SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

156 könyvet olvasott el tavaly Kristóf, aki szerint az olvasástól jobb emberek leszünk

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-29
Az élet egy nagy könyv - vallja a 13 éves Kristóf, aki már 5 évesen megtanult olvasni, és azóta is csak úgy falja a könyveket. Rendszeresen tart előadásokat az olvasás szeretetéről, és saját oldalt is vezet, ahol könyvajánlókat készít. Célja, hogy minél több embert rávegyen az olvasásra.
156 könyvet olvasott el tavaly Kristóf, aki szerint az olvasástól jobb emberek leszünk

"Könyvek nélkül nem lennék az, aki vagyok"

Egy 13 éves erdélyi fiú egy hatalmas könyvkupac mellett. Csipán Kristóf a tavalyi évben 156 könyvet olvasott el, előtte pedig 180-at. 2019-ben, 7 évesen kezdett el nagyon sokat olvasni, akkor 46 könyvvel végzett az év végére.

Ez a szám pedig azóta is csak emelkedik: 2020-ban 105, 2021-ben pedig 108 új olvasmánnyal gyarapodott a lista. Bár szerinte nem a könyvek, hanem az oldalak számát érdemes figyelni. 
 

könyvek


Édesanyja, Csipán Beáta pedagógus végzettséggel rendelkezik, és jelenleg egy könyvesboltot üzemeltet. Kristóf szülei is nagyon szeretnek olvasni, így a fiú már ebbe született bele. Az interjú készítésekor mindketten otthon voltak, Kristóf ugyanis már évek óta magántanuló. 

"5 éves kora körül már tudott olvasni. Igazából mi csak kielégítettük a kíváncsiságát, amikor kérdezgette a betűket, hogy melyik melyik, akkor válaszoltunk rá. Egyszer csak azt vettük észre, hogy szavak vannak leírva nyomtatott betűkkel. Aztán elkezdett felolvasni címeket, később pedig mondatokat is" - meséli az édesanya, aki maga is rendszeresen olvas és egy könyvklub alapító tagja is, de van saját Facebook csoportja és podcastje is, ahol könyvekről beszélgetnek.
 

anyukájával


"2019-ben lefotóztam a könyvekkel, amiket olvasott és kitettem. Kiderült, hogy nagy igény van rá, hogy mit ajánl Kristóf, így létrejött a Kristory, ahova ajánlókat ír. Ezáltal pedig ő is fejlődik, hiszen közben fogalmazást, helyesírást és gépelést tanul, miközben persze egy nemes célt is szolgál."

De vajon mennyi időt kell olvasással tölteni ahhoz, hogy valaki ilyen mennyiségű könyvet elolvasson? Egyáltalán tud mellette bármi mást csinálni?

Erről kérdeztem Kristófot, aki nagyon barátságosan, okosan, kedvesen, és persze a felnőtteket meghazudtoló módon, igencsak választékosan válaszolt minden kérdésemre.
 


 

"Napközben ritkán olvasok, esténként pedig körülbelül 1-2 órát töltök olvasással. Ha valaki sokat olvas, akkor egy idő után gyorsan olvas, de meg is érti, amit olvas" - magyarázza. 

"Rengeteg kedvencem van, mint például az Ickabog, a Star Wars, Az erő titkai és természetesen a Harry Potter könyvek.

Édesanyámmal van egy közös szokásunk, kiskorom óta minden este felolvas nekem valamelyik Harry Potter könyvből"

- árulja el Kristóf, aki úgy gondolja, hogy ő egy teljesen átlagos gyerek, akinek ugyanúgy vannak barátai, és az olvasáson kívül más hobbijai is.
 

barátok


"Mint a legtöbb átlagos korombeli gyerek, én is nagyon szeretek legózni, videójátékozni, biciklizni, és a kardvívást is nagyon szeretem. Úgy döntöttünk, hogy minden félévben kipróbálunk egy új sportot, amíg meg nem találjuk azt, amelyiket igazán szeretném űzni. Voltam úszáson, korcsolyáztam, lovagoltam is, de a vívásnál éreztem először azt, hogy ez az én sportom."
 

"Minden előadásom után látom, hogy legalább egy ember fog olvasni az előadásom hatására"

Rengeteg barátja van az ország különböző részein és országon túl is, hiszen gyakran hívják őt iskolákba vagy rendezvényekre előadást tartani, hogy beszéljen az olvasás előnyeiről.
 

előadás


"Minden előadás után látom, hogy legalább egy embert megfogott, amit mondtam és legalább egy ember fog olvasni az előadásom hatására. Fesztiválokra is szoktak hívni és gyakran járok a magyarországi könyvhetekre is. Látszik, hogy megfogtam az embereket és ez nagy boldogsággal tölt el."
 


 


És hogy mit adnak neki a könyvek? 

"Könyvek nélkül nem lennék az, aki vagyok. Véleményem szerint könyvekkel kiválóan fejleszthető az empátia. Ha belegondolunk, minden könyvvel egy új szereplő bőrébe bújunk, átéljük az érzelmeit, gondolatmeneteit. Ha a való életben is megpróbáljuk az emberek szemszögéből nézni a dolgokat, megpróbáljuk beleképzelni magunkat a helyükbe, akkor könnyebben megértjük őket. Az élet egy nagy könyv. Én például nem ítélkezek. Könyvek olvasásával szerintem az emberek jobban rájönnek arra, hogy ne ítéljük el az embereket, csak azért mert mások."
 

olvas


Hozzáteszi, hogy a nyelvtanulásban is nagyon sokat segít az olvasás. Kristóf magyarul, románul és angolul is olvas, illetve egy román könyvklubba is jár. 

Édesanyjával együtt azt vallják, hogy a tanulás maga az élet. 

"Ha együtt vagyunk, akkor tanulunk. Amikor főzünk és kimérte a fél kiló lisztet, akkor matekóra volt, de észre se vette. Vagy volt, hogy ő tervezett meg egy kirándulást, kiszámolta, hány kilométert fogunk megtenni, ahhoz mennyi üzemanyagra van szükség, az mennyibe kerül, de volt, hogy a belépőjegyeket is ő intézte. Utazás előtt pedig rengeteget olvas az adott helyről."
 

Balatonfüred

Arra a kérdésre pedig, hogy mi lesz, ha nagy lesz, még nem tud válaszolni, hiszen több dolog is érdekli. 

"Nagyon érdekel az illusztrálás és a könyvfordítás. Jobban szeretem az angol szerzők könyveit eredeti nyelven elolvasni, mint a magyar fordítást. Gyakran például sokkal hamarabb jut eszembe az angol szó, mint a magyar, mert annyira szeretem az angol nyelvet. Ami egyszerre áldás és átok. Viszont az illusztrálást szenvedélyből csinálom, nagyon szeretek rajzolni."
 

rajzol

illusztrál

Az elolvasott könyvekből szöveges és videós ajánlókat is készít. Utóbbit azért találta ki, hogy azok is kedvet kapjanak, akik nem szeretnek olvasni: bízik benne, hogy egy videóval több embert meg tud fogni. 

Azt hiszem, mindannyian sokat tanulhatnánk ettől a 13 éves fiútól. 

Fotók: Csipán Beáta, Csipán Kristóf

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja