SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Agyrém a neten: újabb szörny rémisztgeti a gyerekeket már Magyarországon is

Faragó Tamás [cikkei] - 2018-08-14
A Kék bálna után egy újabb elmebeteg szabadította rá önmagát az internetre: Momo. Sajnos ezúttal is a gyerekek vannak a célkeresztben.
Agyrém a neten: újabb szörny rémisztgeti a gyerekeket már Magyarországon is

A WhatsApp nevű csevegőn (és más források szerint pedig a Facebookon és a YouTube-on is) terjedő madárlábú, ijesztően nagy pupillájú, torz vigyorú lény a Kék bálnához hasonlóan különféle feladatokat ad a kiszemelteknek: vannak köztük veszélytelennek tűnőek, mint például az, hogy ébren kell lenni a hajnali órákban, de akadnak olyan követelések is, amelyek öncsonkításra, öngyilkosságra utasítanak.

Az első üzenet általában ez: "Szia, Momo vagyok, három éve meghaltam, elütött egy autó. Ha nem akarod, hogy ma éjfélkor ott álljak a szobádban, az ágyad mellett, és nézzem, ahogy alszol, akkor küldd tovább ezt a levelet tovább 15 ismerősödnek. Nem hiszel nekem?"

Momo - aki azt állítja, mindent tud arról, akinek üzeneteket küld - bizonyítékot is kér a feladatokról, amiket ha a kiszemelt gyerek nem teljesít, Momo fenyegető tartalmú üzenetekkel próbálja kényszeríteni, mint például ez: "Angelina azt hitte, hogy csak viccelek, és senkinek nem küldte tovább a levelet. Aztán éjszaka zajt hallott a szobája sarkában, meg akarta nézni, hogy mi az, és az a valami ráugrott, Angelinát pedig reggel holtan találták az ágyában."

Más üzenetekben amputációval fenyegeti a gyerekeket, mert az üzenetét nem küldték tovább annyi ismerősnek, amennyit ő feltételként szabott.

Már Magyarországra is eljutott a jelenség: egy fiatal lány az RTL Klubnak írt levelében számolt be arról, hogy a Momo nevű profil olyan fényképeket küldött neki, ahol kést tart mások torkához, vagy amiken holttestek láthatóak.


 

Mit lehet tenni?

Míg mi, felnőttek egy ilyenre legfeljebb csak legyintenénk, addig ez az olyan gyerekekben, akik alapból szorongó természetűek, komoly félelmet okozhat, sőt: a hírek szerint Argentínában egy 12 éves lány a horrorfigura utasítására akasztotta fel magát.

A kulcsszavak a megelőzés és az odafigyelés - valamint a felvilágosítás az internet lehetőségei mellett a veszélyeiről is. Szűrőprogramokat is ajánlott használni, valamint figyelni a gyerek internetes tevékenységét.

A Momo-jelenség, mint manipuláló (és vélhetően adathalász) profil, a tizenévesek kíváncsiságát, és élénk fantaziáját használja ki; egy alsós gyerek egy ilyen lényt valóságosnak észlel, és ennek megfelelően fél is tőle. Amiből mi, szülők, észrevehetjük, hogy valami gond van, az az, hogy rosszul alszik a gyerek, rémálmai vannak, valami nyomasztja, ennek következményeképpen romlik a teljesítménye az iskolában, megváltozik a viselkedése, az addig nyílt és barátságos gyerek visszahúzódó lesz.
Szerencsére az ilyen jelenségek hamar lecsengenek, de nem szabad alábecsülni a jelentőségét - addig pedig figyelni kell és reménykedni, hogy hamar kézre kerítik a kitalálóját.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja