SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mese a barátságos sárkányvölgyről

- 2017-10-31
Kedves mese az empátiáról, megértésről, elfogadásról -egy kreatív óvó néni tollából.
Mese a barátságos sárkányvölgyről

Mese a barátságos sárkányvölgyről

Hol volt, hol nem volt egy égig érő hegy, melynek lábánál egy sűrű fenyőerdővel borított névtelen völgyben, csörgedező kis patak húzódott meg, és kedves hangjával a völgyből magához csalogatta a szomjas állatokat. Minden állat a saját kis területén élt, ki a levegőben, a földön vagy a föld alatt, és csak a magához hasonló állatokkal barátkozott, hiszen csak velük értett szó. Az őzike, de még a nagy medve sem értette, hogy az egyik róka mit vonyít a másiknak. A színes madarak pedig magasabb ágakra szálltak, ha vadkanhorkangatást hallottak. Mégis volt egy hely, ahol nap, mint nap találkoztak az állatok, a csilingelve csörgedező kis pataknál. Itt aztán a különböző állathangok összekeveredtek és a patak hangjával egybeolvadtak. A patak oltotta az állatok szomját, és egymás iránti félelmeit, de aztán gyorsan visszatért mindenki oda ahonnan jött. Egymás mellett éltek a völgy állatai, de nem tudtak egymásról semmit, mert nem értették egymás nyelvét.

Történt egyszer, hogy a Nap fényét valami eltakarta a völgylakók elöl. Az állatok ijedten futkároztak, kérdezgették egymást, hogy mi történt, de mivel nem értették egymást, hosszú időbe tellett mire a legkisebb hangyáig is eljutott a híre annak a sárkánynak, aki messzi földről jött és az ő hegycsúcsukra telepedett. Az éltető napsugarak nélkül az állatok elkezdtek fázni és mindenki bebújt a házába. Telt múlt az idő, de a nap csak nem akart előbújni, mert a sárkány nem mozdult a hegyről. Az állatok pedig egyre éhesebbek és nyugtalanabbak lettek, mert a sötétben nem mertek kimenni az erdőbe ennivalót keresgélni. Egy nap aztán már nem bírták tovább és kimerészkedtek a patakhoz inni. Az állatok éppen egyszerre érkezett a kedvenc helyükre és a patakcsörgedezés összemosta az állatok hangját egyetlen kérdéssé:- Hogyan szabadulhatnánk meg a hegycsúcson ülő sárkánytól?

A szellő megsúgta nekik a választ:- Küldjetek követet a sárkányhoz, aki kérje meg őt, hogy egy másik sziklára telepedjen.

De kit küldjünk? Ki ért szót egy sárkánnyal? - sehogy sem tudták eldönteni, mindenféle állat menni akart. Végül úgy határoztak, hogy minden állatfaj képviselteti magát, és a kis hangya vezetésével elindultak az égig érő hegyre. Mikor felértek a hegycsúcsra, a tízfejű sárkány éppen aludt, így egészen közel merészkedtek hozzá, sőt a picike hangya rámászott a sárkány egyik fejére és megcsiklandozta az orrát. A sárkány lustán kinyitotta a szemét, a kis hangya meg azonnal hozzá látott a mondandójához:- Kedves sárkány kérlek szépen, menjen el erről a hegyről, mert a völgyben élő állatok elől eltakarod a Napot.

A sárkány első feje erre felébresztette a második fejét, az a harmadikat, aztán a negyediket, s így tovább, míg végül a tízedik fej is a magasba emelkedett. Ekkor a sárkány első feje lehajolt a picike hangyához és azt súgta neki:- JÓ!

A hangya mosolygott, fel sem tűnt neki, hogy érti, amit a sárkány mond. Persze, hiszen a sárkány a hangya saját nyelvén szólt hozzá. De a többi állat nem értette, hogy mit mondott a sárkány első feje, így ők is rákezdték a mondandójukat. A sárkány második feje a méhnek, a harmadik a pillangónak, a negyedik a kismadárnak, az ötödik a pocoknak, a hatodik a nyúlnak, a hetedik az őznek, a nyolcadika a rókának, a kilencedik vadkannak, a tízedik a medvének mondta azt a saját nyelvén:- JÓ, ELMEGYEK, egy feltétellel, ha megígéritek, hogy jobban figyeltek egymásra.

Hogyan kell azt csinálni? – kérdeztek vissza egyszerre az állatok.

Segítek nektek, hogy megértsétek egymást, hisz én a hosszú utazásaim során sokféle állat nyelvét megismertem, és szívesen átadom nektek ezt a tudásomat. – tárta szét a szárnyát a sárkány, és ígéretéhez híven még aznap átköltözött egy kisebb hegyre, ahol délutánonként az állatok együtt játszottak, és a sárkány segítségével megtanulták egymás nyelvét. Aztán elbúcsúzott tőlük és új tájak felé repült. A völgylakók most már nagy egyetértésben, hálájuk jeléül elnevezték Sárkányvölgynek az otthonukat.

A mesét írta: Fülöpné Debreczeni Csilla
Az illusztrációt készítették: A Pillangó csoportba járó gyerekek

 

A „Keressük a legkreatívabb magyar gyermeknevelő szakembereket!” pályázatra beérkezett cikk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja