SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Növényeink szülőszemmel, avagy mitől gyerekbarát egy kert?

Gelányi Anikó [cikkei] - 2011-03-08
Megyeri Szabolcs kertészmérnök tanácsaival abban segít nekünk, hogy a lakásunk, kertünk növényeit a legkisebb családtagokkal együtt biztonságban élvezhessük.
Növényeink szülőszemmel, avagy mitől gyerekbarát egy kert?

Amikor a gyermek világra jön, egyúttal egy új szülő is megszületik vele. S mindannyiukra számos megismernivaló, megtapasztalni való vár: a gyermek először, míg szülei most újra felfedezik a világot. Így döbbennek rá az anyukák-apukák arra, hogy mennyi veszélyes dolgot használtak addigi életük során, tudatosság nélkül. Hisz nem elég, hogy a kisbaba körüli dolgokat is el kell sajátítani, de ráadásul a régi szokások egy részén is változtatni kell: fontos szempont lesz a babakocsi súlya, mérete, a lépcsők-aluljárók száma a tömegközlekedésnél és a bevásárlásnál, a gyermek napi rendje az ügyintézésénél…S ha végre a feladatokat sikeresen teljesítve és időben hazaértek, akkor sem lankadhat a figyelmük, hiszen talán még otthon sincsenek biztonságban. Az addig teljesen barátságosnak és jószándékúnak tűnő, legfeljebb olykor a porfogó képességük miatt kritizált növényekről is kiderülhet, hogy csak az alkalmat lesik, mikor támadhatnak rá a teljesen gyanútlan, ám de felettébb kiváncsi pár évesre….

 
Megyeri SzabolcsMegyeri Szabolcs kertészmérnök tanácsaival abban segít nekünk, hogy az ilyen veszélyhelyzeteket elkerüljük s a lakásunk, kertünk növényeit a legkisebb családtagokkal együtt biztonságban élvezhessük.
 
Melyek azok a növények és kertkialakítások amelyek veszélyt jelentenek a gyerekek életére, testi épségére?
 
Haladjunk bentről, a lakásból kifele! Először kezdem a legalapvetőbb óvintézkedéssel: távolítsunk el a gyermek által elérhető helyekről minden olyan növényt, amely felborulhat. Tipikus példa, hogy csodálatos, derékig érő vázát állítanak a szoba egyik díszeként a padlóra, de abban csak félig van föld, alatta víz van. Ha kiürül a víz, akkor alul üres marad, így fölül lesz a váza súlypontja, aminek következtében a gyerek fel tudja dönteni.  Ha ráborul a váza, akkor akár maradandó sérülést is szerezhet így. Arra is vigyáznunk kell továbbá, hogy a granulátumokat ne érhesse el a pici, aki esetleg kedvet kaphat megkóstolni azt.
 
A benti növények közül elsőként pozsgásokat és kaktuszokat emelném ki. Ezeknél a tüskék, kis párnatüskék jelentik a legfőbb veszélyt. Például az opuntia nevű kaktusz, amely főleg kinti kaktusz, de vannak bentiek is, rendkívül veszélyes ebből a szempontból. A párnatüske úgy bele tud menni a gyerek ujjába, hogy alig lehet kiszedni belőle, ráadásul a kicsi megijed, elkezd sírni, önkéntelenül az arcához kap és így a tüskéket átviszi a szeméhez, ami különösen fájdalmas. Egy-két további példa: a diffenbach nevű szörnyen unalmas növény -buzogányvirágként is ismerős lehet -, amely szintén mérgező. Személy szerint ráadásul esztétikusnak sem tartom, így már csak ezért sem ajánlom. Nem tudom, megfigyelte-e, de a legtöbb patikában 1960-ban beállítottak néhány példányt belőlük, s azok azóta vígan elvannak ott. Hálás növény tehát, mert kisigényű, de gyermekes családoknak nem ajánlom, mert mérgező. Ugyanez elmondható a mikulásvirágról is, illetve a fikuszokról.  Ha hozzáér a kicsi, akkor kiütései lehetnek tőle. A diffenbach-hoz hasonló kvalitásokkal bír a pompás kutyatej nevű pozsgás növény is, amely tehát szintén mérgező. Inkább kevesebb és igényesebb növényeket érdemes tartani. Célszerű gondosan összeválogatni a megfelelő növényeket, a veszélyes módon elhelyezetteket pedig át kell ültetni. Biztos sokaknak ismerős az a kép, hogy a növényeknek kialakítanak a egy külön dobozt, amibe beültetik őket és akkor el vannak zárva, de ugyanakkor mégis jól mutatnak a lakásnak külön erre a célra kialakított sarkában.
 
S ha már így végeztünk a lakás növényeinek gyerekbaráttá-tételével, akkor sétáljunk ki a kertbe. Ott mire kell figyelni?
 
Anyuka a nappali-konyha tengelyben mozog egész nap. A gyerek pedig a homokozóban, illetve a kertben játszik egész délelőtt. S bár a ház tervezésénél tekintettel voltak arra, hogy a közösen használt helyiségek – konyha, nappali - ablakai a kertre nézzenek, azonban a kert kialakításánál már kevésbé voltak előrelátóak. Így például sokan a konyhaablak, szobaablak elé ültetnek fenyőfát, s amíg az kicsi, nincs is baj, de amikor egy-két év alatt megnő, akkor eltakarja a kilátást, s az anyuka már nem lát rá a gyerekre. Triviális dolog, mégsem gondol rá mindenki.
 
Sőt, sokan éppen azért ültetnek fát az ablakok elé, hogy a nyári melegben árnyékot vetve a házra, hűsebb legyen bent.
 
Pontosan. S az árnyék valóban nagyon fontos máshol is. A homokozók, játszós részek elhelyezésénél is tekintettel kell ezért lenni arra, hogy tizenegytől háromig fa takarja őket. A fát azonban ne az ablak és a homokozó közé ültessük, hanem oldalt, ahonnan úgy árnyékolja le azt, hogy közben nem zárja el a kilátást a szülők elől.
 
Lehet, hogy most megdöbbentő információt fogok közölni, mert erről ritkán szólnak a híradások, de évente legalább egy gyerek belefullad a kerti tóba.  Nem is feltétlenül azért, mert nem tud úszni, hanem azon egyszerű okból, hogy nem tud kimászni a vízből. A fólia széle ugyanis bealgásodik és nem tud kimászni a parta. Előbb-utóbb pedig elfárad az eredménytelen próbálkozásban és már nem tudja magát a víz felszíne fölött tartani. Ha beleesik a kisgyermek a tóba és az anyuka nincs ott, mert mondjuk csönget a postás és kiszalad, akkor könnyen tragédia történhet. Ügyfeleimnek ezért szoktam azt tanácsolni, hogy ameddig kisgyerek van a családban, akkor vagy le kell ráccsal fedni a tavat és be kell futtatni vagy le kell mondani a tóról.
 
Gondolom, ellenvetés nélkül meg szokták fogadni ezt a javaslatot. De térjünk vissza kicsit a fákhoz, azokhoz a bizonyos árnyékot adó fákhoz. Milyen fajtákat tanácsos ültetni családosok kertjébe?
 
A gyümölcsfa úgy él a gondolatainkban, hogy a cseresznyefa húsz méter magas és kell hívni segítséget a gyümölcs leszedéséhez, annyi termése van.….Ma már azonban van törpe gyümölcsfa, ami azt jelenti, hogy három-négy légköbméterben elfér az egész fa. Általában a cseresznyét szoktam elsőként felhozni példaként, mivel azzal nincs sok gond. Tehát mondjuk a várandósság alatt elültetik a fát, s mire a gyerek már elég nagy lesz a fára mászáshoz, addigra a cseresznyefa alkalmas is lesz arra, hogy felmásszon rá. Egyéb fafajtákat is lehet természetesen választan, csak figyelni kell arra, hogy a puhafákat kerüljük. Ezeket nem érdemes ültetni. Például például az ecetfának ismert, valójában bálványfa nevű fa,amely gyorsan nő, ezért sok helyen viszonylag gyakori. Viszont ez a gyorsan növő képessége hátrányos következménnyel is jár: nagyon könnyen is törik, hiszen érthetően nem is lehet erős az ága. Ilyen jellemzőkkel bír még az egy időben amolyan divatfa-státusz élvező nyárfa és a nyírfa, valamint a fűzfa, szilvafa is. Ezeknek az ágai nem olyan strapatűrőek, vagyis hamar letörhetnek a gyermek súlya alatt.
 
S ha már a leesésnél tartunk, akkor az is fontos, hogy mire esik a gyerek. Mulcs vagy füves, puha ágyás kerüljön a fa alá. Semmiképp ne válasszunk rózsát, vagy más olyan növényt, amiben felnyársalhatja magát a kicsi. Rengeteg évelő, taposástűrő növény alkalmas ilyen esést tompító célokra, így például a molyhos madárhúr vagy a floxok. Ezek virágoznak és egyébként is szépek, mutatósak, de ha a gyerek beletapos, ráesik, akkor neki sem lesz semmi baja.
 
Egy kertben azonban nem csak a fára mászás kapcsán történhetnek balesetek, hanem a gyermekek azon törekvéséből is, hogy megkóstoljanak mindent, ami új, ami színes, ami ehetőnek tűnik vagy legalábbis érdemesnek a megkóstolásra…
 
Az egynyáriak közül büdöske, ricinus mérgező. Budapesten nem annyira ismert, de vidéken elterjedt virág, mivel könnyen elhullatja a magját, gyorsan szaporodik. Az örökzöldek közül a tiszafa szintén mérgező. Az állatok ösztönösen tudják, melyik mérgező, de a gyerek könnyen elcsábulhat, mivel nem ismeri fel az ártalmas növényeket.
 
Lehet, hogy buta kérdés, de teljesen laikusként mégis felteszem: van olyan egyértelmű, általános jellemző, amely minden mérgező növényre igaz?
 
Jellemzően a tejnedves növények mérgezők. Úgy is mondhatjuk, hogy egy tejnedves növény nagyobb valószínűséggel az, mint nem. A gyógynövények is ebbe a csoportba tartoznak természetesen. Azonban mint sokmindenben, itt is fontos a mennyiség: kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg. Ezért jobb, ha a gyermek egyáltalán nem kóstolja meg ezeket.
 
Akkor a legegyszerűbb megoldás, eltávolítani a kertből minden mérgező növényt…
 
Igen, ez a legkevésbé kockázatos lépés. De megoldás lehet az is, ha - természetesen ez már bizonyos életkort és érettséget feltételez - a gyermekkel megismertetjük azokat a növényeket, amelyeket nem szabad megérinteni, illetve általánosságban megtanítjuk arra, hogy ne rágcsálja, nyalogassa, érintse meg gondolkodás nélkül az összes növényt. Járható út lehet az is, ha kerítéssel zárjuk el a veszélyes növényeket.  Kutyáknál szoktak lézeres érzékelőt alkalmazni, ami esetleg szintén alkalmazható kisgyerekes családoknál is. Csipogással jelzi, ha a kicsi betéved a tiltott részre. Például ez jó megoldás lehet akkor, ha nem akarok megválnia az egyébként szép és nagy értékű tiszafasövényemtől, de azért a gyerekemet sem akarom veszélynek kitenni. A kontroll a fontos, semmint valaminek az írmagját is kiiírtani csak azért, mert az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. Ha ugyanis ennyire a végletekben gondolkodunk, akkor a végén már semmi nem lesz a kertben, mert mindenről ki fogjuk tudni mutatni, hogy valamilyen veszélyt rejt a csemeténkre.
A kerttel kapcsolatban egyébként az a fő alapelvem, hogy akkor tudom igazán élvezni, ha ki tudok menni mezítláb. Ezzel kapcsolatban hasznos lehet azt tudni, hogy az olyan olcsó, kistüskés és kis tűlevelű tömegcserjék, mint a borbolya, tűztövis gondozása különösen kellemetlen hatással járhat: ha sövényvágóval formázod, akkor a kis tüskéi lehullanak a fűbe, s ott hevernek évigkig, mivel sokáig nem rohadnak el. S ezzel ellehetetlenítik azt, hogy a kertben mezítláb lehessen sétálni.
 
Térjünk vissza kicsit még a mérgező növényekre, hiszen a gyermekek számára talán nem is a növények levele, szára tűnhet a legvonzóbbnak, hanem a különböző színű és formájú bogyók.
 
Igen, a gyerekek imádják ezeket a bogyókat. A tűztövis-bogyó például a rózsafélék családjába tartozik, s úgy néz ki mint egy alma, csak sokkal kisebb. Még a borsószemnél is kisebb. Rendkívül foglalkoztathatja a gyermekek fantáziáját a külseje…
Vagy mondok egy másik példát: a tiszafa piros magköpenye nem mérgező, de a magja igen. A rigó, mint ahogy az állatok kapcsán általánosságban korábban már említettem, ösztönösen felismeri a veszélyt, így kiköpi a magot, míg a gyerek az egészet egyben nyeli le.
 
Ma már ugyan nem divat kertben fűszernövényeket termeszteni, de ha valaki mégis foglalkozna vele, akkor egyértelmű, hogy családosok esetében az erős paprikát kerülni kell. A mentával is óvatosan kell bánni.
 
A fűszernövényeknél még ritkábban találkozom fővárosi kertekben zöldségekkel, de azért a gyerekbarát kertek kapcsán muszáj felhívni a figyelmet arra, hogy egyes zöldségek szintén veszélyforrást jelenthetnek csemetéink számára. Például a burgonya meg a paradicsom felülről majdnem ugyanúgy néz ki, de a krumpli termése mérgező. Nem mindegy tehát, hogy melyikből eszik a gyerek.
 
Lassan fél órája beszélgetünk, s még talán a téma felét sem bontottuk ki. Úgy érzékelem ebből is, hogy a gyermek egy különösen fontos szempont a kerttervezésnél.
 
Pontosan. Talán túl érzelemmentesnek, hidegnek tűnik ez a megfogalmazás, de a munkámban a gyermek valóban egy szempont a sok közül.
 
Van még esetleg olyan tanácsa, javaslata, amelyet fontosan tart elmondani?
 
A gyerekbarát-kert számomra azt is jelenti, hogy a gyermeknek legyen kötődése a kerthez, a növényekhez. S hogy ezt elérjük, nem kell nagy dolgokat tennünk, s főleg, nem kell sok pénzt áldozni rá. Futóbab,szamóca, cseresznye, tulipánhagyma, kövirózsa már pár száz, illetve néhány ezer forintért beszerezhető. Ezek olyan növények, amiket együtt ültethetünk a gyerekkel. A közös kertészkedéssel pedig visszarántjuk a gyerket a mai világ pörgéséből, a fogyasztói társadalomból. Hiszen egyébként mit lát a kicsi külvilágból? Az interneten bármit elérhet néhány másodperc, perc alatt…vagy elmegy a Mekibe és két percen belül megkapja az ennivalót, nem kell várnia semmire, minden azonnal kell és ott is van. Ezzel szemben a növényekkel való foglalkozás egy lassú, nyugodt folyamat. Szeptemberben elülteti és tavaszra kibújik a földből. S addig lehet ápolgatni, gondozni vagy egyszerűen csak lesni, figyelni, ahogy nő.Az idő normális folyamatába vezethetjük be a gyereket. Kiváló neveléssegítő eszköz, s nem kerül szinte semmibe. Csak időbe, s egy kis odafigyelésbe.
Az olyan bolondbiztos növények, mint a tulipán, biztos kinő…a tarkabab is biztos megmarad. Bolondbiztosnak egyébként azokat a növényeket hívom, amelyek kisigényűek. Akinek nincs ideje, türelme, lehetősége komolyabb növénygondozási feladatokat vállalni, annak különösen ajánlom ezeket a növényeket. Ilyen kisigényű fajta például az anyósnyelv, amelyet ha beteszek egy hétre a szekrénybe, akkor is megmarad.
 
Félek megkérdezni, honnan ered az elnevezés: anyósnyelv…
 
A szívóssága miatt s még azért kapta ezt a nevet, mert nyelvre emlékeztet a levele… Az önöntözős cserepes növények is praktikusak még, szinte önellátóak.
De viszatérve a közös ültetés örömére: sok hely sem kell hozzá. Elég az erkély vagy akár egy tejfölösdoboz is megfelel. S ha nem is lesz a gyermekből később kertész, de mindenképpen maradandó élményt adunk neki.
 
Hasonló élmények vezették Önt is erre a pályára?
 
Vannak természetesen ilyen emlékeim, de inkább azt emelném ki, amit nekem a kert jelent. Azt, hogy egyedül vagy, de nem vagy magányos. S én is így egyedül, magam fedeztem fel a kertet, a kerttel járó örömöket. Kívánom, hogy minden gyereknek legyen ilyen saját felfedezése.
 
A 2011. februári cikkíró versenyre beküldött írás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja