SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sportolás előnyei kamaszkorban

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-07-18
Ha tizenéves gyermeket nevelsz, valószínűleg nem ismeretlenek előtted a sportolással járó dolgok, mivel ideig-óráig szinte minden gyerek kipróbálja. A látványos előnyöket - jobb jegyeket a suliban, egészségesebb életmódot és önbizalmat - már inkább azok ismerik, akiknek versenyszerűen sportolnak a gyermekeik. Pedig a mozgás mindenkinek fontos, tinédzserkorban kifejezetten hasznos.
A sportolás előnyei kamaszkorban

Milyen sportot válasszunk?

A sportokkal való kapcsolat többnyire az általános iskolában kezdődik, bár néha egészen az óvodáig lecsúszik a választás ideje. A csemete belekóstol egy-két sporttevékenységbe, esetleg megtetszik neki az egyik, de az is lehet, hogy minden héten mást akar. Ilyenkor még nem szabad erőltetni, kiforrja magát a választás, mely két dologból tevődik össze: egyrészt, hogy milyen sport tetszik a gyereknek, másrészt, hogy melyikben bizonyul tehetségesnek.

Általánosan az a szokás, hogy a fiúkat terelgetik a több állóképességet, erőt igénylő sportok felé. Ilyenek a küzdősportok, labdajátékok. A lányokat inkább a fürgeséget, koncentrációt kívánó mozgásformák irányába vezetik, mint például szinkronúszás, atlétika.
A választásnál a kicsi személyiségét is érdemes figyelembe venni, kisiskolás korban már meglátszik, hogy ki csapatjátékos és ki magányos típus, vagy, hogy ki mennyire tűri a kudarcot.

Persze nem kell ragaszkodni a nemi sztereotípiákhoz, ha a lurkó arra vágyik – jégtáncos férfiakról és súlylökő nőkről is tudunk. Támogassuk a gyereket választásában. Engedjük több sportot kipróbálni, de azért jó néhány edzésre küldjük el, mielőtt döntene arról, hogy az adott tevékenység tetszik neki, vagy sem.  


Miért jó a sport a gyereknek?

A sportolás a nyilvánvalón túl is tartogat előnyöket. A mozgás egészséges, és az orvosi értelemben vett egészség mellett a testfelépítést is pozitívan befolyásolja. Segít, hogy a lányod csinos és szexis, a fiad sportos és fess felnőtté váljon. Az ő korosztályuk nagyon sokat ad a külsejére, ezért az edzettség segít nekik érvényesülni, s az osztályban jobb pozícióba kerülni.

Megfigyelhető, hogy akik sportolnak, jobban tanulnak, mert a felelősségtudatuk, kitartásuk erősebb, mint nem sportoló társaiké. A verseny és csapatsportok űzésével vezetői képességek és kooperatív készségek alakulhatnak ki.

Később a munkahelyen is előnyt kovácsolhatnak a közös sportból és még abból is, ha az edző néha legorombítja őket – felnőttként nem lesz megdöbbentő, ha a főnöke kritikával illeti. A csapatszerepek elfogadása, a sportszerűség, az önfegyelem és a csalódás tűrése mind olyan kompetenciák, melyek nélkül nem fog tudni hatékonyan és elégedetten dolgozni. 
Egy amerikai könyv, mely a sportoló szülőkhöz szól /Dan Doyle: A Sportoló Szülők Enciklopédiája/, kiemel egy felmérési eredményt, mely szerint az 500 legsikeresebb amerikai szakemberből 435 versenyszerűen sportolt fiatal korában.

A mozgás endorfint termel – ez az az örömhormon, mely az alkohol és a drog hatására is termelődik – ezért kisebb az esélye a káros szenvedélyeknek a sportolók körében.
Nagyon pozitív lelki mellékhatásai vannak a rendszeres mozgásnak, megnövekedett önbizalom, egészségesebb énkép társul hozzá. A sikeres sportolók, legyenek fiúk, vagy lányok, nagy népszerűségnek örvendenek és magabiztosabbak. Mivel személyiségüket tekintve kiegyensúlyozottak, kisebb az esélye annak, hogy rossz partnert választanak, s mivel energiáikat elvezetik, egyel kevesebb dolog készteti őket a túl korai szexuális életre. A sikerélmények is hozzájárulnak a jobb életminőséghez.


Mivel jár, ha sportol a kamasz?

Akinek sportoló gyermeke van, tudja, másképp alakulnak a délutánok, hétvégék, mint a többi családban. A hétvégi kirándulás, fűnyírás, mozi vagy lustálkodás helyett a sportoló-mamik korán kelnek. Kínosan ügyelnek arra, hogy mindenki meleg reggelit fogyasszon, persze csak miután időben felkeltek a srácok. Ezek az anyukák betéve ismerik a különböző ételhordó táskákat, kulacs-függesztőket, sporttáskákat és hátizsákokat, ráadásul azt is tudják, hogy mindezen profi felszerelésekből melyik gyereké melyik. Korán reggel megtöltik ezeket az eszközöket finom és egészséges szendvicsekkel, energiaszeletekkel, teával, multivitaminos italokkal, más szóval a bajnokok uzsonnájával. A családi autó rendszerint az ilyen családokban nagy, egyterű vagy kombi – csak abban fér el a rengeteg sporteszköz és felszerelés.
S ha sikerül a családi logisztikát megszervezni, már indul is a járat edzésre, meccsre, edzőtáborba, kit hova kell szállítani.

Mindez komoly szervezést és tűrőképességet igényel, a sportoló gyerekek szülei mégis azt mondják, megéri, és nem csinálnák másképpen. Bátorítsd hát te is sportra a gyermeked, hisz ezáltal olyan lépéselőnyhöz juthat, mely minden területen elkíséri egy életen át.

A te gyereked sportol valamit?

Kép: o.did / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja