SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen volt gyereknek lenni 2016-ban? Hiánypótló Gyermekjogi jelentés készült a gyerekek hazai helyzetéről

Családinet [cikkei] - 2017-04-25
Súlyos bántalmazási ügyek, gyermekszegénység, gyermekprostitúció, kockás inges tiltakozás - csak néhány kiemelt példa a 2016-os év legmeghatározóbb, gyerekeket érintő ügyeiből, melyeket a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi jelentése nem hagy feledni. Az első ízben megjelenő Gyermekjogi jelentés a hazai gyermekjogi ügyeket veszi számba annak érdekében, hogy növelje a gyermekjogok iránti érzékenységet, és elősegítse a Magyarországon élő gyerekek jogaival és legjobb érdekével kapcsolatos ismeretek terjedését.
Milyen volt gyereknek lenni 2016-ban? Hiánypótló Gyermekjogi jelentés készült a gyerekek hazai helyzetéről

Gondoltad volna, hogy 2016-ban több mint 300 lány került rendőrségi fogdába gyermekprostitúció miatt? Tudtad, hogy tavaly több gyerekkel szemben indult eljárás határzár tiltott átlépése miatt, mint kábítószer-birtoklásért? Emlékszel még rá, hogy milyen súlyos gyermekbántalmazás-ügyek történtek 2016-ban Dömsödön, Bicskén, Gyöngyösön vagy Cegléden? Vagy, hogy miről is szólt a kockás inges tiltakozás? Ha nem, akkor az első ízben megjelenő Gyermekjogi jelentés neked szól.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2016. március 31-én publikálta a 2016. év gyermekjogi szempontból legmeghatározóbb eseményeit bemutató, hiánypótló Gyermekjogi jelentését. Minden, amiről a hírek szóltak, ami fontos, meghatározó és vitaindító volt tavaly a gyerekekkel kapcsolatban, az bekerült az áttekintésbe.  A jogszabály-változások, a kormányzati és civil akciók mellett a dokumentum a médiatudósításokat is számba veszi annak érdekében, hogy teljesebb képet adhasson a társadalmat 2016-ban foglalkoztató legfontosabb gyermekjogi kérdésekről.

Ne merüljenek feledésbe a viták, a problémák, de az elért eredmények se! Ez volt az alapvető célunk a jelentéssel. Mert amíg évről évre egyik botránytól haladunk a másikig, és minden vitát újra elölről kezdünk, addig nem fog változni semmi” – mondta Németh Barbara, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi projektvezetője.

A jelentés alapkérdése: „Milyen volt gyereknek lenni Magyarországon 2016-ban?” Erre próbál választ adni az anyag, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon kevés gyermekjogi ügyben volt egyetértés a társadalomban, a szakmában vagy a politikai döntéshozók között 2016-ban.
 

Számok és tények 2016-ból:
 

  • Közel 4500 gyereknek nem volt érvényes lakcíme.
  • 8,5%-kal csökkent a nélkülöző gyerekek száma.
  • A gyerekek 23,4 %-a súlyosan nélkülözött.
  • Több mint 400 házi gyermekorvos hiányzott a rendszerből.
  • Több mint 15 ezer gyerek vált erőszakos cselekmény áldozatává.
  • Havonta átlagosan 1100–1200 fiatalkorú dolgozott közmunkásként.
  • 2,5%-kal csökkent a fiatalkorú elkövetők száma.
  • Mintegy 24 ezer gyerek élt nevelőszülőknél és gyermekotthonokban.
  • 300 lány kapott elzárás büntetést prostitúció miatt.
  • 1220 kísérő nélküli kiskorú nyújtott be menedékkérelmet.
  • Csak minden 3. súlyosan halmozottan fogyatékos gyerek fért hozzá fejlesztő neveléshez, oktatáshoz.
  • 5774 10–19 éves lány szült.
  • 4233 lány döntött a terhesség-megszakítás mellett.
  • A kisiskolások negyede, a 11–15 éveseknek ötöde volt túlsúlyos.

A jelentéshez készült videó:

Lapozz bele a jelentésbe!
A Gyermekjogi jelentés és vezetői összefoglalója letölthető ITT.

Fotó: Erik Araujo/FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja