mennie a kórházba, akkor is mondjuk el neki, hogy mi fog vele történni!

Ha már bent vagyunk a kórházban és el kell válnunk gyermekünktől, akkor nagyon fontos, hogy búcsúzzunk el tőle! Ne akkor "szökjünk el", amikor nem veszi észre!

A szülő, édesanya felvétele

Sok kórházban lehetőség van arra, hogy a szülők a gyermekük mellett maradhassanak. Szoptató anyák esetén ez természetes. Csecsemő- és kisdedkorban is sok kórházban törekszenek arra, hogy az édesanyát is elhelyezzék. Ennek különböző módozatai vannak, anyaszállók, baba-mamás kórtermek. Ha ezzel a lehetőséggel élni kívánunk, akkor forduljunk az osztályvezető főnővérhez, aki tájékoztatást tud adni. Ezután meg kell beszélnünk a gyermek kezelőorvosával a folyamatos benntartózkodást, aki az adott esetnek megfelelően intézkedik (más szabály vonatkozik a csecsemőjüket szoptató anyákra, a vidéken lakó szülőkre stb.). Több kórházban az édesanyák elhelyezése térítés ellenében történik.

Tudjuk, hogy a gyermek látogatása milyen fontos a család minden tagja számára és ennek érdekében igyekeznek mindenhol ezt az igényt biztosítani. De a hozzátartozók is vegyék figyelembe az osztály munkarendjét, a kijelölt látogatási időt. A szűk családi kör látogasson elsősorban, és egy beteget egyszerre csak egy látogató. A búcsúzás nem könnyű, sem a szülőnek, sem gyermekének. Mondjuk meg gyermekünknek, hogy el fogunk menni, de biztosítsuk arról, hogy visszajövünk, és lehetőleg a következő látogatás várható időpontját is adjuk meg. A látogatások alkalmával hozhatunk apró ajándékokat, meglepetéseket testvértől, társaitól rajzot. Meséljünk neki az otthoni dolgokról, arról, hogy mi történt az óvodában/iskolában, mit üzennek a társai. Így továbbra is mindenről tudni fog, és nem érzi magát elszakítva a családtól.

Ne felejtsük otthon az alábbiakat

Gyermekünknek: Legkedvesebb játékát, kedvenc meséskönyvét, tisztálkodási eszközeit, fogkeféjét, fogkrémét, fésűjét, papucsát, háló,- és nappali ruháját.

Az orvos munkájának könnyítése érdekében: Oltási kiskönyvét, az előzetes orvosi vizsgálatok, kezelések dokumentációját, a korábbi bent fekvésekről szóló zárójelentéseket, gyógyászati segédeszközöket.

A felvételi adminisztrációhoz: Érvényes biztosítási kártyát, TAJ-kártyát, orvosi beutalót, a szülő személyigazolványát, külföldi állampolgár az útlevelet, biztosítási dokumentációját, EU kártyáját.

A gyermek felvétele kórházi osztályra

A kórházi felvétel jelentős esemény a gyermek életében. Sajátos helyzetet teremt az ismeretlentől való esetleges félelem, a betegség természetéből adódó fájdalom, szorongás, a szülőktől, a családtól való elválás miatt. Gyermekünk emiatt izgatott lehet, és talán soha máskor nincs nagyobb szüksége az odaadó szülői szeretetre. Kérünk mindenkit, hogy szeretetteljes, de kellő határozottsággal legyünk a gyermekünk és a kórházi személyzet segítségére ebben a nehéz időszakban.

Az orvosok, nővérek számára minden gyermekkel kapcsolatos információ nagyon fontos. A lényeges észrevételeinket, megfigyeléseinket a gyermekünk étkezési, alvási, játék stb. szokásaival kapcsolatban részleten ismertessük. Ezekről a gyermek felvételekor mind nővéri, mind orvosi részről írásos dokumentáció is készül.

Az orvosok a gyermek kórtörténetének megismerése és az általános fizikális vizsgálat után részletes információt adnak a további várható diagnosztikus és terápiás beavatkozásokról. Az erről szóló dokumentumot írásban is rögzítik, amelyet a szülőnek is alá kell írnia. Néhány speciális beavatkozáshoz - műtét, szövettani mintavétel, stb. - a szülő kiegészítő írásos beleegyezése szükséges, amelyet szintén megelőz egy részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatás. Az osztályos felvételkor ezen kívül mind szóban, mind írásban ismertetik az osztály házirendjét, amelyet a zökkenőmentes munka, a gyermekek nyugalma érdekében fogadjunk el.

Minden osztályon több orvossal találkozhatunk, akik gyermekünk kezeléséhez, gyógyulásához közvetlenül, vagy közvetve hozzájárulnak. Az osztályos orvos végzi gyermekünk kezelésével kapcsolatosan a mindennapos orvosi teendőket. Ezen kívül osztályvezetői vizitek, főorvosi vizitek is rendszeresen történnek, amelynek során összegzik, értékelik az addigi eredményeket, megbeszélik a kezelést, a kiegészítő vizsgálatokat. Időnként több szakorvos specialista is megvizsgálja a gyermeket, és megbeszélik a teendőket, ezeket a megbeszéléseket nevezik konzíliumnak.

Gyermekünk ápolását, gondozását képzett, a gyermekápolásban jártas nővérek végzik. A gyermekápolónők műszakonként váltják egymást, ezért előfordulhat, hogy egy nap leforgása alatt több osztályos nővérrel is találkozhatunk.

Bármilyen kérdésünk van a gyermekünk állapotával, kezelésével vagy ápolásával kapcsolatosan, bizalommal fordulhatunk az osztályos orvoshoz, illetve a szolgálatban lévő osztályos nővérhez. Az osztály munkájának zavartalansága érdekében előzetesen tájékozódjunk, hogy mely időpontban a legalkalmasabb a gyermekünk állapota felől személyesen, vagy telefonon érdeklődni. Tudnunk kell, hogy bizonyos vizsgálatok viszonylag gyorsan elvégezhetők, és néhány órán belül eredményt is tudunk mondani, viszont vannak olyan vizsgálatok, amelyek hosszadalmasak lehetnek, akár több hetet is igénybe vehetnek, mire az eredményt közölni tudjuk.

Hazaadás

Elbocsátáskor az előre megbeszélt időpontban érkezzünk gyermekükért. A hazaadás legoptimálisabb időpontja a kora délután. Nem szerencsés a gyermeket várakoztatni, akit a hazamenetel jelentősebb késése esetenként megviselhet. A gyermek hazavitelét ne halasszuk az ügyeleti időszakra, hiszen a legmegfelelőbb tájékoztatást az otthoni utókezelésre, későbbi ellenőrző vizsgálatokra stb. vonatkozóan a kezelőorvos adhatja meg. A gyermek hazaadásakor kapjuk meg a zárójelentést, amely tartalmazza az elvégzett vizsgálatokat, azok eredményeit, a kórtörténetet, a kórismét, a gyógykezelést. Az otthonra ajánlott gyógyszereket, a javasolt életmódot, esetleg diétát. A szükséges kontroll időpontját stb.
 
Dr. Szabolcs Andrea

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Fotó:
Rowen Atkinson Photography / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja