A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyünk, hogy a gyermek születése után ne torkoljon válásba a házasság?

Siposné Mehlhoffer Szonja - 2020-10-22
Még nem hallottam olyan gyermekes házaspárról, ahol a férj azt mondta volna, hogy túl sok a szex, a feleség pedig ne forgatta volna a szemét, ha a férje lett a téma. Charlotte, a Szex és New Yorkból, aki heti 3x szerelmeskedett a férjével pedig nem valós személy, és már egy gyermek mellett is dadusa volt...
Mit tegyünk, hogy a gyermek születése után ne torkoljon válásba a házasság?

Komolyra fordítva a szót. Nem titok, hogy a gyermeknevelés nem egy könnyű dolog. Mikor gyerekünk születik természetes, hogy nagy a boldogság és jobb esetben ez így is marad. Viszont vannak olyan élethelyzetek, amikor a kis apróságok jelenléte megnehezíti a párkapcsolati rendszert és negatív irányba fordítja azt. Ez lehet sok veszekedés, vagy éppen a kommunikáció megszűnése, egymástól való elhidegülés, megcsalás, válás.

Mit tegyünk, ha látjuk, hogy a kapcsolatunk ilyen rossz irányba halad, vagy már meg is történt a tragédia?

Akinek gyermeke van és a párjával sem rózsás éppen a helyzete, nagyjából sejtheti, hogy a legfőbb problémák ilyenkor a kialvatlanság, az egymás közötti silány kommunikáció, a magas elvárások magunkkal és párunkkal szemben, valamint előfordulhat bármilyen mentális egészségügyi probléma is.

Ha szeretjük a párunkat és energiát fektetünk abba, hogy megmentsük és javítsuk a kapcsolatot, akkor a következő tippeket tudom ajánlani:

1. Gondoljunk vissza

Emlékezzünk arra, hogy a legelején miért is szerettünk bele abba az emberbe, akivel együtt vagyunk most. Miért akartunk tőle gyermeket és mik azok a pozítív tulajdonságok, de akár szerethető hibák is, amiért ő életünk szerelme, gyermekeink anyja/apja.

2. Tudatosan figyeljünk oda egymásra

Kedveskedjünk odafigyeléssel és türelemmel egymásnak. A gyermekes családoknál egy Anyukának például többet jelent egy együttérző simogatás a férjétől mint egy ékszer. Egy Apának pedig sokat jelenthet, hogy elmehet a barátokkal egy sörre egy-egy este.

3. Írjuk le a problémákat és beszéljük meg

Ezt egy barátnőmtől hallottam egyszer és nagyon jó módszernek tartom. Egy papírra leírták azt, hogy mi az amit szeretnének, hogy a partnerük javítson vagy változtasson magán, vagy a viselkedésén. Egy pohár bor mellett leültek és megosztották ezt egymással. Azóta folyamatosan, lépésről lépésre odafigyelnek magukra és próbálnak változtatni.

4. Kérjünk segítséget vagy fogadjunk baby sittert

Fontos, hogy szánjunk időt a kapcsolatra. Ha van nagyi vagy papa, akkor kérjük meg őket, hogy hetente vagy akárcsak havonta egyszer jöjjenek át és fektessék le a gyerekeket, amíg ti elmentek egyet sétálni vagy beültök egy vacsira egy étterembe. De csinálhattok akármit, lényeg, hogy gyerek ne legyen a közelben. Ha nincs segítség és anyagilag is belefér, hívjatok egy babysittert.

5. Randi est otthon

Abban az esetben, ha anyagilag nem fér bele a babysitter és segítség sincsen, tudatosan szúrjunk ki egy napot a héten, amikor a gyerekeket Apa korán lefekteti és addig Anya elkészít egy finom, de gyors vacsorát. Vagy éppen fordítva. Ajánlom, hogy mindketten öltözzetek fel szépen, smink Anyának, egy ing Apának. Én a férjemmel évekig ezt csináltam babysitter és segítség híjján. Kedd esténként „randi est” volt. Jelentem még együtt vagyunk. :) 

6. Legyen betervezve a szex

Tudom nem hangzik túl romantikusan, de nem egy rossz módszer arra, hogy a fizikai kontaktus és a házasság egyik legfontosabb élvezeti eleme, a szex ne maradjon el. Nagyon kevés óra van egy nap és annál több a tennivalónk. A spontán szex, habár jó, ha van, nem mindig történik meg - és ezt valljuk be a férfiak jobban hiányolják, mint a nők. Ha meg akarjuk tartani a partnerünk és nem akarjuk, hogy másfelé kandikáljon, muszáj erre is időt szánni és, ha kell, beírni a naptárba.

7. Párterápia

A párterápia habár egy költségesebb megoldás, de nagyon hatékony. Egy erre szakosodott pszichológus észreveheti és leállíthatja a negatív szokásokat, jellemzőit a párkapcsolatnak. Megtanulhatunk hatékony kommunikációs eszközöket, kapcsolati stratégiákat és gyorsan fejlesztheti a párkapcsolatunkat. Sokan úgy gondolják, hogy ciki párterápiára járni, de szerintem abszolút dicséretre méltó és hatalmas bátorságra vall, ha valaki szembe mer nézni a problémáival.

A felsorolt tippekből én úgy gondolom, ha valaki csak egyet is megpróbál már hatalmas lépést tett meg afelé, hogy javítson a kapcsolatán. Kisgyermek mellett még erre is időt szánni nagy feladat, de megéri. Boldog gyermeket csak boldog szülő nevelhet.

 

 

Kép: Stephanie Pratt képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja