SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Malacpersely, takarékbélyeg - nosztalgia vagy reneszánsz? 2. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2011-05-02
Néhány hete írtam arról, hogy megengedheted-e Magadnak azt a luxust, hogy Pató Pál módjára viselkedj a gyereked pénzügyi nevelését illetően. Aztán csak gyűltek a kommentek, és végül a takarékbélyegeknél kötöttünk ki. Aztán azzal az ígérettel búcsúztam a kommentkartól, hogy előveszem a takarékbélyeget egy post erejéig. Ígéret szép szó, és szokásom, hogy meg is tartom. Úgyhogy itt van a 2. rész is. Most már tényleg a takarékbélyeggel...
Malacpersely, takarékbélyeg - nosztalgia vagy reneszánsz? 2. rész

Újabban sokan nosztalgiáznak a gyerekkori emlékeik fölött. A neten sorra jelennek meg a fotók, és a videók a régi reklámokról, plakátokról, előkerülnek az úttörő zsebkönyvek, a szocialista nagyipar műremekei, stb. Többek között a takarékbélyeg-gyűjtő lapról is van ilyen szösszenet, ld. a mellékelt fotót.

takarekbelyeg

Ki emlékszik még a gyerekkora pénzügyi nevelési eszközeire?

Emlékszel még arra, hogy mivel próbáltak rávenni gyerekkorodban arra, hogy megtanulj helyesen bánni a pénzzel? Na, ha netán nem, akkor most segítek egy kicsit. A végén meg majd eldöntöd, hogy most csak nosztalgiáztunk a gyerekkor fölött, vagy éppen ma is a reneszánszukat élik ezek az eszközök.

Takarékbélyeg

Nosztalgia - muszáj megkérdeznem, mert fúrja az oldalam: Te hogyan gyűjtöttél a takarékbélyeges lapban? Teleragasztgattad bélyeggel, aztán amikor beváltottad, akkor mit csináltál a pénzzel? Én emlékeim szerint azonnal elvertem. Mert a legtöbben biztosan nem bringát vettünk belőle, az tutti. Sajna a takarékbélyeg is, akárcsak a malacpersely anno amolyan l’art pour l’art takarékosságra adott csak alkalmat. Így aztán nem is nagyon tanultunk belőle semmit, max azt, hogyan lehet kifejleszteni magunkban a dorbézoló pénzügyi személyiségtípust (azt, amelyik először gyűjt, mint a hörcsög, de csak azért, hogy utána egyszerre verjen a fenekére az egésznek).

Reneszánsz - nem egészen ilyen formában, de hasonló elven működik manapság rengeteg olyan bankszámla van, amit a bankok kimondottan a gyerekeknek kínálnak. Ezen a bankszámlán gyűjthetik a gyerekek a félretett pénzüket. A takarékbélyeggel ellentétben azonban már korán meg kell tanulniuk azt is, hogy ennek a takarékossági formának bizony költségei is vannak, és azt az ő összegyűjtött pénzecskéjükből vonják. Mert hogy számlavezetési díjat azt vonnak. (Mondjuk, kultúráltabb bankoknál az a szokás, hogy a gyerek örömét nem veszik el ilyen földhöz ragadt hívságokkal, és a szülők számlájáról emelik le a gyerekszámla, vagy juniorszámla díját is. Azért kisebb gyerekeknél az még jobb. Egy gyereknek elég lelombozó, hogy ő takarékoskodik, mégis valaki elvesz a pénzéből. Amiért tulajdonképpen nem is nagyon kap semmit, hiszen a bankszámlák kamata alapból röhejes, de ezeké a juniorszámláké meg főleg. És hogy töktörvényes legyen, hát ebből is vonják a 16% forrásadót…) Ha havonta rendszeresen takarékoskodik,  vagyis rak valamennyit a számlára, és elérnek egy bizonyos összeghatárt, akkor kapnak egy matricát, bont, kupont, akármit, amit ráragaszthatnak egy gyűjtőlapra. (Na, itt köszön vissza a takarékbélyeg, de csak ennyiben, és nem többen.) Ha kellő mennyiségű matrica gyűlt össze, azt a gyerek beválthatja bizonyos tárgyjutalmakra. Hogy ez most haladóbb konstrukció-e, mint a takarékbélyeg volt, azt döntse el mindenki maga. De lehet, hogy valakinek furán jön ki, hogy takarékoskodom, minél többet, annál drágább ajándékra válthatom a matricáimat. Vagyis a vágyott, kinézett dolgot is megszerzem, de a pénzem is megmarad. (Nekem itt egy kissé sántít a pedagógiai cél.) Úgyhogy hacsak nem rögtön az MLM bónuszrendszerét akarjuk szemléltetni a gyereknek, ennek a matricázásnak, kuponnak, bonnak nem sok értelme van.

Még egy gondolat a juniorszámlákhoz. Most már nem kell 14 évesnek sem lenni ahhoz, hogy a gyerek kapjon a számla mellé egy bankkártyát is. Ha hatévesen nyitsz neki ilyen számlát, akkor már hatévesen is lehet bankkártyája. (Ugyanúgy, mint személyije.) Én a magam részéről a bankkártyát csak akkortól javaslom, amikor a gyereknek már önálló, saját költségei is lesznek. Ha csak annyi az összes költése, hogy az iskolai büfében csokit, meg rágót vesz magának, arra felesleges a bankártya. Arról nem is beszélve, hogy a kisebbek imádnak gombokat nyomogatni, kütyüket kezelni – és sokuknak a bankautomata is az. Így aztán hamar lemerülne a bankszámla, és ugrana a félretett pénz. Még nem nagyon találná a kapcsolatot a félretett és az elköltött pénz között. Ezért jobb, ha a kicsiknek fizikailag is keresztül megy a kezén a pénz, mert akkor látja, érzi, megfogja, és az a valós, az igazi.

Saját költség meg általában középiskolás kortól szokott lenni: pl. buszbérlet, önállóan befizetett menza, no meg persze a mobil feltöltő kártyája. Innentől érdemes azon is elgondolkodni, hogy a gyerek a zsebpénzét is bankszámlára kapja.

De a zsebpénz egy külön téma. Mondjuk jövő hétre... Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page.

Malacpersely, takarékbélyeg és társai - nosztalgia vagy reneszánsz? 1. rész
Malacpersely, takarékbélyeg és társai – nosztalgia vagy reneszánsz? 3.rész

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja