SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 tipp a boldogabb családért - tudományos kutatások eredményei

Németh Noémi [cikkei] - 2018-05-29
Úgy érzed, valami hiányzik az életetekből? Tudományos tanulmányok eredményeit összegeztük, melyek az után kutattak: mitől lehet boldogabb egy család, mint az átlag.
9 tipp a boldogabb családért - tudományos kutatások eredményei

1. Közös vacsora?

Egyes tanulmányok szerint azok a gyerekek, akik együtt vacsoráznak az egész családdal, általában minden téren jól teljesítenek. Ezeknek a gyerekeknek gazdagabb a szókincsük, jó a modoruk, nagyobb az önbecsülésük, a szülők étkezési szokásait nap mint nap látva pedig ők is egészségesebben étkeznek. A családjukkal vacsorázó gyermekek később kevésbé lesznek hajlamosak az ivásra, dohányzásra, drogozásra, öngyilkosságra; ritkábban fordul náluk elő nem tervezett teherbeesés, valamint étkezési zavarok. 
Ha olyan az időbeosztásotok, hogy nem tudtok minden nap együtt vacsorázni, ne csüggedj - nem baj, ha nem sikerül minden egyes nap összehozni a közös étkezést. A Columbia Egyetem függőségekkel foglalkozó központja arra a következtetésre jutott, hogy a közös vacsorának még akkor is jótékony hatása van a gyerekre, ha egy héten csak egyszer kerül rá sor.
Egy újabb kutatás azonban időközben egészen más eredményt mutatott. A Minnesotai Egyetem kutatói úgy találták, a kérdés ennél jóval összetettebb - a gyerekeken megfigyelt pozitív változásoknak semmi közük magához az étkezéshez. Inkább arról van szó, hogy a rendezett, jó anyagi körülmények között élő, gyermekeiket gondosan nevelő családok gyakrabban étkeznek együtt. A vacsora azonban bármi más, minőségi együtt töltött idővel kiváltható. Ne gyötörd tehát magad lelkiismeret furdalással, ha nem tudtok mindig együtt vacsorázni: bármi mást csináltok együtt, ha közben egymásra figyeltek, beszélgettek, mindenképp pozitív változást tapasztalsz majd a gyerekeken.


2. Mesélj őszintén a családról

Azok a gyerekek, akik ismerik elődeik életét, hétköznapi történeteit, magasabb önbecsüléssel rendelkeznek, valamint úgy érzik, jobban uralják saját életüket. Minél több információval rendelkeznek az ősökről, annál erősebb bennük az az érzés, hogy egy jól működő családban élnek. Az ilyen elbeszélésekben nem csak a pozitív dolgokat kell kiemelni, meséljünk a gyereknek a nehézségekről is, melyek révén ki tudjuk emelni az összetartozás fontosságát - ha sok ilyen történetet hall a gyermek, erősebb lesz benne a kötődés érzése, ha a családjára gondol.
A kutatások bebizonyították: azok olyan gyerekek, akik kiegyensúlyozottabbak, mint a többiek, valamint nagyobb az önbizalmuk, mint a társaiknak, a családi hátterüknek köszönhetik ezeket a készségeket. Ezeknek a gyerekeknek erős a "generációkon átívelő személyiségük". Tudják, hogy valami nagyobb egésznek a részei. 


3. "Legyél jól"!

A legfontosabb, hogy csökkentsd a stresszt... és most nem csak a kicsikről van szó, hanem elsősorban rólad. A gyerekek ezt jobban szeretnék a szüleiktől, mint bármi mást - még ha nem is tudják megfogalmazni. Egy kutatásba ezer családot vontak be, majd azt kérdezték a gyerekektől: "Ha egy kívánságod lehetne a szüleidhez, mi lenne az?"
A te gyermeked szerinted mit válaszolna? A megkérdezettek szülei arra számítottak, hogy gyerekeik szeretnének több időt tölteni velük, ám tévedtek.
A legtöbb gyerek első számú kívánsága az volt, hogy szüleik legyenek kevésbé fáradtak és stresszesek. További tanulmányok során fény derült még egy megdöbbentő tényre: a szülői stressz rontja a gyermekek szellemi teljesítményét, gyengíti az immunrendszerüket, növeli az elhízás, mentális betegségek, cukorbetegség, allergia és fogszuvasodás kockázatát is. Nem is gondolnánk, mennyit árthatunk gyermekünknek azzal, hogy ennyire stresszes életmódot folytatunk. Érdemes változtatni rajta! Sokat segíthetnek a következő ötletek: 101 módszer a stressz csökkentésére - egy középiskolai tanár kincset érő ajándéka a diákok számára

Dobó Katalin óvodapedagógus szerint az első 6-8 évben teljes szimbiózisban élünk gyermekünkkel. Ahogy érezzük magunkat, úgy érzi magát a kicsi is, sőt: az is gyakran előfordul, hogy ha a szülő nincs jól, a gyermek betegedik meg. Hiába jelez a testünk, lelkünk, hogy gond van - csak a gyerekünkre figyelünk, így végül ők betegszenek meg, hogy észrevegyük a problémát. Állítja: amint lekerül a teher a szülőről, a gyermek is meggyógyul. Sokkal fontosabb tehát a család egészsége és boldogsága szempontjából, hogy jól érezd magad a bőrödben, mint gondolnád!


4. Csatlakozzatok egy nagyobb közösséghez

Számos kutatás támasztja alá azt a tényt, miszerint a vallásos családok boldogabbak. S hogy mi ennek az oka? Nem a vallás a lényeg. Az alaposabb vizsgálatok erre is fényt derítettek: a boldogság kulcsa a barátokban rejlik, akiket a családok a vallásos közösségen belül szereznek. Egy 2010-es átfogó tanulmány szerint az élettel kapcsolatos elégedettségnek nem sok köze van ahhoz, hogy ki miben hisz. Sokkal fontosabb ennél az, hogy mennyi barátot szerez a csoporton belül.
Járjatok össze gyakran a barátaitokkal, szervezzetek közös, szülős osztálykirándulásokat, csatlakozzatok sportegyesületekhez vagy művészeti (festős, rajzolós, barkácsolós, stb.) csoportokhoz - a lényeg az emberi kapcsolatokban és közös élményekben rejlik, nem a vallásban.


5. Adj "hatalmat" a gyereknek

Ne te döntsd mindenben, bízd rá a korának megfelelő döntések meghozatalát. Azok a gyerekek, akik saját maguknak osztják be az idejüket - előre terveznek, heti célokat tűznek ki maguk elé -, nagyobb kontrollal rendelkeznek az életük felett, a tervezés és az eredmények értékelése során pedig az agyuk különböző területei gyorsabb ütemben fejlődnek majd. Ezek a szervezői készségek önfegyelmet adnak a gyereknek, segítségükkel elkerülhető a figyelem elkalandozása, valamint segítenek abban, hogy megtanulja mérlegelni a választás előnyös és hátrányos oldalait.
Vond be gyermekedet a saját nevelésébe: ha nagyobb szerepet kap, sokkal hatékonyabban fog működni ez is, ő pedig elégedettebb és boldogabb lesz.
Olvass tovább az együttműködő nevelés előnyeiről! >> Büntetés helyett együttműködő nevelés


6. A nagyszülők fontossága

Számos tanulmány készült a témáról, végül egyértelműen megállapították a nagymamával töltött idő előnyeit: az idősebbek türelmük révén fontos szociális készségek elsajátításában segítenek a gyermekeknek. Megtanítják őket az együttműködésre és az együttérzésre, valamint a hibáik belátására. 
Akik sok időt töltenek a nagyszülőknél, szociálisabbak, jobb teljesítményt nyújtanak az iskolában, többet törődnek társaikkal, valamint könnyebben illeszkednek be az új csoportokba. A nagymamák nem csak a gyermeknek nyújthatnak segítséget, hanem a szülőknek is. Azok az anyukák, akik több támogatást kapnak a nagyitól, értelemszerűen kevésbé leterheltek stresszesek.


7. Közös hagyományok

Nem is gondolnád, milyen nagy szükség van azokra a közös hagyományokra, amiket ti magatok találtok ki: imádni fogja az egész család, a kicsik pedig felnőve is szép emlékeket őriznek majd ezekről az kedves szokásokról életük végééig. Olyan dolgok ezek, amiket sosem felejtünk el - ha nincs ötleted, mivel tehetnétek színesebbé az egyforma hétköznapokat, olvasd el gyűjteményünket: Családi hagyományok: 10 kedves szokás, ami sokat fog jelenteni a gyereknek
 

8. Több dicséret és pozitív kommunikáció

A családtagjainkba vetett bizalom szárnyakat ad - mégsem dicsérjük egymást elégszer. "Mennyivel szebb lenne a család élete, ha először csak naponta egy dologért megdicsérnénk párunkat, gyerkőcünket! Azután lehet növelni a dózist, mert akkor még jobban hat. :)" - mondja Pribránszki Marianna viselkedéspedagógus.

A pozitív kommunkáció sokkal fontosabb, mint gondolnánk: "Nem mindegy, hogy akit fejlesztünk, akivel dolgozunk, az tehetségesnek és sokszínűnek hiszi magát, vagy fejleszthetetlennek és értéktelennek. Hogy föladja, vagy megküzd és sikerre viszi; hogy besül, elakad, vagy kibontakozik. Máshogy fejlődnek a ránk bízottak, ha minden mondatunk utat nyit, utat mutat, valamilyen úton terelget, vagy ha a mondataink zöme lezárja az utat, leírja az embert, a semmibe vezet. Természetesen a gyerekek a legsebezhetőbbek. Annyira szoros érzelmi közelségben, annyira a felnőttekre utalva élnek, hogy óhatatlanul is programozzuk, befolyásoljuk őket, megrajzoljuk a kicsinyek viselkedését, reakcióit, azt, ahogyan ki-ki magát látja" - mondja Frank Orsolya pszichológus szakértőnk. Olvass tovább: Tehetségesnek vagy értéktelennek hiszi magát a szavaidtól? - a pozitív kommunikáció hatásai a gyerekekre


9. Szeressétek egymást látványosan

Egyre több szakértő próbál meggyőzni arról, mennyire fontos, hogy élénken kimutassuk a szeretetünket gyermekünk felé; hogy milyen nagy hatással lehet az egész életére, intelligenciájára, felnőttkori viselkedésére, ha szeretgetésben, babusgatásban gazdag gyerekkora volt. Olvasd el, milyen pozitív irányba terelheti a kapcsolatotokat, ha minden nap kimutatod a feltétel nélküli szereteted a gyerekek - és a családtagok - irányába! >> Így hat a gyerek életére, ha kimutatod a szeretetedet

Több ölelés, több "szeretlek", több babusgatás... heart

Kép: stevewellsrealestate / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja