SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Hogy legyen zsebpénze a nyárra – mi a helyzet diákmunka fronton?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-05-29
Sok diák dönt úgy az iskola elvégzése után, hogy diákmunkát vállal. Van, aki a szüleit szeretné segíteni, van, aki a szünidei bulikra keresne egy kis zsebpénzt, és van olyan is, aki jogosítványra gyűjt. Szerencsére már nem csak az újságpapír kihordás vagy a címerezés közül lehet választania a kamaszoknak, hanem akár egy menő multinál is gyakornokoskodhatnak a nyár folyamán. Mit érdemes figyelembe venni, mielőtt diákmunkát vállal a gyerekünk?
Hogy legyen zsebpénze a nyárra – mi a helyzet diákmunka fronton?

Legyen tisztában a jogaival!

A Munka Törvénykönyvében külön részt szentelnek a diákmunkának, így érdemes ezt átfutnia, mielőtt bármit elvállal. Első és legfontosabb dolog, hogy minimum 16 évesnek kell lennie. 15 éves diák csak akkor végezhet diákmunkát, ha éppen iskolai szünet van, de ehhez nappali képzésen kell részt vennie, általános -, szak -, vagy középiskolában. 18 év alatti diák csak a törvényes képviselője hozzájárulásával vállalhat bármilyen kereső tevékenységet. Leggyakoribb foglalkoztatási forma az iskolaszövetkezetben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tag munkavégzése, de emellett alkalmazhatják rendes munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel), egyszerűsített foglalkoztatás keretében, vagy háztartási alkalmazottként (pl. babysitter). A diák munkavégzéséről ugyanúgy adóbevallásnak kell készülnie az adott év letelte után, valamint a béréből 15% személyi jövedelemadót kell fizetnie (ezt az alkalmazó cég/vállalkozó levonja). A diákmunkához szüksége lesz fényképes igazolványra, diákigazolványra, adókártyára, TAJ-kártyára, és bankszámlaszámra. További információ az adott oldalon elérhető.

Hol keressen munkát?

Igazából ez nagyban függ attól is, hogy hol laktok. Ha kisvárosban éltek, akkor lehet a városházán, vagy a művelődési házban a faliújságra kifüggesztve találja meg az aktuális állásokat, de ha nem talál megfelelőt, akkor irány az internet. Számtalan helyről és oldalról választhat magának munkát, rengeteg diákszövetkezet áll a rendelkezésére, valamint a nagyobb álláskereső portálok is kínálnak már gyakornoki helyeket.

A Mind-diák jelenleg 450 partnerrel van kapcsolatban, így, ha őket választja, akkor valószínűleg nem lő mellé. Körülbelül 11 ezer diák veszi igénybe a szolgáltatásaikat évente, és több mint 82 ezer regisztrált felhasználójuk van. A hasonló szövetkezeteknél általában feltétel a regisztráció, feltöltheti a gyermek az önéletrajzát, kiválaszthatja, hogy milyen állásokról szeretne értesítést kapni, és a számára szimpatikus munkát bármikor meg is pályázhatja. Szerencsére már a diákmunkával is elég jól lehet keresni, fontos, hogy tisztában legyen a képességeivel és határaival, mielőtt bármit elvállal. A minimálbér január 1-től emelkedett, jelenleg bruttó 167.400 forintot lehet így keresni, ami 7.700 forintos napibért, és 963 forintos órabért jelent. A garantált bérminimum, amihez középfokú iskolai végzettség, vagy középfokú szakképzettség szükséges, az bruttó 219.000 forint, ami 10.070 forintos napibért, és 1259 forintos órabért takar. Ebből ugye még levonásra kerül a fent említett személyi jövedelemadó, ami 15%.

Hasonlóan a Mind-diák szövetkezethez, az Y generáció Iskolaszövetkezet is feltünteti, hogy az adott munka milyen kategóriába tartozik, valamint, hogy mennyit lehet vele keresni óránként. Az oldalon jelenleg 49 állásra lehet pályázni, többféle kategóriában, például lehet valaki házvezetőnő, vagy akár sportbolti eladó. A legkevesebb, amit egy diák egy óra munkával zsebre tehet a felkínált munkák közül az 963 Ft/óra, ezt a Wolt ételszállító futáraként ajánlják neki (963 Ft/ óra – 1764 Ft/ óra a hirdetésben szereplő összeg, plus ehhez még jár bónusz is, ami nem olyan rossz), a legtöbb pedig 2117 Ft/óra, amit IT fejlesztő gyakornokként kereshet.

Van egy olyan állásportál is, ami merőben más, mint a fent említett szövetkezetek. A Click For Work oldalán nem csak klasszikus állásokra jelentkezhetnek a diákok, hanem például fűnyírást, takarítást, ablaktisztítást, vagy korrepetálást is vállalhatnak. A fizetések egész széles skálán mozognak, 2 és fél óra fűnyírásért 4000 forintot kínálnak, de 2 óra ablaktisztítással akár 8000 Ft-ot is zsebre rakhatnak. A weboldalra egyszerűen feltehet bárki bármilyen munkát, ami a feltüntetett kategóriáknak megfelel. A diákoknak annyi a dolguk, hogy regisztrálnak, feltöltik a diákigazolványuk másolatát, majd jelentkeznek a kinézett állásra. Ha elvégezték, bejelölik a weboldalon, majd értékelik a munkaadójukat és magát a feladatot.

A legnagyobb magyar álláskereső, a Profession.hu oldalán jelenleg 815 db diákmunka található, azonban már az első oldalon látszik, hogy sok szövetkezet hirdet náluk. Lehet érdemesebb előbb itt körülnéznie a kamasz gyerekednek, majd utána felkeresni a valamelyik, tanulókra szakosodott céget további információkért. Itt is regisztrálni kell a jelentkezéshez, de akár önéletrajz mintát is letölthet magának a gyermek, ha eddig még nem talált volna megfelelőt az interneten.

Ha már az önéletrajznál tartunk: mit írjon bele az a diák, akinek még nincs tapasztalata?

A diákmunka kapcsán szokott előjönni az a kérdés, hogy mit írjon bele a kamasz, ha nincsen tapasztalata? Először is, írja bele, hogy milyen iskolába jár, és milyen fakultációkat választott (ez előny lehet például, ha plusz média órákat vesz a középiskolában, akkor nagyobb eséllyel veszik fel valamelyik médiumhoz, vagy újságkiadóhoz). Másodszor, tüntesse fel az erősségeit, miben jó, milyen kvalitásai vannak. Harmadszor pedig a gyerekek manapság már úgy értenek a számítógépes programokhoz, hogy a felnőttek nagyrésze már tőlük tanul. Érdemes még a jogosítványt és a beszélt nyelveket is beleírni, sok cég használja napi szinten az angolt vagy a németet, és egy társalgási szinten beszélő diák kincs lehet a számukra, ráadásul ezáltal a fizetése is magasabb lehet.

Működhet-e az iskola mellett is a diákmunka?

Egyetemisták esetén ez nem is kérdés, úgy osztják be az idejüket, ahogy nekik jó, így minden probléma nélkül vállalhatnak plusz munkát. Középiskolásoknál ilyen esetben inkább csak a hétvégi, vagy az alkalmi munka jöhet szóba, de ehhez is mindenképpen szükséges a szülő beleegyezése. Azok a fiatalok, akik már fiatalon munkát vállalnak, a későbbiek során is sokkal nagyobb felelősséggel és tisztelettel végzik majd el a rájuk kiszabott feladatokat, így érdemes ösztökélni őket arra, hogy bátran dolgozzanak. Nem kell az egész nyarukat ezzel tölteniük, de heti pár óra bőven belefér.

Indexkép: Brooke Cagle/Unsplash.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja