SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A biztonságos közlekedés szabályai: ezt tanítsd meg a gyereknek! - Tanácsok korosztályok szerint

Faragóné Kovács Patrícia [cikkei] - 2017-10-30
Feltehetően sokan hallottatok a fiatal lány szomorú esetéről, akit a napokban ütött el a HÉV Kistarcsán. A szerelvény több tíz méteren át sodorta magával a szerencsétlenül járt lányt, akit súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Egyes lapértesülések szerint annyira roncsolódott a lába, hogy felmerül az amputáció lehetősége is.
A biztonságos közlekedés szabályai: ezt tanítsd meg a gyereknek! - Tanácsok korosztályok szerint

A lány fülében fülhallgató volt. Többen próbáltak jelezni neki: integettek, kiabáltak, de hiába. Csak ment tovább. Zenét hallgatott...

Nem ez az első hasonló eset. Korábban Mátyásföldön gázolt el egy fiatal lányt a HÉV, aki szintén fülhallgatóval a fülében lépett a sínekre. Ó sajnos nem élte túl…

A szomorú történet kapcsán sokunkban jogosan merül fel a kérdés: miként óvhatnánk meg az ilyen jellegű, egyébként elkerülhető balesetektől kisebb-nagyobb gyermekeinket? Összegyűjtöttünk néhány praktikus információt a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban. Érdemes megszívlelni őket.


A biztonságos közlekedés szabályai

Nyilván másként kell kezelni egy óvodás vagy kisiskolás gyermek felkészítését a forgalmas utakon történő közlekedésre, mint egy kamaszét. Óvodáskorú, vagy még ennél is kisebb csemetét nevelő szülők számára hasznos lehet, ha a következőket megbeszéli a kicsivel, mielőtt utcára indulnak:

  1. Ha anya/apa azt mondja, most meg kell állni a kismotorral, akkor bizony, irgum-burgum, azonnal meg kell! Nem viccből mondjuk. Különben könnyen lehet belőle ütközés egy nagyobb járművel. És – sajnos – a motor marad alul…
  2. Mindig fogjuk meg anya/apa/nagyi kezét, amikor forgalmas úttest mellett közlekedünk! Így biztonságosabb, és persze jobb érzés is.
  3. Sosem szabad lelépni a járdáról felnőtt nélkül, hiába láttuk meg a másik oldalon Zsuzsikát, az ovis csoportból.
  4. Csakis az arra kijelölt – egy kedves, csíkos afrikai állatról elnevezett – gyalogátkelőhelyen szabad átmenni a másik oldalra, és csakis akkor, ha zöld a lámpa.
  5. Mindig a járdaszegélytől legalább egy lépéssel beljebb kell megállni!
  6. Meg kell várni, míg mindkét oldalról megállnak a járművek!
  7. Mindkét irányba körül kell nézni: balra-jobbra-balra!
  8. Mindig egyenes vonalban kell átkelni a zebrán, és sosem szabad futni, nehogy megbotoljunk!

Természetesen tudatosan is fejleszthetjük a kicsik azon képességeit, melyek szükségesek és hasznosak lehetnek a közlekedés során. Így pl.:

  • mozgásképességeit (koordináció, gyorsaság, egyensúly, térérzékelés, szem- és láb koordinációja, gyors reagálás az ingerekre)
  • kognitív (megismerési) képességeit (hallás, látás, észlelés, figyelem, helyzetfelismerés, hangforrás felismerése)
  • kommunikációs képességét (egymáshoz való alkalmazkodás, önző, agresszív magatartás elkerülése)

Minden esetben fontos tényező a jó példa, a megerősítés – így pl. a biztató tekintet vagy éppen tiltó mozdulat.

Akinél már kisiskolás korú gyermek is van a családban, annak természetesen kicsit kibővítve kell a csemetével megbeszélnie a biztonságos közlekedés fontos szabályait, hiszen ők – adott esetben – már elég nagyok ahhoz, hogy önállóan közlekedjenek. Tudatosítsuk a gyerkőcben a következőket:

  1. Mindig időben induljon iskolába, mert a rohanás figyelmetlenséget szül.
  2. Mindig óvatosan, figyelmesen kell közlekedni, és csakis az arra kijelölt helyen, vagy gyalogátkelőhelyen szabad csak átkelni az úttesten. És csakis akkor, ha zöld a lámpa!
  3. Villogó jelzésnél már ne lépjen le a járdáról, de ha menet közben vált a lámpa, akkor viszont szedje a virgácsait.
  4. Fontos, hogy álló jármű mögül sose lépjen le az úttestre, mert beláthatatlan az útszakasz.
  5. Ha esetleg kerékpárral közlekedik, ne feledkezzen el az első illetve a hátsó világításról, a kerékpár megfelelő felszereléséről, és a kanyarodás előtt ne mulassza el a körültekintést. A kezével mindig jelezze a kanyarodási szándékát!
  6. Tömegközlekedési járműveken való utazáskor mindig kapaszkodjon, a balesetek megelőzése érdekében! Ne tolakodjon, ne rohanjon! És persze illik átadnia a helyét az idős embereknek és a kismamáknak. :)
  7. Mindig jusson eszébe, hogy a közút és környéke nem játszótér!

Sajnos a kamaszok, de még a fiatal felnőttek sem mindig figyelnek oda kellően, amikor forgalomban közlekednek. Ábrándoznak, zenét hallgatnak… Mindez – mint ezt a sajnálatos eset is mutatja – akár végzetes balesetekhez is vezethet. Tehát nagyfiaink és nagylányaink időnként kaotikus elméjében sem árt néhány dolgot tisztába tenni:

  1. Attól, hogy valaki nagyra nőtt, az autó még ugyanúgy erősebb nála.
  2. Ha hermetikusan be van dugaszolva a füle gumibevonatú, kitűnően hangszigetelő fülhallgatóval, amelyen át ráadásul elég erős frekvencián üvölt a tuctuc, akkor egész biztos, hogy nem érzékeli a külvilágból érkező zajokat. Így a villamos „csilingelését”, az autók dudálását, a troli berregését, vagy éppen a figyelmeztető kiabálást. És ha már csak a mentő hangját hallja meg, az sajnos késő.
  3. Ha szerelmes, akkor is próbáljon meg a járdán közlekedni, és ne fölötte 5 centivel lebegni. Vagyis fokozottan próbáljon koncentrálni a külső impulzusokra.
  4. A gyalogátkelőhelynél felejtse el a menősködést. Attól, hogy a piros jelzésen átrohan, nem biztos, hogy fel fognak nézni rá a haverok. Sőt, sokkal inkább ő néz majd fel – a mentőorvosra.

Bármilyen korú és nemű gyermeket nevelünk, mindig az a lényeg, hogy a megfelelő szinten és hangnemben próbáljuk meg tudatosítani benne, mi az, amire egy adott helyzetben oda kell figyelnie. Játékos formában, viccesen is lehet komoly témát kezelni. S akkor talán még a kamasz gyermekünk pókerarcára is sikerül némi kis mosolyt csalnunk, és jobban visszaemlékszik majd arra, amit próbáltunk vele megértetni.

És ami a legfontosabb: mindig éreztessük vele, hogy HAZAVÁRJUK!

Fotó: coombesy / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja