A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apa vagy anya, mint úszómester - avagy hogyan tanuljon meg gyermekünk úszni?

Családinet - 2010-07-20
Az úszás van olyan fontos, mint a járni tudás, ezen kívül a vízi sportolás egyik nélkülözhetetlen feltétele is. Igazán csak akkor tudtok felhőtlenül vakációzni, ha a gyermeket már nem kell attól félteni, hogy belefullad a vízbe.
Apa vagy anya, mint úszómester - avagy hogyan tanuljon meg gyermekünk úszni?

Apa vagy anya, mint úszómester? Igenis elképzelhető, ha a bevállalós szülő jól tud úszni. Ha azonban bizonytalanul mozogsz a vízben, hamar kifáradsz az úszásban, inkább bízd úszásoktatóra a gyerekedet. Az utóbbi mellett szól az is, hogy egy profi kis lépésekben, és játékosan tanítja meg a szükséges mozdulatokat. Arról nem is beszélve, hogy a kicsik sokkal szívesebben tanulnak meg úszni csoportban, hasonló korúak között, ami jobban is ösztönzi őket.

Mikortól érdemes elkezdeni?
A lányok általában valamivel hamarabb megtanulnak úszni, a fiúk kissé lassabbak, mert gyakran erőből végzik a mozdulatokat. Az úszásban viszont a jól kiszámított mozgásban és erőfeszítésben van a lényeg.

Az úszás alapjait érdemes az óvoda nagycsoportjában elsajátítani, mivel az iskolákban már gyakran 20-25 gyermek van egy tanárral, ami nem ideális a kezdők számára. Persze itt az is alapfeltétel, hogy a gyermek tudjon egyedül öltözni, zuhanyozni és elérjen egy bizonyos testmagasságot.

Úszni tanulni - de hogyan?
Amikor uszodát választotok, lényeges, hogy a víz legyen tiszta, kellemes hőmérsékletű. Ha nagyon erős klórszagot éreztek, gyanús lehet, mert ez akkor jelentkezik, amikor a klór reagál a vizelettel és az izzadtsággal. Amikor a gyerek piros szemmel jön ki a vízből, akkor túl magas a víz klórtartalma. Ezért érdemes beszerezni úszószemüveget. Ha hajlamos gyulladásra a gyermek füle, az ujjatokra csavart papírzsebkendővel itassátok ki óvatosan a felesleges vizet.


Legalább 20 alkalom szükséges ahhoz, hogy a gyermek elsajátítsa az úszás alapjait. Ez annyit jelent, hogy képes végigúszni 25 métert, be tud ugrani a vízbe és egy tárgyat képes felhozni a medence fenekéről. Ennyivel azonban nem elégedhetünk meg, hiszen a gyermek ekkor még nem képes huzamosabb ideig úszni, még nem mozog eléggé biztonságosan a vízben. Fontos, hogy továbbra is járjatok rendszeresen úszni. Ha kimaradnak hónapok, vagy nem tudtok együtt úszni, írassátok be egy haladó tanfolyamra.

Nagyon fontos, hogy nyugodtak, türelmesek legyetek, bátorítsátok, amikor még nem halad előre az úszásban úgy, ahogy ti szeretnétek, sokat dicsérjétek.

Amikor a gyermek elvégezte a tanfolyamot, hajlamos lesz túlbecsülni képességeit. Az a lényeg, hogy egy pillanatra se vegyétek le róla a szemeteket. Hullámzó vízbe, élménymedencébe csak akkor engedjétek a gyereket, ha gyakorlott úszó és ti is mindig ússzatok mellette.  Tóban vagy tengerben csak térdig engedjétek be a vízbe a gyereket, ha erős a hullámzás, mert könnyen elsodorhatja.

Figyelem!
Ha uszodát váltotok, vagy természetes vízbe, netán tengerbe viszitek a gyermeket, az csökkentheti a biztonságérzetét. A nyílt víz, a hullámzás, vagy az, hogy nem lát le a fenékre, mind megrettenthetik, és úgy tesz, mintha nem tudna úszni, mert nem mer. Ilyenkor ne adjátok fel, sok-sok türelemmel, dicsérettel, idővel meg fogja szokni az új helyzetet.

Olvasd el ezt is: Hogyan mozogjon biztonságosan gyermeked a vízben?

Fotó: www.foter.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja