SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek - 2. rész

Tóth Ádám [cikkei] - 2014-04-14
Kreatív ötletek, tippek egy Kertgurutól.
Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám, a Kertguru kertépítőjének segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.
Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek - 2. rész

Grillezni, szalonnát sütni jóóó!

Amennyiben grillező- vagy szalonnasütő sarkot tervezünk, szilárd burkolatú felületről is gondoskodjunk. Jóllehet számos gördíthető eszközt kínálnak, a kényelmes munkavégzést lehetővé tevő, tárolóval rendelkező, téglából épített grillsütő megjelenésében is sokkal szebb, továbbá stabilabb és biztonságosabb is.

Kertguru Tipp: Kerti grillező kialakításánál célszerű a vizet is elvezetni, így sokkal gyorsabban elmoshatóak az edények főzés közben. Használat után mindig rakodjunk el, legfőképpen a késeket, nyársakat tegyük el szem elől.

Részesítsük előnyben a természetes anyagokat!

Fontos szempont a kertünkben alkalmazott eszközök, játékok, bútorok illetve kiegészítők anyaga. A fából készült rekreációs terek nem csupán jobban illeszkednek kertünkhöz, de időállóak, nem okoznak allergiás reakciót, és nem utolsó sorban kezelésük is jóval egyszerűbb. Cserépválasztáskor is preferáljuk inkább a fából készült változatokat, a törékeny kaspókat pedig csak olyan helyre helyezzük, ahol a gyerkőcök nem tehetnek kárt bennük focizás vagy kidobó játék közben.

Kertguru Tipp: A fa kaspókat rendszeresen kezeljük le, mert a gyakori öntözéstől csökken az élettartamuk.

Növények a gyermekbarát kertben

Kerti virágok, növények - Igyekezzünk a kertben minél kevesebb, gyerekekre veszélyt jelentő növényt ültetni. Többnyire a szobanövények mérgezőbbek, mint kerti társaik, ugyanakkor a kerti virágok között is van nem egy veszélyes. A leander például nem csupán akkor mérgező, ha megeszik, hanem ha csak letépik egy levelét, ágát vagy virágját, mert olyan nedvet bocsát ki, mely mérgező hatású. Tehát semmiképp ne tartsunk leandert kisgyermek mellett. Vannak rendkívül mérgező kerti virágok, növények is, ezekről inkább mondjunk le, amíg kicsik a gyerekek, idővel úgyis meg kell újítani a kertet, így lesz rá alkalmunk, hogy pótoljuk az addig mellőzött fajtákat. Ha bizonytalanok vagyunk vásárláskor, inkább kérdezzünk rá az eladótól.

Kertguru Tipp: A régi, korhadt ágú fákat vágjuk ki. Tartsuk tisztán és rendben a kertet, a szerszámokat mindig zárjuk el a gyermekektől. A kerti csapokat akár kerítéssel is körbevehetjük.

Cserjék, bokrok - Tüskés, szúrós cserjéket, bokrokat sem szerencsés választani, ám ha mégis, elkülönítve ültessük őket, így a gyerekek maguktól elkerülik. A gyomok között is vannak szúrósak, ezzel is lehet egy gyereknek rossz napot csinálni, persze nem kell mindentől óvni a gyerekeket, a nagyobbacska lurkóknak elég, ha megtanítjuk, a csalán csíphet, a rózsabokor megszúrhat. Mindemellett viszont lényeges szempont, hogy mivel sajnos egyre többen lesznek már gyerekkorban allergiások, a nagy pollentermelő növényeket mindenképp távolítsuk el a gyerekek mellől.

Kiemelten fontos, hogy a gyerekek ne szedhessenek mérgező bogyókat, és ne egyék meg egy babazsúr keretében. Azt azonban már kevesen tudják, hogy mely bogyók és általában mely növények mérgezők. Mérgező bogyójú növény a legtöbb díszcserje, csak néhányat említve a berkenye, a fagyal, a tiszafa, a tuja, vagy a kecskerágó. Mérgező növények továbbá a borostyán, a vadszőlő, a hó- illetve a gyöngyvirág, a mák, a kutyatej valamint a gyűszűvirág.

Kertguru Tipp: A legtöbb kertben fellelhető dísznövény a tűztövis. Nem csak a bogyói mérgezőek, de nagyon szúrós cserje, jobb, ha nem ültetünk olyan kertbe, ahol gyerekek játszanak.

Nézzünk utána és lehetőleg mellőzzük tehát a mérgező növényeket! Ha már megtörtént a „baleset”, mérgezés esetén itassunk a gyerekkel vizet, hogy a méreg felhíguljon, súlyos esetben azonnal hívjunk mentőt.

Mérgező növények
I. Enyhén
mérgező
Mely része   II. Enyhén
mérgező
Mely része
Havasszépe (Rhododendron) levél, virág   Medvetalp (Heracleum) minden része
Dudafürt (Colutea) levél, mag   Hegyi babér (Kalmia) levél
Puszpáng (Buxus) levél   Berkenye (Sorbus) bogyó
Szellőrózsa (Anemone) minden része   Ecetfa (Rhus typhina) levél, termés
Borostyán (Hedera) levél, bogyó   Tűzbab (Phaseolus flavus) nyers hüvely a maggal
Borsófa (Caragana arborescens) levél, termés   Mahónia (Mahonia) bogyó
Tűztövis (Pyracantha) bogyó   Cserszömörce (Cotynus coggygria) minden része
Zanót (Cytisus) minden része   Borsos varjúháj (Sedum acre) minden része
Rekettye (Genista) minden része   Vadgesztenye (Aesculus) termés
Lilaakác (Wisteria) termés, fa   Labdarózsa (Viburnum X carlcephalum) bogyó, levél, kéreg
Boglárka (Ranunculus) minden része   Hóbogyó (Symphoricarpos) bogyó
Vörösgyűrű som (Comus sanguinea) bogyó   Fürtös bodza (Sambucus racemosa) bogyó
Lonc (Lonicera) bogyó   Gyalogbodza (Sambucus ebulus) bogyó
Alkörmös (Phytolacca) termés   Közönséges boróka (Juniperus communis) tobozbogyó
Babérmeggy (Laurocerasus) levél, mag   Iszalag (Clematis) minden része
Díszpipacs (Papaver orientale) minden része   Vadszőlő (Parthenocissus) bogyó, levél
Csillagfürt (Lupinus) termés   Madárbirs (Cotoneaster) bogyó
Csucsor (Solanum) termés      
Pünkösdirózsa (Paeonia) levél, termés      
Fagyal (Ligustrum) bogyó, levél, kéreg      
Akác (Robinia) kéreg, mag      
Salamonpecsét (Polygonatum) minden része      
Erdei pajzsika (Dryopteris) minden része      
         
III. Erősen mérgező Mely része   IV. Halálosan mérgező Mely része
Kökörcsin (Pulsatilla) minden része   Ördögcérna (Lycium barbarum) minden része
Tőzegrozmaring (Andromeda) levél, virág   Kontyvirág (Arum) bogyó, virág, gyökér
Életfa (Thuja) levélcsúcs, toboz   Fekete hunyor (Helleborus niger) minden része
Kecskerágó (Euoriymus) termés   Boroszlán (Daphne) minden része, különösen a bogyó
Nehézszagú boróka (Juniperus sabina) minden része   Sisakvirág (Aconitum) minden része
Mák (Papaver somniferum) minden része   Gyűszűvirág (Digitalis) minden része
Magyal (Ilex) bogyó   Kikerics (Colchicum) minden része
Kutyatej (Euphorbia) tejnedv   Aranyeső (Laburnum) termés
Tiszafa (Taxus baccata) minden része, a piros magköpenyt kivéve   Gyöngyvirág (Convallaria) minden része
      Leander (Nerium oleander) minden része
      Ricinus (Ricinus) termés
      Angyaltrombita (Datura) minden része

Végül íme néhány tipp, hogy mit ültethetünk. Részesítsük előnyben az ehető növényeket: ültessünk gyümölcsfákat, szőlő- és bogyós oltványokat, fűszernövényeket. Saját termesztésű, vitamindús és finom csemegékkel kínálhatjuk a gyermekeket. Ha ügyesen kombinálunk, kora tavasztól késő őszig friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra. Gondozzuk velük együtt a konyhakertet, vonjuk be őket is a zöldségek ápolásába, a gyümölcsök szüretelésébe.

Kertguru tipp: A nagyobbacska gyermekeknek már kialakíthatunk részükre egy saját „kertet” is - egy nagyobb láda vagy cserép is megteszi. A szülőktől kapott kertészkedési jó tanácsok után végezzék a munkát önállóan, adjunk nekik - nem veszélyes - kerti szerszámokat. Érdekes program lehet egy fotóalbum készítése a kezdetektől.

Ha tudatosan kerüljük az egészségre kiemelten veszélyes dísznövényeket, valamint a komolyabb sérüléseket okozókat, akkor ezen kívül csak a környezeti adottságok, és persze ízlésünk a meghatározó a gyermekbarát kert megtervezésekor és kialakításakor.

Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek - 1. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja