SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az én kertem, az én álmom... 2. rész

Tóth Ádám [cikkei] - 2014-04-07
Esztétika és funkcionalitás, mint kettős szempont a kerti térburkolat megválasztásakor.
Az én kertem, az én álmom... 2. rész

Tóth Ádám kertépítővel, Kertguruval beszélgettünk, és segítségével cikkünkben összegyűjtöttünk az Olvasó számára minden hasznos és érdekes tudnivalót a kerti térburkolat egyszerű és praktikus vagy letisztult és nagyvonalú kialakításáról, szem előtt tartva a használhatóságot valamint az ízléses kivitelezést.

Többet ésszel, mint pénzzel: térburkolás és funkcionalitás, avagy mihez mi ajánlott leginkább

A legtöbb térburkoló anyag megfelelő járdák, medence szegélyek, tipegők, felhajtók kialakítására. Minden típus rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, így a kerttervezés része hogy, a funkcióhoz leginkább megfelelő típust válasszuk. Medencékhez leginkább ajánlott a gumi tégla térburkolat, ami UV álló így ellenáll a napfény káros sugarainak; újrahasznosított autógumi őrleményből készül, így környezetbarát.

Kertguru tipp: Abban az esetben, ha gyermekeink játszóterét álmodtunk meg kertünkben, elsősorban a biztonságot nyújtó, ütéscsillapító gumiburkolat mellett ajánlott dönteni.

Bár költséges, ugyanakkor annál tartósabb megoldás lehet a WPC (fa- műanyag kompozitból készülő) teraszburkolat. mely farost és műanyag keveréke, nem korhad, nem szálkásodik, a rovaroknak is ellenáll, és csúszásmentes. Fa térburkolatként borovi és vörösfenyő valamint a kemény fafajták is alkalmasak, de nagyon fontos minden esetben a nedvesség elleni előkezelés, illetve a folyamatos karbantartás. A fa utánzatú térburkolatok szintén természetes hangulatot biztosítanak, rendkívül praktikusak és kellemes látványt nyújtanak például egy rusztikus kertben. A terméskő burkolólapok időállók. A mészkő, homokkő, a palakő és gránitlapokat egyaránt felhasználják alapanyagként.

Szilárd burkolat növényekkel - Növények ültetése a burkoló- lapok közé igen vonzó látványt nyújt, a hatás azonban akkor a legjobb, ha csupán egyetlen növényfajt alkalmazunk. Ez egyébként csak nagy lapokkal burkolt felületen lehetséges. A kőlapok és a növények kombinációja a burkolt felület használhatóságát korlátozza, ezért a növények számára nyitott hézagok helyét gondosan meg kell terveznünk, ha a burkolat hatását fokozni és nem rombolni kívánjuk.

Kertguru tipp: Kisebb méretű térkövek tökéletes díszei lehetnek egy viszonylag nagy térnek, kis kertekben azonban zsúfolt érzetet adhatnak.

Álomkert? Az egységes összkép a lényeg: térburkolás és stílus

A köveknek lelke van: képesek kifejezni egy- egy stílust, miközben megfelelnek az esztétika és funkcionalitás követelményeinek is.  Önmagukban vagy egy raklapra felhalmozva azonban sosem érvényesülnek úgy, mint végleges környezetükben. Rusztikus kertekben kellemes látványt nyújt a terméskövek és folyami kavicsok alkotta páros. Ezzel szemben a minimál stílus megköveteli a térburkolat egyszerűségét is, nagy méretű, egyszínű járólapokkal érdemes tervezni. Kertünk romantikus természetét viszont inkább fa vagy fahatású térburkolatokkal hangsúlyozhatjuk, amihez csodásan illenek a szinten fából készült kerti bútorok, indák és más futó növények.

Különböző burkolóanyagok társítása

A különböző burkolóanyagok sikerült társítása és a nyugtalanító összevisszaság közötti határ igen szűk. Amennyiben maradt valahonnan néhány burkolólapunk (pl. beton- vagy terméskőlapok), kockakövünk, esetleg kavicsunk, úgy tudjuk jól felhasználni, ha mindegyik anyagból a lehető legnagyobb felületet alakítjuk ki, és úgy kapcsoljuk egymáshoz, hogy minél kevésbé éles átmenetek adódjanak közöttük.

Annak eldöntése, hogy milyen anyagokat társítsunk egymással, többnyire az áraktól függ. Csak egy szemléltető példa: egy nagyobb felület kizárólag klinkertéglából nagyon drága, viszont ha csupán klinkertéglahálót tervezünk, melynek közeit betonlapokkal vagy kaviccsal töltjük ki, a burkolat jóval olcsóbban kivitelezhető.

A színkombinációkkal legyünk nagyon óvatosak! A túl tarka keverék kellemetlen vetélytárs a növények vagy egyes építészeti elemek számára. Sok gyári burkolóanyag színe durván elüt a lombok színétől.

Kreatív Kertguru tippek:

1. Kerti sakktábla - Ha viszonylag nagyobb terület áll rendelkezésünkre, és a látványba is kellemesen beleilleszthető, akkor két különböző színű térkő felhasználásával kerti sakktáblánk is lehet.


2. Betonlapok kavicsban - Hatszögletű gyári betonelemeket durva kavicsba elhelyezve szintén impozáns lehet. A lapok rézsútos szélei megakadályozzák, hogy könnyen törjenek.


3. Fa kavicsban - A kavicságyba rakott fatörzsszeletek „lépőkövekként”, tipegőként is szolgálhatnak. Télen az ilyen fafelületeket drótkefével kell ápolni, hogy ne csússzanak .


4. Talpfák és kavics - Öreg vasúti talpfákat sugarasan, szorosan egymás mellé ívben elhelyezve, a közöket pedig nagy szemű kaviccsal kitöltve nagyon elegáns hatást tud kelteni. Ha mindezt inkább hézagosan, a kerti út vonalát finoman, lazán követve tesszük, már nem lesz annyira „feszes”, mesterséges az összkép: végtelenül természetesnek és harmonikusnak érezzük. A hézagokba szórt kavicsok télen csökkentik a csúszásveszélyt.


A cikk első része: Az én kertem, az én álmom... 1. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja