SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Horror néni vagy óvó néni? Rémes óvodák, valós történetek!

Családinet [cikkei] - 2010-09-15
Az utóbbi napokban megkezdődött az óvodai tanév. Egyre több kétségbeesett anyukával találkozom, akik olyanokat mesélnek, amitől a hajam égnek áll! Nem csupán saját gyermekkori sérelmeinket, de a saját gyerekeinket érő sérelmeket is cipelhetjük élethosszig. Ne tegyük, inkább tegyünk ellene.
Horror néni vagy óvó néni? Rémes óvodák, valós történetek!

Ha neked is van ilyen történeted, megoszthatod a cikk alatt, hozzászólásodban a többiekkel. Mert úgy tűnik, nem csupán saját gyermekkori sérelmeinket, de a saját gyerekeinket érő sérelmeket is cipelhetjük élethosszig. Tudjátok, mi a poén? Hogy ezeknek az „óvónőknek” – bár én inkább rémisztőnőknek hívnám őket – csak egy-egy anyuka mer szólni. A többiek vagy érdektelenek, vagy gyávák, vagy nem tudják, mit tehetnének. A végén pedig gyakran az anyuka húzza a rövidebbet, az ő gyerekére pikkelnek, vagy ha van rá módja, ő viheti máshová a kicsit. A rémnénik maradnak.
Nem felejtem el azt a fiatal nőt, aki elverte a kezemet az óvodában, aki a sarokba állított ok nélkül. Anyukám kedves, aranyos nénire emlékszik vissza. Én ezekre a történetekre. Pedig ennél vannak rosszabbak is. Álljon itt pár rémmese, a mai 2010-es valóságból, Budapestről. A sztorik első kézből valók, és annak rendje-módja szerint sértik a gyerekek jogait.

A gyereknek kuss a neve – avagy „Dugulj el, fiam!”
„Azt hittem, rosszul látok – meséli Klári anyukája –, amikor az óvó néni büszkén mutatta a jókora, jellel ellátott parafa dugókat, melyek azt a célt szolgálják, hogy a gyereknek bedugják a száját, ha túl sokat beszél! Ez volt az utolsó csepp a pohárban – szedtük a sátorfánkat és jöttünk is el onnét!” – Itt valóban az óvoda váltás a megoldás. Az óvónők egyéb, apró gonoszkodásai kivédhetetlenek, ám egy ekkora pedagógiai malőrért már kirúgás dukálna. A két óvónő azonban tovább mérgezi a gyermeklelkeket. Klári viszont azóta már másik óvodába jár.

Harmonet Óvoda

Mennyit tudhat egy kiscsoportos szeptemberben?
Barátnőm új óvodába vitte két fiát. Rafi most kiscsoportos, éppen csak 3 éves. Már régóta bilibe pisil, de a délutáni alvásnál még néha történik baleset. Az óvodában ilyenkor nem hogy nem segítik a kicsit, de még büntetés is jár érte! A 3 éves, hulla álmos Rafitól azt várják, hogy egyedül öltözzön át – holott ezt egy kiscsoportosnak nem kell még tudnia. A pisis holmit a szekrény tetejére teszik és megjegyzéseket tesznek. Ezzel egyáltalán nem segítik a kicsit, ugye?
Marci, egy másik óvodás fiúcska annyira rettegett, hogy a délutáni alvás során bepisil, hogy mesterségesen, mindenféle technikákkal tartotta ébren magát. Rettegett attól, hogy ha elalszik, akkor megszégyenítik. Vajon ez az óvónénik célja? Nem a békésen pihenő, saját tempójában fejlődő, egészséges gyerekek nevelése?

Kajaanomáliák
Súlyosan törvénysértő, egészségre káros történetek, erős idegzetűeknek. Igen, ez létezik. Igen, van erre törvény. És igen – valóban nem tartják be!
Allergiás gyerekkel allergént etetni. Ocsmány? Az. Éheztetni? Nem túl szép. Barátnőm gyerekei laktózérzékenyek, így tejtermékmentes ételeket kell enniük. Az óvoda vezetésével megegyeztek, hogy – mivel nincs az étlapon laktózmentes étel – külön visznek be nekik olyan ételeket reggelire és uzsonnára, amit megehetnek. Az anyuka gondosan összeállított reggelijét azonban a gyerekek nem kapták meg, mert „mit szólnak a többiek, hogy ők másmilyet kapnak”? Azzal nem foglalkoztak az óvónők, hogy az allergiás gyereknek napjában többször kell tolerálnia ezt a másságot, hogy ők éhesek maradnak a szülő gondoskodása ellenére. Az anyuka az ombudsmanhoz fordult. A válasz érkezik…

Patkánytallér – te megennéd?
Több muszlim vallású gyermek jár ma már az óvodákba, sőt több olyan zsidó is, akik nem tartják ugyan az ortodox étkezést, de a sertéshústól tartózkodnának. Számukra sertést enni olyan undorító, mint nekünk egy jól átsütött patkány-tallér lenne. (Egyébként a világ számos országában jóízűen megeszik a patkányféléket!) Nagyon sok óvoda van, ahol ezek a szülők úgy indítanak az étlapot böngészve: „Akkor kérlek ne reggelizz, ne ebédelj, ne uzsonnázz, legfeljebb egyél kenyeret, majd óvoda után eszünk rendes ételt.” - teszik ezt annak ellenére, hogy befizették a kötelező étkezési díjat. A vallási előírást ugyanis nem veszi figyelembe az óvoda. Egy rövid történet egy arab anyukától:
„Megyek Abdulért az oviba, látom ám, hogy párizsis kenyeret majszol a többiekkel. Rászólok, hogy vegye le a húst a kenyérről! Erre a néni kioktat: „baromfi párizsi!” – mivel az óvó nénik nagyon kedvesek és törekednek segíteni nekünk, nem akartam őket megbántani. Inkább készítettem nekik egy listát, hogy mik azok az ételek amiket egyáltalán ne egyen a fiam. Nehezen értették meg, hogy a baromfi… kezdetű húsételek többségében a feldolgozott húsféle döntő hányadban sertésszalonna, ipari szalonna, vagy egyéb nyesedék, amit nem szabad megenni. Ami felháborít: nem engedik, az ÁNTSZ előírásaira hivatkozva, hogy ételt küldjek a gyerekkel. Abdul, aki egyébként nagyon jó étvágyú kisgyerek, így minden nap legalább egyféle ételből nem eszik, és a hét átlag 2-3 napján a főételek egyikét sem fogyaszthatja! Aggódom a túlzott szénhidrát-fogyasztás miatt is, mert olyankor kenyérrel lakik jól!”

Harmonet Óvoda

Harapófogóval kitépett nyelvecskék
A horrorkaland egyelőre utolsó állomása az a néni, aki egy harapófogóval a köténye zsebében járt. A harapófogóval fenyegette a nyelvet öltögetőket, a harapdálókat, a hajcibálókat. A kilátásba helyezett bünti minden esetben a tárgykörbe tartozó testrész harapófogóval történő megcsonkítása volt. Szerencsére ebben az esetben a szülők közbeléptek …
Az óvodákban hasonló horrormesék sorozata zajlik minden nap. Nem kell hagynunk, hogy ezek a pedagógiai antitálentumok tönkretegyék gyerekünk lelkét. Szerencsére többségben vannak a kedves, gyermekszerető óvónők. A vezetők pedig bátran válogathatnak a túlkínálatból egy másik, megfelelő mentális és empatikus nívón működő kollégát.

Tudsz te is hasonlóról a saját környezetedben? Esetleg veled esett meg gyerekként? Akkor mesélj!

forrás: www.harmonet.hu
indexkép: www.foter.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja