SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeresd jól!

Frank Orsolya [cikkei] - 2017-01-27
A szülőket csak hibáztatni szokták, képezni nem. Ezt Thomas Gordon mondta, a Gordon-módszer alapítója - és ezzel végképp feltalálta a szülőképzést. Merthogy képződni érdemes. A szülőség tanulható. Ösztöneink azt diktálják, úgy neveljünk, ahogy neveltek. Pedig ez nem mindig célravezető - nem mindig ez építi legjobban kicsinyeink személyiségét.
Szeresd jól!

Vajon mi kell ahhoz, hogy a gyermek kibontakozzon? Hogy a magból szép, egyenes gyümölcsfa nőjön, kerek, zöld koronával, amely ragyogó, gömbölyű almákat terem? Mi kell ahhoz, hogy ép személyiséget építsünk?
Azt látom, sok szülő bizonytalan, sok szülő érzi, hogy nem igazán talál utat… vagy túl sok utat talál egyszerre. Kósza, ötletszerű információfoszlányok terjednek mindenütt, egyik végletből a másikba csapnak, és nincs ott a kritérium: mitől igaz az egyik? Mitől lesz igaz a másik?

Pedig a szülőségről létezik megbízható tudás. Tudni lehet, hogyan épülnek egymásra a kisgyerek személyiségének rétegei. Tudni lehet, mi ennek a belső logikája. Tudni lehet, hogy az egyes korszakokban mi fejlődik a lelkében, az agyában, tudni lehet, hogy hogy mi a kevés és mi a sok, mi az, amit tényleg meg kell adni, mi a túlzás, mi a túlkényeztetés. Tudás van arról, hogy Neked hogyan kell viselkedned, hogy hogyan légy vele ahhoz, hogy ő a saját fejlődési energiájából, a saját lendületéből szépen ki tudjon bontakozni, ki tudja hozni, ami benne van. Tudás van arról, mit nevezhetünk egészséges személyiségnek, mi a cél.
És tudni érdemes, mert a tudás jobb, mint a bolyongás, jobb, mint a száz meg száz dilemma, amiben nem tudod, milyen elv szerint döntsél. Nem tudod, a nagyinak higgyél vagy az óvónőnek…

A Szeresd jól szülőképző program nem kész válaszokat ad a résztvevők szájába, és mégis kézzelfoghatóan segít.
Érteni és tudni: érdemes, mert eligazodsz, és tudni fogod, mit miért csinálsz, és mitől fog működni. De tudni nem elég: a tudás csak a térkép. Az úton neked kell végigmenni.
Aki betér a „Szeresd jól!” képzéseire, az megkapja a térképet és az iránytűt is... és megtanul a térkép alapján tájékozódni. De a gyermeket neked kell kézen fognod és az ösvényen végigvezetned, amíg elég nagy nem lesz ahhoz, hogy elengedd a kezét. Kézen fognod és végigvezetned biztos léptekkel, mert tudni fogod, merre van előre, tudni fogod, hogy mi a jó tempó, aminél nem kell se gyorsabban, se lassabban menni; hogy mit kell magatokkal vinni az útra…
Tudni fogod, hová tart az emberélet útja és mi kell ahhoz, hogy a kisgyerek majd biztos léptekkel, jókedvűen mehessen a maga útján. Ha elakad, könnyebben tudsz segíteni a gyermeknek, mert a kezedben lesz egy pár fontos térkép: a szeretet térképei.

A „Szeresd jól!”-t azért hívják „Szeresd jól!”-nak, mert tudom, hogy szereted őt. De az ember nagyon fejlett élőlény, elképesztően specifikus. Nagyon nem mindegy neki, melyik stádiumban mit kap tőled, hogy vagy vele és hogyan szereted. Ezért fontos, hogy „szeresd jól”.
Ehhez egy pár dolgot tisztázni kell, néhány alapelvet meg kell érteni – de érteni jó. Az „aha-élmény” nagy öröm. Jó érzés, amikor elkapod a fonalat és ráérzel a gyerek fejlődésének belső logikájára.
Annyi mindent tud ma már a tudomány a gyerekekről, a fejlődésről – ma, amikor be tudunk kukucskálni az agyba, amikor itt van a kezünkben kétezer év nevelési elmélete és a legmodernebb technikák... amikor kezd összeállni a kép!

A „Szeresd jól!” olyan elveket ad a kezedbe, amikkel megtanulsz magadnak jó válaszokat generálni. De nem csak elveket kapsz, nem főleg elméletet – konkrét lépéseket, számos tippet, trükköt, technikát, hogy ezen a kanyargós úton, a gyermeki fejlődés időnként rázós, csalóka terepén hogyan lehet a legsimábban, sérülésmentesen végigmenni. Hogy hol kell észnél lenni, hogy honnan ismered meg, hogy kanyarodik az út, hogy melyik szakasznak mi a titka.

A gyermeket jól szeretni munka, művészet, áldozat, és sokszor fájdalom is. De ha együtt beszélünk róla, hogy tőlünk, szülőktől mit követel, és végül hogyan térül meg az, ha jól szerettünk, akkor talán máris könnyebb lesz. 

Fotó: Crissy Pauley/FREEIMAGES

Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja