A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A te párkapcsolatodra is negatívan hatott a Koronavírus okozta bezártság?

Siposné Mehlhoffer Szonja - 2020-10-22
A koronavírus alatti korlátozások és bezártság egy egyedi szociális kísérlet volt az egész világ számára és hatással volt, és van a mai napig kapcsolatainkra. Vannak a szerencsések, akiknek szorosabbá sikerült varázsolni a kapcsolataikat, míg másoknak komoly problémákkal kellett szembe nézniük.
A te párkapcsolatodra is negatívan hatott a Koronavírus okozta bezártság?

Bevallom őszintén, rám is nagy hatással volt az egéz szituáció hiszen két 6 év alatti gyermekemmel, az anyósommal és az apósommal lettem hirtelen összezárva.  A frissen indított vállalkozásom fenntartása, a gyerekek ellátása, szórakoztatása és az anyós-após párosnak való megfelelési kényszer nagy stresszt okozott.  Azóta már 5 hónap eltelt, de valahogy még mindig hatással van rám és befolyásolta a kapcsolatomat is a férjem szüleivel. Ugyanígy érezhetnek sokan azon szülők, házaspárok, párok, akiket nem feltétlenül kovácsolt össze jobban az állandó együttlét.

Sok cikkben lehet olvasni pszichológusok, válóperes ügyvédek kijelentéseit, melyek szerint a hozzájuk forduló párok száma megnőtt a korlátozások alatt és után is.

Ha a kapcsolatunk negatív irányba fordult ezalatt a pár hónap alatt és még most is úgy érezzük, hogy nem jó, ne higgyük azt, hogy a dolog menthetetlen. Gondoljuk végig mennyi stressz alatt voltunk az elmúlt időszakban és, hogy mi és a családtagjaink is miken mentünk keresztül. Ne hozzunk most hirtelen, életre szóló döntéseket.

Sebezhetőség, stressz és alkalmazkodás párkapcsolati modellje

Kicsit tudományosabban megmagyarázva, hogy mi is történhet velünk illetve párunk és köztünk,  had mutassam be  a sebezhetőség, stressz és alkalmazkodás párkapcsolati modelljét.  A modell szerint a fenti három faktor az, ami a legnagyobb mértékben befolyásol egy párkapcsolatot.

Sebezhetőség: Ide tartozik minden olyan faktor, ami megnehezíti számunkra, hogy fenntartsunk egy hosszú és kielégítő párkapcsolatot. Ez lehet mentális egészségügyi probléma, régi kapcsolatból visszamaradt negatív érzések, tapasztalatok, önkritika és még hasonló tényezők. 

Stressz: Minden olyan külső körülmény, ami önhibánkon kívüli, a kapcsolatot kívülről támadja és ami miatt az nem tud kibontakozni. Ilyenek lehetnek anyagi nehézségek, munkahelyi problémák, családtagokkal fennálló negatív élethelyzetek.

Alkalmazkodás: Azt a képességet tükrözi, mely által a párok adaptálni tudnak egy trükkös, új élethelyzethez. Ilyen képesség például a humorérzék, az építő jellegű kommunikáció egy konfliktus kezelésénél vagy a problémamegoldó képesség.

Szerintem egyértelmű, hogy a sebezhetőség és a stressz egy kapcsolatra negatívan hatnak és olyan formában jelenhetnek meg, mint a kritika és érzéketlenség. Másrészről az alkalmazkodás kiüti a két negatív elemet és csökkenti a kapcsolat tönkremenetélének az esélyét. 

Valljuk be, a stresszből és a sebezhetőségből mindig bőven jut egy párkapcsolatban, de az elmúlt időszakban többet kaptunk ebből mindannyian és nem mindenki alkalmas arra, hogy egy ilyen nehéz szituációt humorral vagy rendkívül magas megoldóképességgel tudjon megoldani.

Azt ajánlanám mindenkinek, aki hasonló érzésekkel küzd, hogy adjon időt magának és párjának. Ne hozzunk hirtelen döntéseket. Engedjük, hogy a korlátozások által okozott ködre rásüssön a nap és eltűnjön. Fogadjuk el, hogy a COVID-19 hirtelen érkezett, amire nem lehetett felkészülni és a helyrerázódás egy hosszas folyamat. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk megoldani a problémát, akkor forduljunk bátran  párkapcsolati tanácsadóhoz.

 

Kép: StockSnap képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja