A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zenetanulás a szülővel és nagyszerű eredmények a gyerekeknél: a Suzuki-módszer alapjai

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-08-30
Régi tapasztalat, hogy a zenei tehetség családi halmozódást mutat: a sikeres zenészek túlnyomó többségének a szülei és testvérei is játszanak valamilyen hangszeren, így a gyermek szó szerint az anyatejjel szívja magába a muzsika szeretetét. A Suzuki-módszer egy olyan zenetanítási metódus, amely a családi támogatásra épít.
Zenetanulás a szülővel és nagyszerű eredmények a gyerekeknél: a Suzuki-módszer alapjai

Hogy mennyire nem csak a géneken múlik, milyen zenész lesz valaki, jól mutatja a Virtuózok című műsor első győztesének, Lugosi Alinak az esete. Alit egy sokgyerekes zenész házaspár fogadta örökbe. A kisfiú csecsemőkorától fogva hangszerek között élt, és bár a tehetségét szüleitől értelemszerűen nem örökölhette, a családi minta és a támogató háttér hatására szó szerint csodagyerek lett belőle.

Erre a megfigyelésre épül a japán Shinchi Suzuki zenetanítási módszere is. Megfigyelte ugyanis, hogy azokban a családokban, ahol a szülő aktívan részt vesz gyermeke zenei fejlődésében, gyakorlati módon is segítve neki, sokkal kitartóbban játszanak a hangszeren a kicsik. De mégis hogyan lehet ezt kivitelezni, ha a szülő még soha nem fogott hangszert a kezébe?

Suzuki módszerének alapja a példa. Az ezt az utat választó szülők még azelőtt elkezdik a hangszertanulást, mielőtt az a gyereknél szóba jöhetne – úgy a kicsi kétéves kora körül. Otthon gyakorolnak, komolyzenét hallgatnak, de a gyereknek ebben az időszakban tilos a hangszerhez nyúlni. Egyszerűen úgy tanulja, mint az anyanyelvét, a környezetét utánozva.
A korai évek tiltása azt eredményezi, hogy a kicsiben nagyon hamar felébred a vágy arra, hogy ő is zenélhessen.

A konkrét tanítás 3-4 éves kor körül kezdődik, eddigre már a szülő is elért legalább egy alacsony szintet a tanulásban. Kezdetben nem zenedarabokat, csupán ujjgyakorlatokat tanul a gyermek, sokat ismételve, amíg készséggé nem válik. A szülő közben együtt gyakorol a gyerekkel, részt vesz vele a tanár által tartott órán is, bátorítja.

A hazánkban elterjedt gyakorlattól eltérően – ahol egy év szolfézstanulásnak kell megelőznie a hangszeres órákat annak érdekében, hogy a gyerek tudjon kottát olvasni – Suzukinál a kottaolvasás évekkel a valódi tanulás után kezdődik csak el. Mint mondta: a gyerek beszélni is előbb tanul meg, mint olvasni, miért lenne ez másképp a zenével?

A módszer nem garantálja, hogy csodagyerekeket lehet a segítségével kiképezni, nem is ez a szándéka. Sokkal fontosabb, hogy a gyerekek és fiatalok megtapasztalják a zenélés örömét, és kitartóan fejlődjenek benne.

Suzuki 99 éves korában halt meg, 1998-ban. Az elmúlt öt évtizedben gyerekek milliói tanultak a módszere segítségével. Jelenleg 8000 tanár nagyjából negyedmillió tanulót oktat szerte a világon a japán mester elmélete alapján.

Fotó: Knight Foundation / flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja