SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szerelem a karanténban: találkozhat-e a kamasz a párjával járvány idején?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-08
Aki volt már maga is kamasz és szerelmes, talán nem tartja megbotránkoztatónak a kérdést: hogyan döntsünk, hogy a családunk biztonságban maradjon, ugyanakkor a kamaszt se tegye lelkileg tönkre a szerelmétől való több hónapos távollét?
Szerelem a karanténban: találkozhat-e a kamasz a párjával járvány idején?

Negyedik hete élünk többé-kevésbé bezártan. Találkozásainkat minimalizáljuk, a társasági életünket videochaten éljük, és ha boltba menet ismerős jön szembe, inkább átmegyünk a túloldalra. A családok annyi időt töltenek együtt, mint korábban talán soha, és a legharmonikusabb kapcsolatban élő házaspárok is egyre többet veszekednek, vagy épp szép csendben mennek egymás idegeire.

A tizenéves pedig közben azt kívánja, bárcsak őt is kényszerűen zárná össze a karantén a szerelmével ahelyett, hogy elszakítja tőle.

A szülőnek ezt látni és elviselni egyaránt nehéz. Rossz a gyerek szenvedését figyelni úgy, hogy semmi megnyugtatót nem tud neki mondani azzal kapcsolatban, mikor lesz az egész rémálomnak vége. És mondjuk ki, nehéz elviselni magát a gyereket is, aki világfájdalmas arccal jön-megy pizsamában, nem mos hajat, és az egész problémáért a szüleit hibáztatja.

Mit lehet ilyenkor tenni?
 

A szakértő véleménye

Szakértőnket, Jánosi Valériát - párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember - kérdeztük.

"Nagyon nehéz helyzetben van az a kamasz, akit most elzártak a barátaitól és a szerelmétől, hiszen számára most a kortárscsoport a legfontosabb. Tele lehet haraggal, frusztrációval. Lehet, hogy szorong, mert attól fél, hogy elveszíti a kapcsolatait, ránehezedhet a magány, gyötörheti a szerelme iránti hiányérzet. Csupa nehéz érzelem, amit tovább „súlyosbít”, hogy azokkal a szülőkkel van összezárva, akikről épp leválna, távolodna, és akik éppen szörnyen idegesítik.

A feszültségek kezelésének karantén idején is a legjobb módja, ha beszélünk róla: nyugodtan, a megfelelő körülmények között. Vagyis nem akkor, amikor a szülő akarja, hanem amikor olyan a helyzet, hogy a kamasz éppen szóra bírható, hajlandó megosztani a gondolatait, érzéseit. Fontos eltalálni a pillanatot, amikor épp lehet vele beszélgetni, és nem zárkózik el.
Ha eljön ez a pillanat, segítsünk neki abban, hogy kifejezze az érzéseit, hiszen a nehéz érzelmek súlya, ereje már azzal csökken, ha szavakba tudjuk önteni őket. Ne kérdezzük, ne faggassuk, inkább „kínáljuk meg” azokkal az érzésekkel, amelyekről sejtjük, hogy nyomasztják.

Például: „Biztosan nagyon hiányzik most neked Pisti. Jó lenne, ha megölelhetnéd.”
Ezzel kifejezzük az együttérzésünket, és lehetőséget adunk neki arra, hogy elmondja, mi bántja. Ha beszélni kezd, csak annyi a dolgunk, hogy hümmögjünk, bólogassunk, együttérzően mormogjunk valamit. Nem kell, sőt tilos tanácsot adni, okoskodni!

Azzal segítjük őt a legjobban, ha elmondhatja, hogy mi bántja, és csak meghallgatjuk. Ha ki tudja „pakolni” a szomorúságát, megnyugszik, és közelebb is kerül a szülőjéhez, aki van annyira „jófej”, hogy meghallgatta, és nem okoskodott.

Ha nagyon lázad a kamasz a szülő és a találkozási korlátozás miatt, egy másik beszélgetésben fontos lenne megértetni vele, hogy a találkozás korlátozása most egy olyan kényszer, amit nem a szülei kényszerítenek rá, bár ők tartatják be vele. Nem tőlük indult, nem az ő akaratukat jelenti, hanem egy olyan kényszert, ami most mindannyiunkat sújt, mindenkinek nehéz, de életmentő" - tanácsolja Jánosi Valéria.


Látogatás szigorú keretek között

Sok gyakorló szülő szerint létezhetnek olyan esetek, amikor mindenkinek jobb, ha megengedik a szerelmespárnak a találkozást. Internetes fórumokon és élő beszélgetésekben is egyre többet hallani azt a véleményt, hogy ha mindkét család tagjai betartják a kijárási korlátozásokat, nem jár senki tömegközlekedéssel, nincsenek veszélyeztetett családtagok, mindent összevetve talán üdvösebb, ha nem zárják el őket teljesen egymástól. Ebben az esetben át lehet őket vinni egymáshoz autóval, és a lelkükre kötni, hogy maradjanak a lakásban vagy a kertben.

Sajnos ez abban az esetben, ha valamelyik szülő fokozottan ki van téve a fertőzésnek – például egészségügyi dolgozó -, vagy idős nagyszülővel élnek egy fedél alatt, nem működik.


Videochat

Eljött az az idő, amikor már nem nézzük rossz szemmel, hogy gyermekünk online éli a társasági életét. Ne kritizáljuk, ha egész délután nem jön ki a szobájából, hanem a telefonját nyomkodja! Számára most ez az egyetlen kapocs a külvilággal, és a szerelmével is csak ezen a módon tud érintkezni. Az öleléseket, csókokat persze ez sem tudja megadni, de abban talán segít, hogy a karantén végéig segítsen elkerülni a teljes melankóliát.

Arra azért valahogy célszerű odafigyelni, hogy ne az online tanóra helyett történjen a „randi”, de délután engedjük meg, hogy addig beszélgessen így a szerelmespár, amíg szeretne.


Erkélyjelenet

Ha közel laknak egymáshoz, romantikus megoldás lehet, ha egyikül elbiciklizik a másikhoz, és integetnek az ablakból vagy az erkélyről. Csak nehogy még nagyobb sírás legyen a vége.


Szerelmes történetek

Főleg lányoknak segíthet a helyzet feldolgozásában, ha elszakított szerelmesekről szóló könyveket olvasnak vagy filmeket néznek. Ha beleélik magukat a hős helyzetébe, azt is megtapasztalják, hogy a problémájuk elég gyakori, és nincsenek vele egyedül.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Antonio Guillem / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja