SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért jó mesét olvasni a gyerekkel?

Családinet [cikkei] - 2019-01-04
Gyakran hallani a "digitális bennszülöttként" emlegetett alfa generációról, arról, hogy a mai 10 év alatti gyerekek szabadidejük nagy részét monitorok előtt töltik. Licsár Szilvia pedagógussal, a Játékliget szakértőjével arról beszélgettünk, tapasztalatai szerint az elektronikus eszközök népszerűsége mellett olvasunk-e még mesekönyveket, mennyire jellemző program ez a családokban.
Miért jó mesét olvasni a gyerekkel?

Fontos a szülői példa

Mint általában a gyermekneveléssel kapcsolatban, a könyvolvasás terén is igaz, hogy a gyerekek nem azt veszik át, amit mondunk nekik, hanem azt a példát követik, amit a családban látnak. Igaz, hogy a világ nagyot változott akár a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest is, de amelyik családban a szülők kisgyermekkortól kezdődően tudatosan keresik a gyermek korosztályának szóló könyveket, rendszeres esti program a meseolvasás és a gyermek azt látja, hogy ők maguk is olvasnak, ott ő is érdeklődni fog az olvasás iránt. Erre azért is nagy szükség lenne, mert a meseolvasás pozitív hatásai hamar megmutatkoznak a képzelőerő, a szókincsfejlődés és az iskolában a szövegértés terén.
 

Így olvasunk mi

A olvasás pozitív hatásait számos kutatás alátámasztja, ám a tudományos eredmények helyett talán jobban átérezzük azokat a személyes történeteket, amelyek az olvasáshoz, mesekönyvekhez kapcsolódnak. A Játékliget szakértőjét ezért arra kértük, hogy idézzen fel olyan történeteket, amelyekkel bátoríthatjuk a szülőket, gyermekükkel közös meseolvasásra.
 

Puzzle-könyv, a megmentőnk!

Mert a bátorítás bizony elkél, különösen, ha a szülő már egy ideje próbálkozik a meseolvasással, ám nem sok sikerrel, mert egyelőre úgy tűnik, hogy gyermeke figyelmét még rövidebb időre sem lehet lekötni. „A közös meseolvasás alig tartott tovább néhány percnél, a gyermek már a szobában sem volt. A helyzet azért volt különösen érthetetlen az édesanya számára, mert más játékokkal hosszan eljátszott egy helyben. Itt jött a mentőötlet, a puzzle-könyv, ahol a rövid történetek mellett néhány darabból álló kirakós is található. A gyermek remekül eljátszott vele, közben hallgatta a mesét, idővel pedig már ő mesélte el a történeteket a kirakóson látható figurákról.”
 

Ha épp semmi nem jut eszembe

Egy másik eset kapcsán egy mondókáskönyv nyújtott segítséget az édesanya számára, aki gyermekével részt vett egy éneklős-mondókázós-zenei foglalkozáson, amit a kicsi is nagyon élveztett. Itt elhangzott az is, hogy milyen fontos szerepet tölt be a gyermek fejlődésében az ölben ringatás, éneklés és dúdolás. „Ő a foglalkozás után kétségbe esett, mert úgy érezte, távol állnak tőle az ilyen típusú foglalkozások és nem is sok gyermekeknek szóló mondókát ismert a közös játékhoz. Végül az ajánlott könyv segítségével feloldódott, és az otthoni éneklős, később pedig könyvlapozgatós programok rendszeressé váltak.”
 

Apa-lánya program

Az édesapáknak nem mindig könnyű megtalálni a közös hangot gyermekükkel, a lányaikkal olykor még nehezebb: a férfiak nehezebben oldódhatnak, ha a program „játszásiból” teázás a plüssállatokkal, bevásárlás a játékboltban vagy az épp aktuális hercegnős rajzfilmhőst kell lefesteni. Sokáig ezzel küzdöttek abban a családban is, ahol meglepő módon végül egy, a kísérletezésről szóló ismeretterjesztő könyv oldotta meg a helyzetet. Kiderült ugyanis, hogy ez az a téma, ami összehozza őket közös programokra.
 

Az én kedvencem, az ő kedvence

Igazán szívmelengető érzés, ha a saját gyermekkori kedvencünket olvashatjuk gyermekünknek. Sokan ilyenkor felkutatják a padláson, pincében fellelhető saját példányokat. Igazi nosztalgia ilyenkor a közös olvasás, akár a nagyszülőkkel is közösen. Így már nemcsak a könyvben szereplő meséket, hanem saját gyermekkori történeteinket is megoszthatjuk.
 

Könyv nélkül sehova!

Az ünnepek alatt sokan kelnek útra, hogy távolabb élő rokonaikat meglátogassák. Ilyenkor több órát is az autóban tölthet a család, nem árt, ha van néhány ötlet a tarsolyunkban, amivel lefoglalhatjuk a csemetéket. „Egy édesanya biztos receptje az ilyen helyzetekre a találós kérdéseket tartalmazó könyv. Náluk leginkább ez vált be, sem a barkóba, sem a közös mesegyártás nem foglalja le olyan hosszú időre a gyerekeket, mint a talányos mesék és feladványok.”
 

Konfliktusok megoldásában segít

Ahogy a gyerekek nőnek, adódhatnak olyan problémák, amelyeket egyedül, a saját ösztöneinkre, tapasztalatainkra hallgatva nem tudunk megoldani. „Nem is tudnék egy konkrét példát kiemelni, azt hiszem előbb-utóbb minden szülő életében elérkezik egy ilyen megoldhatatlannak látszó helyzet. Különösen érzékeny téma például ha kistestvér érkezik a családba, az iskolakezdés vagy az iskolai konfliktusok, bántalmazás. Jó ha tudjuk, hogy több remek könyv is íródott már az ilyen helyzetekre, a megoldáshoz utat mutatva a szülők és gyerekek részére.”
 

Jól esik összebújni

A megfelelő könyv tehát számtalan helyzetben lehet a segítségünkre, ám ha nincs is épp rá különösebb indokunk, olvasni önmagáért, gyermekünkkel olvasni pedig a közös programért, összebújásért is nagy öröm. Az ünnepek kapcsán még mindig sokan ajándékoznak mesekönyvet – meséli Licsár Szilvia. Ha egész évben rohanunk is, az ünnepek alatt szívesen időzik a család karácsonyi történetekről, manókról és télapóról, varázslatokról mesélve.

Forrás: www.jatekliget.hu 
Kép: Lina Kivaka / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja