SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megosztó módszer az ADHD kezelésére: Nehéz mellénnyel súlyozzák le a hiperaktív gyerekeket egy német iskolában

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-01-24
A hiperaktivitás kezelésére kifejlesztett új módszert tesztelnek hamburgi iskolákban. A gyógymód meglehetősen megosztotta a szülőket és a szakmabelieket is, ami nem csoda. Lényege ugyanis abban áll, hogy egy homokkal töltött súlyos mellényt kell viselniük az érintett gyerekeknek.
Megosztó módszer az ADHD kezelésére: Nehéz mellénnyel súlyozzák le a hiperaktív gyerekeket egy német iskolában

Kétszáz német intézményben kezdték tesztelni a mellényt, melynek célja, hogy a hiperaktív gyerekek túlmozgását, nyugtalanságát csökkentsék vele. A homokkal töltött mellények 1,2-től 6kg-os súlyban kaphatók, a gyermek testméreteihez igazítva választható ki a megfelelő - mellesleg a gyártó felnőtt méretben is kínálja az eszközt honlapján. Szerepe szerint nehezíti a mozgást, így akadályozza a gyermeket a szüntelen mocorgásban és segíti a koncentrációt. Támogatói szerint így a gyermek figyelmét nem terelik el szüntelenül mozgó végtagjai és a késztetés, hogy felugráljon a helyéről óra alatt. A szülők némelyike üdvözölte a kezdeményezést, a többség azonban nincs elragadtatva tőle.

Egy felháborodott anyuka a Facebookon egyenesen kínzási módszernek nevezte a mellényt, mely semmi másra nem jó, csak arra, hogy az egyébként is nehezen beilleszkedő gyerekeket idiótának bélyegzi társai előtt, segítség helyett büntetés, mely azt kommunikálja a nehézséggel küzdő gyermeknek, hogy beteg.

Olvasd el ezt is >> Szívszorító videó: így telnek a figyelemzavaros gyerekek napjai

Más szülők dicsérték a módszert, többen támogatják, akiknek gyermeke már viseli a homokmellényt. Egy anyuka elmondta, hogy gyermeke sokkal jobban koncentrál, nem esik annyira nehezére a tanulás, és sokkal aktívabb a tanórákon, mióta hordja a szokatlan ruhadarabot.

A módszert az egyik hamburgi iskola inkluzív részlegének vezetője, Gerhild de Wall hozta magával az Egyesült Állmokból. Amikor ott tanított, akkor találkozott a mellénnyel, melyet esetenként autizmussal küzdő gyermekek viseltek. Ott azt tapasztalta, hogy a mellény sokkal inkább megnyugtatja és támogatja a koncentrációban gyerekeket, semmint akadályozná őket.

Mint mondta, a mellény segíti viselőit, mivel sokkal jobban érzékelik saját testüket, és így jobban tudják kontrollálni azt. Azt is kiemelte, hogy a mellény viselése önkéntes és sosem tarthat tovább 30 percnél, a tanulók pedig nem érzik kényszernek vagy büntetésnek. Még versenyt is szerveztek a mellény viselésére, tekintet nélkül arra, hogy valaki hiperaktív vagy sem, és a diákok boldogan vállalták a kihívást.

Pszichiáterek szerint a mellény módszere megkérdőjelezhető etikailag. Egy szakember külön kitért kritikájában arra, hogy az intézményeknek nem a gyerekek viselkedését kellene megpróbálni erővel rendszabályozni, hanem sokkal inkább a probléma gyökerének megtalálására kellene időt és energiát fordítani. Ez a mellény ugyanis csak a tünetet szünteti meg ideig-óráig, az okot valójában nem kezeli. Mivel a hiperaktivitás vagy más néven ADHD egy összetett, biológiai, idegrendszeri és szociális alapokból kiinduló jelenség, nem jelent rá hosszútávú megoldást a kényszerzubbonyhoz hasonlatos mozgáskorlátozó eszköz. A szakember azt is elmondta, hogy jelenleg nincs tanulmány, mely a mellény hosszú távú alkalmazásáról szólna.

A német újságok hasábjait és a Facebook-oldalakat jelenleg megtöltik a cikkek és vélemények pro és kontra. Az ellenző és támogató szülők vitáját vélhetően az idő dönti majd el.

Mit gondolsz a mellényről?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja