SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénzügyi önvédelem - gyerekek fekete övvel

Himer Csilla [cikkei] - 2012-04-18
Az elmúlt hetek logikáját követve nem lesz nehéz kimatekozni, hogy ha a saját oldalamon a pénzügyi önvédelmi rendszer fekete öves szintjéről beszéltem, akkor itt a "pénzügyi nevelési rovatban" arról lesz szó, hogy hogyan is lehet ezt a gyereknek is megtanítani...
Pénzügyi önvédelem - gyerekek fekete övvel

Először is tisztázzunk valamit...

... biztos, hogy jó az, hogy a gyereked anyagilag független Tőled?

Persze!!! Így tényleg életrevaló gyereket tudsz nevelni az utódból! Miért kéne mindenben Tőled függenie? A szülő sajna egy olyan létforma, akinek meg kell tanulnia elengednie azt, akit a legjobban szeret (konkrétan a gyerekét), méghozzá akkor, amikor már olyan jól hozzászokott, hogy a gyereke már évek, évtizedek óta ott van vele...

Kicsit komolyabban: semmi baj nem lesz azzal, ha a gyerek maga keresi meg a zsebpénz helyett a költésre valót, netán abból még félre is tesz magának későbbre, rosszabb vagy éppen boldogabb időkre. Ugyanis nem a pénztől romlik el a gyerek.

A Te szülői eszközöd arra, hogy a gyerek anyagi függetlensége ne csapjon át rosszba...

... a stabil értékrend.

Ezt is Tőled kapja ám a gyerkőc útravalónak, úgyhogy bizony az is Rajtad múlik. Úgyhogy van ám elég komoly beleszólásod a dologba, nyugodj meg! (A stabil értékrendnek egyébként is nagy szerepe van a gyerek boldogulásában, pl. abból a szempontból is, hogy áldozat lesz-e stabilan egy közösségben, vagy sem. És nem mellesleg szerintem a pénzügyi intelligenciának is egyik tartópillére. )

Mit tudsz még ezen kívül adni a gyereknek, hogy anyagilag független lehessen?

Teret ahhoz, hogy kipróbálhassa magát. Tapasztalatot. No meg támogatást, ha netán elsőre nem jönnének össze a dolgok.

Igen, ez azzal is jár, hogy az első komolyabb pénzmagját, amit a gyerek maga gereblyézett össze a korábbi postokban már említett módokon, hagyd is, hogy esetleg elveszítse, elbukja. Akkor van csak igazán szüksége a gyerekednek a támogatásodra, ha ez bekövetkezik. Ugyanis akkor kell ott lenned mellette, és segítened kell levonni a tanulságokat a történtekből, és arra motiválni, hogy ha így nem jött össze, akkor hogyan lehet ezt összehozni máshogy. Szóval ne arra gondolj, hogy ilyenkor kell a gyereknek litániát tartani, hogy "Na ugye, én előre megmondtam..." Ez TILOS!!! Egyszerűen csak hagyd hibázni, utána meg segíts neki tanulni belőle. Ennyi.

Hogyan lehet egy gyerek anyagilag független - a szüleitől? 

Pénzt keres. Pontosabban csinál. Millió módon. Persze ennek azért nem hatévesen szalajtanám neki én sem senki gyerekét. De tiniként-középsulisként már nyugodtan lehet noszogatni a gyereket, hogy kóstoljon bele a pénzcsinálásba:

  • saját minivállalkozás
  • saját befektetés (ha már elég pénzmagot gyűjtött)
  • pénzdíjas tanulmányi és egyéb versenyek

szóval bármi szóba jöhet, amin valamilyen tehetségét szívesen kamatoztatná annak érdekében, hogy

  1. pénzt keressen
  2. közben még jól is érezze magát.

Ez lehetetlen!

Biztos? Vannak olyan tinik, akik ezt már megcsinálták. Van olyan srác, aki 9 hónap alatt szedett össze ilyen technikákkal egymillát, most pedig már a saját internetes vállalkozásából fedezi a tandíjat. (Nem mellesleg ez az utolsó megoldás elég gyakori azon fiatalok között, akik maguk fizetik a felsőoktatásuk költségeit.)

Szóval van itt lehetőség, csak passzítsátok a gyerek képességeihez, tehetségéhez. Tutti, hogy lesz mihez... smiley ... Shift+R javítja ennek a képnek a minőségét. Shift+A javítja az oldal összes képének minőségét.

Pénzügyi önvédelmi oktatás - gyerekeknek
Pénzügyi önvédelmi oktatás gyerekeknek - haladó szint

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja