SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Digitális nevelés: internet kütyük, játékok - Nyereményjáték!

Tóth Dániel [cikkei] - 2022-03-31
A digitális világ ma már mindent áthat. Kutató, majd gyakorló pszichológusként is azt láttam, hogy szinte nincs olyan család, ahol a digitális világ ne okozna valami gondot, ne lenne konfliktusforrás.
Digitális nevelés: internet kütyük, játékok - Nyereményjáték!

 

Mik a leggyakoribb problémák?

Még az általában egy generációba tartozó szülők között is gyakran konfliktus forrás a digi világ, mert apu mondjuk meccset nézne, míg anyu híradót, a férfi inkább valami háborús, szörnyes, szuperhősös alkotást, míg a nő ne adj isten valami romantikusat. Vagy az egyik fél urambocsá' beszélgetni szeretne, míg a másik csak videojátékokkal játszana. Vagy vegyük csak a klasszikus szabad-e az együtt töltött idő alatt, mondjuk vacsora asztalnál pötyögni, „mehet-e együttlét közben a tv a háttérben” kérdéskört. Csak a szülők szintjén ezernyi konfliktus forrása, és ha a családot nem találja be egy drámai hekker, troll, adathalász, internetes zaklató, stb, akkor is ott a függőség veszélye, legyen szó sorozatokról, videójátékokról, vagy másról. Gyakran keresnek meg szülők olyan kijelentésekkel, hogy „kezelhetetlen a gyerek”, nem tudják elvenni tőle a játékot, a kütyüt, semmi se érdekli, már nem tudnak vele mit kezdeni, elkezdtek leromlani a jegyei, stb. Ez az a pont, amikor már rászánják magukat, hogy szakembertől kérjenek segítséget, de ezt megelőzően is sok a fölösleges fejfájás, veszekedés, amit könnyen meg lehetne előzni. Bármerre jártam munkám során, azt láttam, hogy a technológia vájta generációs szakadéknak hála szülők és gyerekeik nem nagyon értenek szót egymással, főleg ha digi dolgokról van szó. Mennyit kütyüzhet a gyerek? Jó dolog, vagy káros-e a videojáték? Mikor kapjon saját telefont a gyerek? És még sorolhatnánk...


Tiltsam vagy engedjem?

A szülők nagy része a két véglet egyikéhez húz. Vagy tiltani próbálja foggal körömmel a kütyüzést, ami lássuk be, ha ki is tart az iskoláig, utána már nem megy sokáig. A másik csoport pedig szinte teljesen korlátlan szabadságot ad a gyermekének, arra hivatkozva, hogy ne maradjon le, vagy ne érje hátrányos megkülönböztetés az iskolában, stb. Ironikus módon a helyes megoldás valahol a kettő között van. Fontosak a keretek, de fontos az is, hogy a gyermek megismerje megértse ezt a világot, úgymond felkészítsük rá, a benne rejlő lehetőségekre és veszélyekre egyaránt. Pont úgy, mint régen a természeti népeknél megtanították a gyerekeket, hogy lehet túlélni a vadonban. Hogy lehet megkülönböztetni a táplálót a mérgező bogyótól, hogy lehet messziről csíkjáról észrevenni egy ragadozót, mit kell tenni ha megsérült, stb. Ma a digitális világ dzsungelében valami hasonlóra van szükség, a legfontosabb pedig, hogy ott ne hagyjuk magukra a gyerekeket, különben annak farkastörvényei szerint elmauglisodnak. Persze régen sokkal könnyebb volt, hiszen a bogyók, és ragadozók természete évszázadokon át nem változott. Ma pedig nem lehet a digitális világra egészséges gyereket nevelni azzal a repertoárral, amivel minket neveltek.


Mit érdemes tenni?

Az egyik legfontosabb első lépés belátni, hogy le vagyunk maradva. Időnként bizony energiát kell fordítani arra, hogy felzárkózzunk, művelődjünk a digi dolgokkal kapcsolatban. Hasonlóképpen fontos, hogy tisztában legyünk a sorozatok, social média, videojátékok világával, mint az online viselkedési etikett, vagy internetbiztonság alapelveivel, esetleg a trollkodás, sexting, fomo, lootbox, phubbing, szelfitisz jelenségeivel. Ezzel párhuzamosan hasonlóan fontos, hogy tudatosítsuk a saját digitális szokásainkat. Mivel, mennyi időt és miért töltök? És végül, de nem utolsó sorban, őszintén végiggondolni magunkban, és elbeszélgetni párunkkal és gyerekünkkel arról, hogy min kell változtatni, ezt követően pedig felállítanunk egy egészséges keretrendszert, úgymond digitális házirendet. Ez jót fog tenni közérzetünknek, egészségünknek és nem utolsó sorban rengeteg időnk is fel fog szabadulni, ahogy leszámolunk a korábbi káros szokásokkal, a céltalan netezéstől, a sorozatdömpingen át a véget nem érő veszekedésekig.


Soknak hangzik?

Általánosnak mondható, hogy ma a legtöbb szülő elveszetten áll a digi dolgokkal szemben, ahogy az is teljesen természetes, hogy a változás, változtatás nem megy egyik pillanatról a másikra, arról nem is beszélve, hogy míg magunkat megváltoztatni csak nehéz, a másik embert szinte lehetetlen. Ezért nagyon fontos a türelem. Legyünk türelmesek önmagunkkal, és ne várjuk magunktól a lehetetlent. Helyette kérjünk segítséget. Ha fáj a fogunk, nem fogjuk számkivetett Tom Hanksként egy kővel kiütni, hanem fogorvoshoz fordulunk. Ha meghibásodik a laptopunk, nem állunk neki otthon nyomtatott áramkört szerelni, hanem szervízbe visszük. A digitális világ pedig nem kevésbé összetett, sőt. Közel 15 éve barangolok ebben a rengetegben kutatva, tanulmányozva azt és mai napig újra meg újra lenyűgöz sokszínű komplexitása. Ezért kezdtem Pszichológus Pasi alkotó néven ismeretterjesztő cikkek, videók készítésébe, iskolákban, egyetemeken előadások tartásába, és végül, de nem utolsó sorban könyvírásba, hogy összeszedjem eddigi tapasztalataimat, hogy egy érthető, áttekinthető útikalauzt adjak a mai szülők kezébe ehhez a veszélyekben és csodákban gazdag világhoz.

digitális nevelés e-book

https://pszichologuspasi.hu/digitalis-neveles-konyv/

Remélem sokaknak hasznára válik majd a Digitális Nevelés: Útikalauz az internet, videójátékok és okoskütyük útvesztőjéhez című kétkötetes könyvem, ezért ebből megjelenése apropóján bármelyik neveléssel foglalkozó intézmény, óvoda-iskola vezetőségének szívesen küldök egy ajándék ebookot, csak vegyék fel velem a kapcsolatot.

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Válaszolj helyesen az alábbi egyszerű kérdésekre április 10. éjfélig és a helyes választ beküldők között kisorsolunk 3 ebook és 1 nyomtatott példányt  (1+2. kötet) a Digitális Nevelés: Útikalauz az internet, videójátékok és okoskütyük útvesztőjéhez című kétkötetes könyvből.

Sorsolás: 2022. április 11.

A nyerteseket e-mailben értesítjük.

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Nyitóképhez használt háttér: Anlomaja27 képe a Pixabay -en.

Tóth Dániel


Tóth Dániel
Digi pszichológus, digitális nevelés szakértő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/643-40-80
E-mail: tothdaniel01@gmail.com
Honlap: https://pszichologuspasi.hu/
YouTube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCIZ13RDvj3PFpeOYgM99trQ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja