SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így alakíthatunk ki szinte teljesen gondozásmentes kertet!

Családinet [cikkei] - 2022-06-15
Akinek kertje van, annak szükségszerűen feladatai is lesznek, mivel minden élő növénynek szüksége van több-kevesebb gondozásra. Nem kell azonban elkeseredni, van megoldás azok számára is, akik kevés ápolás mellett is tetszetős kertet szeretnének magukénak tudni! Léteznek ugyanis olyan trükkök és praktikák, amelyekkel olyan kert alakítható ki, ami nagyon kevés ápolási feladatot kíván, így a kertésznek csak ritkán kell foglalkoznia birtokával.
Így alakíthatunk ki szinte teljesen gondozásmentes kertet!

Részesítsük előnyben az őshonos növényfajokat

A növények ápolása során az öntözés az egyik leggyakoribb feladat, az alacsony gondozási igényű kertek egyik fő sarokpontja a vízigény (ezáltal az öntözési gyakoriság) csökkentése. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha olyan növényfajokat telepítünk, amelyek kevés vízzel is beérik.

A legjobbak a honos növények, melyek az adott tájegységen már régóta jelen vannak a természetben is, így alkalmazkodtak a lokális klímához, vagyis jobbára a természetes csapadékkal is beérik. A honos növények ráadásul nem tájidegenek, vagyis illeszkednek a környező erdők, mezők látványába. A honos növények mellett beválnak a mediterrán vagy a kifejezetten szárazságtűrő fajok is, érdemes ezeket előnyben részesíteni.

(ős)honos növényerk a kertben

Öntözési trükkök

Sokat segíthet a csepegtető öntözés alkalmazása, mely nem csak a vízzel jelent spórolást, de folyamatos vízellátást is jelent. A rendszer házilag is elkészíthető az alábbi cikkben szereplő útmutató alapján! Még egyszerűbb módszer a helyes időzítés, ugyanis a tavasztól az őszig tartó időszakban a kora reggel vagy esti öntözés sokkal hatékonyabb, hiszen ilyenkor a párolgási veszteség is csekélyebb.

Telepítsünk metszést nem igénylő növényeket

A metszés a növény méretétől függően akár nagyobb lélegzetű munka is lehet, ráadásul sok esetben a szakszerűség érdekében némi tanulást, gyakorlást is igényel. A megoldás, ha célzottan metszést nem igénylő növényeket válogatunk! Részesítsük előnyben a nyíratlan sövény típusokat, mellőzzük a gyümölcsfákat, válasszunk determinált növekedésű (gömb, oszlopos koronájú) cserjéket, tujaféléket.

Ültessünk talajtakaró növényeket

talajtakaró növények a kertben

Minden kertben a gyepfelület adja a legtöbb feladatot, hiszen tavasztól őszig öntözni, rendszeresen nyírni, tápanyagozni kell a pázsitot, a telet követően pedig gyakran van szükség felülvetésre, pótlásra. A gyep ugyanakkor részben kiváltható talajtakaró cserjék segítségével, ezek olyan alacsony, 20-40 cm magas fajok, amelyek dekoratív módon fedik be a talajt, megakadályozzák a gyomosodást, és egységes, zöld látványt biztosítanak.

Mulcsolás

Mulcsnak a különféle talajtakaró anyagokat hívjuk, melyek számos előnnyel rendelkeznek. Mulcsanyagként szóba jöhet a fenyőkéreg, a fakéreg zúzalék, a zúzott kő vagy folyami kavics, de használható a faforgács vagy a szalma is, utóbbiak inkább a veteményesekben. A mulcs lassítja a talaj párolgását, ezáltal kevesebb víz vagy öntözés is elegendő lesz, emellett megakadályozza a gyomosodást is.

Képek forrása: freepik.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja