SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Május 3-án tetőzhet a koronavírus-járvány - másnap érettségi

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-20
Vasárnap Orbán Viktor, ma pedig Müller Cecília beszélt arról, hogy a járvány tetőzését május 3-ra várják.
Május 3-án tetőzhet a koronavírus-járvány - másnap érettségi

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a május 3-i dátum egy régebb óta ismert időpont. Ekkortól várható, hogy a koronavírus-fertőzöttek aktuális száma nem növekszik, hanem nagyjából ugyanazon a szinten marad.

Mindez annak fényében érdemel különös figyelmet, hogy az érettségit végül az eredeti időpontban, május 4-én kezdik meg. Ez azt jelenti, hogy közel 80 ezer, eddig jobbára otthonában maradt diák indul most legalább 4-5 alkalommal útnak – sok esetben másik településre, tömegközlekedéssel – és a vizsgát több ezer, gyakran idős pedagógusnak kell felügyelnie.


Többen tiltakoznak az érettségi időpontja ellen

A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozást fogalmazott meg az érettségivel kapcsolatban. Mint írják, nem tisztázott, hogyan tudnak a vidéki tanulók biztonságosan eljutni a vizsga színhelyére, és hogyan lehet az intézményekben garantáltan betartatni a közegészségügyi előírásokat. Kíváncsiak arra is, milyen járványügyi előrejelzések alapján döntött a kormány a május 4-i időpont mellett.

A szülőket tömörítő Szülői Hang egyesület is úgy érzi, a kormány valójában cserben hagyta az érettségizőket. Mint írják, nem mindenkinek adottak a felkészülés technikai feltételei, így sokan eleve hátrányból indulnak a vizsgán. A fiatalok ráadásul most soha nem tapasztalt kettős szorításban érezhetik magukat:

„Az érettségiző tanulókat olyan morális dilemma elé is állítja a kormányzati szabályozás, amiben nehéz felelős döntést hozni: miközben pontosan érzékelik, hogy az érettségi szükséges feltétel egyéni boldogulásukhoz, a vizsgán történő részvétellel saját és közvetlen hozzátartozóik egészségét kockáztatják, ami óriási lelki teher számukra egy olyan helyzetben, ahol a társadalom a maximális teljesítményt várja el tőlük” - írják.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Bruzák Noémi/MTI

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja