SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így lehet gyerekjáték a kertészkedés

Családinet [cikkei] - 2024-01-08
 [X]

Lassan vége a télnek, és újra több időt tölthetünk a szabadban. A tavaszi teraszrendezés és kertészkedés kiváló lehetőség arra, hogy bevonjuk a gyerekeket az otthoni tevékenységekbe, amelyek nemcsak szórakoztatóak, de segítenek nekik kapcsolatot teremteni a természettel és fejleszteni a kreativitásukat is. Kertészkedés közben megismerhetik a növényeket, és megtanulhatják, hogyan kell gondozni őket.
Így lehet gyerekjáték a kertészkedés

A terasz felkészítése a tavaszra

Kezdhetjük a munkálatokat azzal, hogy a teraszt felkészítjük a tavaszra. A gyerekeket bevonhatjuk a takarításba, például egy kis seprűvel letisztíthatják a padlót, amíg mi a pergola szerkezetét ellenőrizzük. Ha eddig nem volt semmilyen árnyékolónk, akkor a meleg nyarakra felkészülve érdemes lehet már most elgondolkodni rajta: a pergola terasz fedésre kiváló opció. Attól függően, hogy mekkora terület áll rendelkezésre, egy kis gyerekkuckót is kialakíthatunk a teraszon, és ennek tervezésébe és megvalósításába őket is bevonhatjuk.

pergola terasz

Lassan ültetjük az első növényeket

A tavaszi kertészkedés nemcsak egy szórakoztató tevékenység, hanem egy remek alkalom arra is, hogy a gyerekek megismerjék a növények növekedését, és megtanulják, hogyan élhetnek fenntarthatóbb módon. De hogyan vonjuk be őket a kertészkedésbe, és hogyan tartsuk fenn az érdeklődésüket?

  • Vegyük be őket a tervezésbe és a döntéshozatalba. Hagyjuk, hogy a gyerekek válasszák ki, milyen növényeket szeretnének ültetni, és hol. Mutassuk meg nekik a különböző magokat, palántákat, virágokat, és beszélgessünk arról, milyen gondozást igényelnek, és milyen hasznuk lehet. Adjunk nekik saját kis kertészeti eszközöket, amiket könnyen kezelhetnek, és biztosítsunk nekik egy saját kis kertet, vagy egy cserepet, ahol a saját növényeiket gondozhatják.
  • Tegyük szórakoztatóvá a kertészkedést. A kertészkedés nem kell, hogy unalmas vagy fárasztó legyen. Engedjük, hogy piszkálják a földet, készítsenek sártortákat, locsolják a növényeket. Énekeljünk, beszélgessünk, vagy játsszunk együtt a kertben, vessünk be néhány játékot, mint például labdát, ugrálókötelet, vagy buborékfújót.
  • Tanítsuk meg nekik a kertészkedés alapjait. A gyerekek sokat tanulhatnak a növényekről, az élőlényekről, a környezetről, és a természetes folyamatokról a kertben. Magyarázzuk el nekik, hogyan nőnek a növények, milyen szerepük van a méheknek, a rovaroknak, a madaraknak, és a gombáknak, hogyan készíthetünk komposztot, és hogyan takarékoskodhatunk a vízzel. Használjunk egyszerű kísérleteket, játékokat, vagy könyveket, hogy érdekesebbé tegyük a tanulást.

A tavaszi kertészkedés egy csodálatos módja annak, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez, és megtanulják, hogyan gondoskodhatnak a kis növényeikről.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja