SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Számolási példákkal is segítik a kémia érettségizőket az ingyenes Sokszínű Kémia oldalon

Családinet [cikkei] - 2022-11-18
A közép-és emelt szintű kémia érettségihez nyújt elengedhetetlen tudást a tavasszal indult sokszinukemia.hu pályaorientációs platform, ahol a kidolgozott érettségi témakörök mellett mostantól számolásos példák és megoldásaik is elérhetők. A tapasztalatok alapján ugyanis ezek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a diákoknak. A tizenkét új kisfilmen a partner egyetemek tanárai mutatnak meg típuspéldákat, hogy ezzel is segítsék a kémia érettségi előtt álló diákok felkészülését.
Számolási példákkal is segítik a kémia érettségizőket az ingyenes Sokszínű Kémia oldalon

Az Egis kezdeményezésére, a BME, az ELTE, a SE, valamint az SZTE közreműködésével áprilisban indított Sokszínű kémia platform ingyenesen, regisztráció nélkül látogatható, felületén az emelt szintű érettségihez szükséges teljes tananyag megtalálható. A tudnivalókat – követve az érettségi tematikáját – egyetemi előadók kisfilmekben magyarázzák el, prezentációjuk pedig le is tölthető. Az előadók az elmélet mellett tizenkét kisfilmben számolásos példákat is megoldanak, segítve az összefüggések megértését, a tanultak alkalmazását.

Az eddig közzétett tananyag most új elemekkel bővült. A már feldolgozott típuspéldák mellett a frissen publikált kisfilmekben olyan feladatok megoldása, illetve magyarázata látható, amelyek korábban érettségi példasorokban szerepeltek. Mivel az érettségik felépítése azonos, és a példák hasonló sémát követnek, a megfelelő feladattípusok gyakorlásával, a megoldási módszerek elsajátításával a diákok eredményesen készülhetnek fel az előttük álló vizsgára.

„Bízunk benne, hogy ezzel újabb eszközt adtunk az eredményes érettségihez a diákok kezébe – mondta el dr. András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. HR és kommunikációs igazgatója. – A platform létrehozásakor arra törekedtünk, hogy valós, érdemi segítséget nyújtsunk a gyógyszerésznek, vegyésznek, vegyészmérnöknek készülő középiskolásoknak, illetve bátorítsuk azokat, akik érdeklődnek a kémia iránt, de még nem biztosak abban, érdemes-e ilyen irányba továbbtanulniuk.”

A kisfilmekben az előadók tematikus bontásban (pl. elektrokémia) is áttekintik a feladatokat, és néhány érettségi példasort megoldanak.

Sokszínű Kémia - ingyenes érettségi előkészítő

„A felvételi pontszámítás rendszere ugyan átalakulóban van, de az nem változik, hogy a sikeres egyetemi tanulmányok záloga a középiskolai tananyag alapos ismerete – emlékeztett dr. Szalai István, az ELTE TTK Kémiai Intézetének egyetemi tanára. – Az emelt szintű érettségire való felkészülés éppen ezt a szolgálja, ezért mindenkit biztatunk, hogy vállalja ezt a megmérettetést. A Sokszínű Kémia projekt ehhez a munkához ad támogatást.” Dr. Hornyánszky Gábor, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a platform nem csupán az emelt szintű érettségihez használható: „Az elkészült tananyag azok számára is nagy segítség lehet, akik középszinten terveznek érettségizni, illetve, ha hosszabb kihagyás után veszik újra elő a kémiát” – mondta.

Dr. Béni Szabolcs, a SE Gyógyszerésztudományi Karának docense az oktatók szerepét és a strukturált tananyag szerepét emelte ki: „A Sokszínű Kémia keretein belül minden érettségire készülő olyan szisztematikusan összeállított segédlethez juthat, melynek elsajátításához tapasztalt egyetemi oktatók nyújtanak segítséget. A sikeres felvételihez, majd az egyetemi helytálláshoz a kémiai alapok magabiztos ismerete elengedhetetlen – mindezeket most egy helyen érheti el minden kémia iránt érdeklődő jelentkező.”

A kémia érettségi feladatköröket kidolgozó egyetemek vezetői szerint a platform alkalmas arra is, hogy a már felsőfokú képzésben részt vevő első éves hallgatók átismételjék a középiskolai tananyagot.

„Meggyőződésünk, hogy az oktató által megadható legnagyobb segítség az érdeklődés felkeltése. Ezt pedig leghatékonyabban úgy lehet megtenni, hogy bemutatjuk az adott tárgy szépségeit és belső logikáját. A Sokszínű Kémia platform újabb elemeinek elkészítése során nem titkolt célunk volt, hogy feladatmegoldásokon és magyarázatokon keresztül rámutassunk a kémia érdekes és izgalmas világára" – világított rá az előadók távlati céljaira is dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja.

Az Egis a Sokszínű Kémia mellett számos pályaorientációs kezdeményezésben vesz részt. Mint a természettudományok, kiemelten a kémia népszerűsítése iránt elkötelezett vállalat, az Egis több korcsoportot megszólítva – az érintettek tudásszintjéhez és életkori sajátosságaihoz igazodva – hívja föl a figyelmet arra, milyen lehetőségek rejlenek a kémiában, illetve milyen karrierlehetőségeket tartogatnak az egyes, kémiával kapcsolatos hivatások. Az egyes filmeket, kísérleteket, interaktív játékokat tartalmazó oldalon a kisgyerekek, a középiskolások, az egyetemisták, a szülők, illetve a pedagógusok is találhatnak számukra érdekes olvasni- vagy néznivalót.

Nyitókép: AdobeStock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja