SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 tipp az érettségihez, és egy nagy segítség a felkészülésben

Családinet [cikkei] - 2017-09-27
Nem tévesztettük el a dátumot, valóban az érettségiről beszélünk. Hogy miért? Mert az egyetlen biztos "trükk" a sikeres érettségihez, ha kellő időben megkezded a felkészülést. Az e-learning matekérettségi felkészítő képzést biztosító e-Palatábla Alapítvány elmond néhány olyan tippet, amelyet az online tananyag fejlesztése során figyelembe vettek, és neked is nagy segítségedre lehet a következő hónapokban.
6 tipp az érettségihez, és egy nagy segítség a felkészülésben

Sok kicsi sokra megy!

Ez az örök érvényű igazság nem csak a pénzre érvényes, de a tanulásra is. Hiszen a legjobb, amit tehetsz egy sikeres érettségihez (no és persze bármilyen vizsgához), ha idejében elkezded a felkészülést. Miért? Egész egyszerűen így nem kell stresszelned a vizsgák előtt, és nem kell hatalmas mennyiségű tananyagot néhány nap alatt megtanulni. „A www.epalatabla.hu oldalon elérhető e-learning matekérettségi felkészítő képzés összeállítása során mi magunk is arra törekedtünk, hogy több kisebb témakörre bontsuk szét a tananyagot. Így a tanév 19 hetére osztottuk a témaköröket, majd több héten keresztül a közép- és emelt szintű érettségi szimulációjával folytatjuk a felkészítést, az utolsó 3 hét pedig már az emelt szintű szóbeli matematikaérettségi kidolgozott tételeit tartalmazza” – tájékoztatott Fauszt András, az e-Palatábla Alapítvány elnöke.
 

Készíts felkészülési tervet!

Ki ismerhetné jobban a teherbírásodat, az időbeosztásodat és a céljaidat, mint Te magad? Éppen ezért neked magadnak kell egy olyan ütemtervet – ha úgy tetszik stratégiát – készítened, ami mankóként vezet majd a következő hónapokban. Vigyázat! Murphy az érettségizőket sem kíméli, így ha abba a hibába esel, hogy az érettségiig hátralévő tanulnivalót tökéletesen egyenletesen osztod be, biztos lehetsz benne, hogy már néhány hét után közbejön valami, ami felborítja a tervedet. Minden új résznél, témánál ezért hagyj néhány tartaléknapokat arra az esetre, ha bármi – betegség, egy váratlan buli vagy heveny tanulási undor – jelentkezne. 
 

Tanulj egyedül!

Kár azzal hitegetned magadat, hogy együtt könnyebben megy a tanulás. Valójában a barátok, tanulókörök és közösségi csoportok inkább csak elterelik a figyelmedet az adott feladatról, és az eredetileg tanulásra szánt egy órából könnyen több óra is lehet, anélkül, hogy haladtál volna. Éppen ezért sokkal hasznosabb, ha a társasági programjaidat jól elkülöníted a tanulási időtől.
Ismerve a most érettségiző korosztály digitális eszközök iránti szenvedélyét, illetve tudva azt, hogy az e-learning a legmodernebb eszköze annak, hogy hatékonyan és szabadon lehessen tanulni számítógépen, mindenképpen érdemes ma már ezt a tanulási módot is beépíteni a felkészülésbe.  Mivel az igazi e-learning tananyagok egyik legfontosabb ismérve a folyamatos interakció, ami ébren tartja a tanuló érdeklődését, ezért itt minimális kockázata van annak, hogy elkalandozik a figyelem” – emelte ki Fauszt András.
 

Szerezz rutint!

Bármilyen tantárgyról is legyen szó, a típusfeladatokból, kérdésekből mindig érdemes sokat megoldani, hiszen így nem csak elmélyülnek a témakör legfontosabb ismeretei, de olyan rutint szerezhetsz a feladatok megoldásánál, amely a vizsgadrukk során hatalmas előnyt fog jelenteni. Sőt, az egyszerűbb feladatok begyakorlása a bonyolultabb példák megoldásában is nagy segítségedre lesz.
 

De hát ennek semmi értelme…

Kiben nem merült még fel a kérdés egy-egy téma vagy akár komplett tantárgy kapcsán, hogy „de hát ezt az életben nem fogom használni!”. Valóban nincs szükség trigonometriára, logaritmus függvényre vagy a gráfelméletre, ha a közértben vásárolunk. Ahhoz azonban, hogy egy-egy nehezen érthető anyagot elsajátíts, mindig érdemes elgondolkodni azon, hogy mihez kapcsolható a való életben.
Ahhoz, hogy a tanulás valóban hatékony legyen, fontos látni az adott tananyag gyakorlati alkalmazását, hasznát is. Éppen ezért a matekérettségi felkészítő képzés minden témaköre tartalmazza az elmélet és a gyakorló példák mellett azt is, hogy az adott téma, feladatok hol és hogyan jelennek meg a mindennapi életünkben. Különösen igaz ez a mai tinédzserekre, akik mereven elutasítanak mindent, aminek nem látják értelmét” – hangsúlyozta ki Fauszt András. 
 

És végül, de nem utolsó sorban a nagy kedvenc: tarts szünetet!

Mivel az agyad csak egy bizonyos ideig képes bírni a kemény munkát, hiába gubbasztasz órákat a könyv felett vagy a számítógép mellett, az nem lesz hatékony. Egyrész az iskolai órákhoz hasonlóan minden órába iktass be 10-20 perc pihenést, amikor átmozgatod magadat, eszel valami finomat, zenét hallgatsz vagy éppen a házi kedvenceddel játszol. Másrészt lőj be egy maximum időpontot, ami után már nem tanulsz. Ugye, milyen egyszerű?   

Fotó: StartupStockPhotos / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja